Prima pagină » Sanatate » De ce apare rana pe col? Simptome care anunță manifestarea bolii

De ce apare rana pe col? Simptome care anunță manifestarea bolii

23 oct. 2023, 15:00,
în Sanatate

Rana pe col poate fi ușor descoperită din cauza simptomelor foarte sesizabile. Rana pe col uterin poate fi cauzată de o varietate de condiții medicale, inclusiv infecții, eroziuni, leziuni sau alte afecțiuni precum cancerul de col uterin. Este important să fii conștientă de semnele și simptomele care pot indica prezența unei răni pe col uterin.

Sângerarea vaginală anormală poate fi un simptom al unei răni pe col uterin. Aceasta poate include sângerări între perioadele menstruale, sângerări după contactul sexual (sângerare postcoitală) sau sângerări după menopauză.

Rana pe col și simptomele caracteristice afecțiunii

Multe femei care suferă de rană pe col simt durere în timpul actului sexual. Durerea sau disconfortul în timpul actului sexual (dispareunie) poate fi un simptom al unei răni pe col uterin. De asemenea, multe femei pot observa o scădere în greutate neintenționată. Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un simptom al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de col uterin.

Descărcare vaginală anormală se numără printre simptomele care anunță o rană pe col. O modificare în culoare, miros sau textură a secrețiilor vaginale poate fi un semn al unei infecții sau leziuni pe colul uterin. Durerea persistentă în zona pelviană, care nu este legată de menstruație sau altă cauză evidentă, poate fi un simptom asociat cu o problemă pe colul uterin.

Unele afecțiuni ale colului uterin pot presiona vezica urinară sau rectul, cauzând simptome precum urinare frecventă, dificultăți în urinare sau senzația de presiune în zona rectală. De asemenea, infecțiile recurente ale tractului urinar pot fi un semn al unei afecțiuni pe colul uterin.

Este important de menționat că orice astfel de simptome trebuie comunicate medicului tău. Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, medicul tău te poate evalua și, dacă este necesar, te poate îndruma către un specialist pentru investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia sau biopsia, pentru a confirma diagnosticul și pentru a stabili tratamentul adecvat.

Ce metode de tratament există pentru a vindeca rana

Tratamentul pentru o rană pe colul uterin depinde de cauza rănii și de severitatea afecțiunii. În cazul unor leziuni minore sau eroziuni cervicale, medicul poate alege să monitorizeze zona și să aștepte să vadă dacă vindecarea are loc natural.

Pentru leziunile minore sau infecții, medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi antibioticele sau antivirale, pentru a trata infecția și pentru a promova vindecarea. În cazul unor leziuni mai severe, cum ar fi displazia cervicală (o afecțiune pre-cancerigenă), pot fi efectuate proceduri precum electrocoagularea, crioterapia (înghețarea țesutului), conizația (excizia unui con de țesut cervical), sau proceduri laser pentru a îndepărta sau distruge țesutul afectat.

Dacă leziunile sunt cauzate de infecția cu HPV (papilomavirusul uman), vaccinul HPV poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea altor leziuni cervicale și pentru a proteja împotriva unor tulpini de HPV care pot provoca cancer cervical. În cazul de răni severe sau cancerul cervical, se poate utiliza radioterapia (tratament cu radiații) și chimioterapia (tratament cu medicamente) pentru a distruge celulele canceroase. Aceste tratamente sunt adesea utilizate în combinație, iar planul de tratament este personalizat în funcție de stadiul și tipul cancerului.

Multe femei se întreabă ce să facă în caz de apariția de rană pe colon și a simptomelor asociate bolii. Astfel, trebuie să știți că în cazul cancerului cervical avansat, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta tumora și, eventual, țesuturile înconjurătoare afectate. Este crucial să discuți cu medicul tău pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite pentru cazul tău, ținând cont de cauza rănii și de stadiul bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024