Producerea mucusului este absolut naturală și are loc permanent în nas și gât. Cu toate acestea, atunci când există prea mult mucus, este adesea un semn al unei infecții, cum ar fi amigdalita. Cum să scapi de acest exces de mucus?
Mucusul este reprezentat de secrețiile vâscoase produse în mod natural de membranele mucoase ale corpului nostru – în special în nas și gât. Un om produce între unu și doi litri pe zi, care de obicei este înghițit fără să se observe nimic.
Acest mucus are un rol esențial în sistemul respirator: ajută la oprirea bacteriilor care intră în căile nazale. Consistența sa umedă și vâscoasă captează orice ar putea pune în pericol sistemul respirator.
Excesul de mucus, semn al unei infecții?
Cu toate acestea, atunci când se produce mai mult mucus decât de obicei, este adesea semn al debutului unei infecții. Deci, un pacient cu angină pectorală va avea aproape întotdeauna o curgere a nasului din cauza acumulării de mucus în nas. Durerea în gât poate fi, de asemenea, cauzată de acest mucus.
Acest lucru este explicat foarte simplu. Pentru a elimina virusul, mucoasa nazală se umflă și produce mai mult mucus – motiv pentru care nasul curge sau se blochează. Când mucusul nu mai poate curge prin nas, acesta se deplasează pe gât și se îngroașă, provocând acumularea de mucus în acea zonă.
Culoarea flegmei spune multe despre sănătatea ta
În absența infecției, mucusul este în mod normal translucid. În caz de infecție virală sau bacteriană, aceasta poate deveni de culoare galben închis sau verde – un semn că sistemul imunitar se luptă.
Dacă mucusul devine roz sau roșu, indică prezența sângelui. În acest caz, este mai bine să consultați medicul, chiar dacă este maro sau negru. Acest ultim caz se poate datora fumatului sau poluării, dar poate indica și prezența unei boli mai grave.
Excesul de mucus: ce soluții sunt pentru a scăpa de el?
Pentru a scăpa de această senzație și a elimina excesul de flegmă, există mai multe remedii.
În primul rând, este necesar să ne hidratam mai mult decât de obicei cu cel puțin opt pahare de apă pe zi însoțite de ceaiuri. Poți opta și pentru infuzii de ghimbir sau cimbru, indulcite cu o lingură de miere. De asemenea, este recomandabil să umeziți aerul pentru a facilita fluxul.
Mâncarea poate fi, de asemenea, un remediu eficient. Favorizăm produsele cu un conținut ridicat de vitamina C și evităm produsele lactate, care pot îngroșa mucusul.
Inhalările de aburi ajută la umezirea gâtului. Se toarnă apă clocotită într-un vas. Adăugați o lingură de sare grosieră sau câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt (dacă nu există nicio contraindicație). Stai deasupra, acoperă-ți capul cu un prosop și inspiră vaporii care ies din vas.
În cele din urmă, curățarea regulată a nasului cu o soluție salină ajută la evacuarea mucusului care îl aglomerează și apoi se scurge în gât.