Prima pagină » Cancan ultimă oră » De ce banca nu e cea mai bună opțiune. Trei motive să-ți ții banii la saltea
De ce banca nu e cea mai bună opțiune. Trei motive să-ți ții banii la saltea

De ce banca nu e cea mai bună opțiune. Trei motive să-ți ții banii la saltea

29 apr. 2025, 20:00, 1 ,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

În timp ce sfaturile financiare „clasice” recomandă economisirea în conturi bancare, realitatea economică a ultimilor ani dă tot mai multe semne că acest model nu mai funcționează. Inflația galopantă, dobânzile bancare dezamăgitoare și accesul limitat la propriii bani i-au făcut pe mulți români să se întrebe: Nu cumva e mai sigur și mai eficient să-mi țin banii acasă, la saltea? Iar răspunsul, în anumite condiții, s-ar putea să te surprindă.

Dobânzile bancare nu țin pasul cu inflația

Depozitul bancar promite siguranță, dar în realitate poate fi o capcană financiară. De ce? Pentru că dobânzile sunt adesea sub nivelul inflației, ceea ce înseamnă că, deși vezi o mică sumă în plus în cont, puterea ta reală de cumpărare scade de la lună la lună.

„Inflația în februarie 2025 a fost de 5,02%, în timp ce majoritatea dobânzilor la depozite abia ating 3-4%” – arată datele BNR.

Cu alte cuvinte, economiile tale se evaporă încet, dar sigur, chiar dacă stau „în siguranță” în bancă. În schimb, ținând banii „la saltea”, nu câștigi dobândă, dar nici nu ești obligat să-i lași să piardă valoare într-un sistem care nu-i protejează.

Cine îți gestionează cu adevărat banii?

Băncile sunt instituții reglementate, dar asta nu înseamnă că îți oferă transparență totală. Comisioane ascunse, taxe de administrare și limite de retragere sunt doar câteva dintre barierele care îți pot complica accesul la propriii bani.

Ținându-ți economiile acasă, ai control complet. Nu depinzi de programul băncii, de sisteme blocate, de politici de criză sau de un intermediar care decide ce se întâmplă cu economiile tale. Într-o perioadă de instabilitate economică, accesul rapid și neîngrădit la bani poate face diferența.

Băncile pot cădea. Salteaua nu dă faliment

Poate părea un scenariu extrem, dar falimentele bancare există. Deși depozitele sunt garantate până la 100.000 de euro în UE, în caz de panică financiară sau colaps economic, accesul rapid la bani poate fi blocat sau limitat.

Ce faci dacă într-o criză majoră retragerile sunt restricționate? Ce faci dacă sistemul bancar intră în colaps, chiar și temporar?

Ținând banii fizic, ai acces imediat la lichidități. Sigur, există riscuri – furturi sau distrugere –, dar în momente de criză, să ai bani la îndemână poate însemna libertate, decizie rapidă și securitate personală.

Păstrarea banilor la saltea nu este pentru toată lumea și nu e fără riscuri. Însă în anumite contexte economice – inflație ridicată, dobânzi bancare minime și incertitudine financiară – poate fi o alegere strategică. Totul ține de echilibrul dintre siguranță, control și accesibilitate.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Vacanța care a schimbat destine. Secretele fotografiilor familiei regale
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Un nou val de căldură extremă ajunge în România! Toţi se aşteptau să scăpăm de caniculă, anunţ de ultimă oră de la ANM
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025