Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » De ce apare mătreaţa şi cum scăpăm de ea?
De ce apare mătreaţa şi cum scăpăm de ea?

De ce apare mătreaţa şi cum scăpăm de ea?

16 iun. 2020, 11:48,
în WoW!

Una dintre probleme capilare cu care se confruntă multe persoane este mătreaţa. Pentru a o trata corect, trebuie să ştii de câte feluri este şi ce o cauzează.

Mătreaţa nu este mereu semnul unei probleme, ci arată faptul că pielea de la nivelul scalpului se regenerează, la fel ca fel ca şi cea de pe întreg corpul. Aşadar, urmele de mătreaţă răzleaţă cu care majoritatea ne confruntăm la un moment dat sunt celulele moarte care ajung la suprafaţă de celulele care iau naştere în straturile profunde ale dermului.

Este determinată de o ciupercă (Malassezia furfur), care se găseşte în mod normal pe pielea capului şi care, la unele persoane, se multiplică exagerat.

Factori care o întreţin

Mătreaţa are numeroase cauze şi factori care o întreţin sau o agravează. Printre aceştia, se numără: folosirea şampoanelor agresive, spălarea părului prea des sau prea rar, periatul frecvent, utilizarea produselor de coafat, vopsitul părului, stresul, oboseala, poluarea, alimentaţia prea bogată în grăsimi, carenţele de vitamine şi modificările hormonale apărute la pubertate, în sarcină şi la menopauză. Totodată, mătreaţa este şi simptom specific unor boli precum dermatita seboreică şi psoriazisul.

Uscată sau grasă?

Pentru a trata mătreaţa, este bine să ştii care este formă cu care te confrunţi.

Mătreaţa USCATĂ: este cea mai frecventă formă. Are aspectul unor „solzi“ albi care se desprind uşor din păr şi cad ca fulgii de nea pe umeri când îţi periezi părul. Apare mai ales la persoanele cu păr uscat sau normal. Acest tip de mătreaţă poate fi pusă pe seama uscăciunii excesive a pielii de la nivelul scalpului, iar alteori este cauzată de boli precum psoriazisul.

Mătreaţa GRASĂ: este uşor de recunoscut după formă mai mare a scuamelor, care tind să rămână ataşate firelor de păr. Este cauzată de excesul de sebum şi uneori este asociată cu alte afecţiuni ale scalpului.

Dermatită seboreică, formă gravă a mătreţii

Boală a pielii prezentă mai ales la bărbaţi, dermatita seboreică se manifestă prin pete roşietice acoperite cu scuame grase, uscate, însoţite de mâncărime. Acestea apar mai ales la nivelul zonelor unde există o activitate intensă a glandelor sebacee – pe scalp, pe faţă (sprâncene, aripi nazale, obraji) sau pe corp. Implicat în apariţia bolii este factorul ereditar. De asemenea, stresul şi oboseala cronică sunt factori favorizanţi. Tratamentul este recomandat chiar de la primele simptome – lipsa terapiei poate duce la căderea părului. Totodată, leziunile se pot infecta, ceea ce duce la apariţia infecţiilor pe zonele afectate.

Psoriazisul poate afecta şi scalpul

Afecţiune cronică a pielii, psoriazisul este însoţit de inflamaţie şi de proliferarea unor celule anormale din epidermă. La jumătate din cei afectaţi, simptomele apar la nivelul scalpului. Este vorba despre placarde roşii de dimensiuni variabile, acoperite cu solzi de piele detaşabile (scuame). La nivelul scalpului, celulele exfoliate au aspect de mătreaţă. Mâncărimea este un alt simptom neplăcut al bolii; este bine să se evite scărpinatul, pentru că se poate ajunge la căderea părului şi la infecţii.

Tratamentul este bine să fie prescris de medic

Primul gest firesc dacă te confrunţi cu mătreaţa este să foloseşti şamoane din comerţ care „promit“ că rezolvă această problemă. Dar, cel mai indicat este să mergi la medicul dermatolog, pentru că, în funcţie de cauză, tratamentul poate fi complex. Terapia mătreţii include şampoane care conţin medicamente antimicotice sau keratolitice sau şampoane pentru scalp uscat şi deshidratat. Uneori, sunt necesare medicamente pe cale orală sau unguente aplicate local (antimicotice, dermo-corticoizi, keratolitice).

Dacă dermatita seboreică este cauza, se pot recomanda şampoane speciale pe bază de sulfură de seleniu, sulf sau gudron şi corticoizi în aplicare locală. Dacă psorizisul scalpului este cea care produce mătreaţa, se impune un tratament complex. Trebuie reţinut că nu orice tip de terapie se se potriveşte tuturor celor cu mătreaţă. Antihistaminicele, produsele cu corticoizi (geluri, creme) şi terapia cu raze ultraviolete fac parte din tratamentul psoriazisului scalpului.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare radicală la transferurile bancare. Ce este „Regula de 10 secunde”
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Cum a apărut produsul epuizat instant de pe rafturile Lidl. Magazinele au impus limite, clienții își făceau stocuri
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025