Prima pagină » Lifestyle » De ce apare simdromul ochiului lenes si ce putem face
De ce apare simdromul ochiului lenes si ce putem face

De ce apare simdromul ochiului lenes si ce putem face

18 ian. 2021, 11:06,
în Lifestyle

Ambliopie (sau sindromul „ochiului leneș”) este o afecțiune în care un ochi vede mult mai rău și creierul începe să ignore imaginile neclare din acesta. 2-3% dintre copii se confruntă cu boala înainte de vârsta de 7 ani

Ochii funcționează ca o cameră. Lumina călătorește prin lentilă și ajunge la retina sensibilă la lumină. Transformă imaginea în impulsuri nervoase și le trimite la creier. Acolo, semnalele de la fiecare organ de viziune sunt combinate într-o imagine tridimensională. Când corpul copilului nu reușește să formeze aceste conexiuni și ochii nu pot funcționa în perechi, apare ambliopia.

Dacă „ochiul leneș” nu este ajutat, persoana va orbii in timp. Cu cât începe tratamentul mai devreme, cu atât are mai mult succes. Cel mai bine este să o faceți înainte de vârsta de 7 ani, moment în care conexiunile dintre ochi și creier se formează încă. Dintre copiii între 7 și 17 ani, doar jumătate răspund la terapie.

De ce se dezvoltă ambliopia

O imagine de calitate slabă dintr-un ochi poate fi transmisă creierului din trei motive.
Datorită diferenței de claritate

Odată cu miopia, hipermetropia și astigmatismul, puterea de refracție a organelor vizuale se schimbă, fasciculele de lumină nu cad pe retină și imaginea devine neclară. Dacă un ochi vede mult mai rău decât cealaltă, se dezvoltă ambliopie refractivă.

Datorită strabismului

Cu aceasta, munca sincronă a mușchilor oculari este întreruptă. Din această cauză, un ochi se poate întoarce liber spre nas, în sus, în jos sau în exterior. Prin urmare, semnalele de la el sunt de calitate slabă.

Datorită blocării vederii

Apare ambliopia privării dacă ceva blochează axa vizuală. Aceasta poate fi o cataractă, traume, umflături intraoculare, cicatrici ale corneei sau alei pleoapei.

 

Când să vedeți un medic

Un oftalmolog poate detecta ambliopia în stadiile incipiente, când copilul nu da semne majore ca ar fi bolnav. De aceea este recomandat sa consulatatii medicii specialiști la 6 luni, 3 ani și după intrarea în școală – anual. Mai ales important verificați vederea bebelușului dacă cineva din familie are cataractă, strabism sau alte boli grave ale ochilor din copilărie.

Copiii care nu pot vorbi sunt examinați cu ajutorul unui oftalmoscop – un instrument de mărire cu iluminare. Acest lucru este necesar pentru a exclude cataracta. De asemenea, medicul verifică cât de bine își concentrează copilul privirea și monitorizează obiectele în mișcare.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`