Prima pagină » Actualitate » De ce aurora boreală este observată tot mai frecvent în România. Iată explicațiile cercetătorilor – FOTO

De ce aurora boreală este observată tot mai frecvent în România. Iată explicațiile cercetătorilor – FOTO

12 oct. 2024, 14:00,
în Actualitate
În ultima perioadă, aurora boreală a fost observată tot mai des în România, deși anterior acest fenomen era considerat o experiență rară. Multe persoane călătoreau până la cercul polar arctic pentru a o admira. Acum, cercetătorii se întreabă de ce aurora boreală poate fi observată mai frecvent în România și ce explicații au pentru acest fenomen.

Aurora boreală a fascinat oamenii de-a lungul mileniilor. Deși este un spectacol de o frumusețe impresionantă, acest fenomen de lumină este, de fapt, destul de violent.

Aurorele boreale se formează atunci când particulele energetice emise de soare interacționează cu atmosfera superioară a Pământului la viteze de până la 45 de milioane de km/h. Totuși, câmpul magnetic al planetei ne protejează de aceste particule. Acesta redirecționează particulele spre poli, transformându-se într-un fenomen atmosferic spectacular care încântă atât oamenii de știință, cât și pasionații de observații astronomice, conform space.com.

De ce este aurora boreală vizibilă mai frecvent în România?

Experții explică faptul că aurora boreală poate fi observată mai des în România deoarece Soarele se află în ceea ce astronomii numesc „maximul” ciclului său solar de 11 ani. La fiecare 11 ani, polii magnetici ai soarelui se inversează, iar activitatea solară trece de la o stare calmă la una tumultoasă. Acest lucru ar fi echivalent cu schimbarea locurilor între Polul Nord și Polul Sud la fiecare zece ani.

„Când Soarele este liniștit, ne aflăm în perioada minimului solar. În schimb, în timpul maximului solar, acesta emite explozii și erupții solare”, explică NASA, agenția spațială americană, conform observatornews.ro.

Care este cauza culorilor variate ale aurorei boreale?

Culorile diferite ale aurorei boreale sunt rezultatul gazelor care emană nuanțe distincte atunci când sunt încălzite. Cele două gaze principale din atmosfera Pământului, azotul și oxigenul, emit culori diferite în timpul unei aurore.

Verdele vizibil în auroră este specific oxigenului, în timp ce nuanțele de violet, albastru sau roz provin din azot, conform rmg.co.uk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`