Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:6;s:6:"old_id";i:40510;s:8:"site_url";s:16:"lifestyle.bzi.ro";}
Lama de ras, benzile cu ceara, epilatorul – sunt instrumente fara de care femeile si, mai nou, barbatii, nu pot trai. In contextul promovarii din ce in ce mai agresive a modelelor fara pic de par pe corp, medicii avertizeaza ca indepartarea parului corporal ne supune unor riscuri pentru sanatate. Foliculul de par este inconjurat de vase de sange, nervi si grasime, dar si celule stem care ajuta la regenerarea pielii in cazul unor rani sau zgarieturi survenite la nivelul pielii, explica Dr. Des Tobin, profesor in biologie celulara la Universitatea Bradford.
De asemenea, parul de pe corp are rol de ecran protector impotriva razelor ultraviolete. In vremuri de demult, oamenii considerau ca parul este o sursa de caldura si un adevarat scut contra actiunii nocive a soarelui, adauga Nick Lowe, dermatolog la Clinica Cranley din Londra.
Teoria parului corporal ca sursa de caldura a fost demonstrata printr-un studiu care atesta ca barbatii cu chelie pierd mai rapid temperatura corporala.
Nici parul din nas nu ar trebui tuns, sunt de parere expertii. Acesta are rolul de bariera a narilor impotriva prafului, care se poate duce mai departe la plamani, cauzand in timp diverse afectiuni respiratorii, spune George Murty, ORL-ist la University Hospitals din Leicester, potrivit adevarul.ro.
Daca, totusi, va incomodeaza sau vi se pare inestetic, folositi forfecuta pentru a tunde parul din nas, dar nu il indepartati cu penseta pentru ca exista riscul unei infectii. In cazul barbatilor, parul de pe piept este considerat un semn de masculinitate si sanatate, se arata intr-o cercetare pe aceasta tema.
Odata trecut de varsta pubertatii, barbatul are niveluri din ce in mai crescute de testosteron, hormon care permite aparitia caracterelor masculine la oameni si care favorizeaza cresterea parului in diverse zone ale corpului, in special pe piept, explica Nida Chammas, medic endocrinolog la Spitalul Clementine Churchill din Harrow.
Zonele intime sunt insa de departe cele mai vizate atunci cand vorbim de indepartarea parului nedorit. Parul de la subrat si cel din zona inghinala este frecvent epilat sau ras, dar aceste obiceiuri nu sunt tocmai sanatoase, tine sa avertizeze medicul obstetrician Austin Ugwumadu, de la Spitalul George din Londra. Indepartarea parului din zonele intime poate predispune la infectii vaginale, ca urmare a slabei protectii din zona vaginala, ce se manifesta prin mancarimi, iritatii si secretii vaginale anormale. De asemenea, pielea sensibila din zonele intime se poate inflama foarte usor, din cauza unor ingrediente care provoaca alergie locala, si deseori poate aparea foliculita – o infectie a foliculului pilos care este caracterizata de aparitia unor pustule mici, inconjurate de o arie de inflamatie centrata de firul de par.
Parul de pe picioare este, de asemenea, vazut ca un semn de sanatate, in special pe partea de sistem cardiovascular.
Constantinos Kyriakides, chirurg la Institutul Barts Health, spune ca exista chiar si un simptom ingrijorator la care ar trebui sa fim atenti: Daca parul de pe picioare creste greu sau deloc, este foarte posibil sa exista o problema de sanatate la mijloc, cel mai probabil boala periferica arteriala, adica o circulatie sanguina defectuoasa care nu permite sangelui sa ajunga in toate tesuturile corpului.
Un argument al oamenilor de stiinta pentru a pastra parul de la subrat este cel conform caruia parul din aceasta zona ar juca un rol in atragerea partenerilor de sex opus, prin eliminarea unor mirosuri speciale produse de feromoni.
Sprancele groase sunt din nou in trend iar savantii aduc in discutie si beneficiile pe care le implica aceasta moda. Ei spun ca sprancenele stufoase protejeaza mai bine zona ochilor de transpiratie, praf si alte particule care pot ataca vederea.