Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Candidoza, o infecție…. oportunistă. Totul despre ea

Candidoza, o infecție…. oportunistă. Totul despre ea

19 dec. 2019, 08:27,
în Sanatate

De ce apare candidoza? Candidoza mucoasă cutanată este o infecție cauzată de o drojdie numită candida, care face parte din flora normală (saprofită sau comensală) a tractului digestiv și a mucoasei vaginale.

Candidoza se datorează transformării acestei drojdii saprofite într-o formă filamentoasă patogenă care poate să adere la mucoase și să le invadeze.

O duzină de specii de candide sunt potențial patogene pentru om, dar cea mai frecvent întâlnită este candida albicans.

De ce apare candidoza? Factorii de risc

Candidoza este o infecție oportunistă, adică se dezvoltă numai în condiții favorabile.

Unii factori de risc pentru candidoză includ:

Diabet. Acesta este primul factor favorabil pe care îl va căuta medicul, în special în cazul unei forme profunde sau recurente de candidoză.

Antibiotice. Antibioticele cu spectru larg omoară flora naturală a mucoaselor, promovând înmulțirea candidei.

Iritarea mucoasei. Sexul, gura uscată sunt factori traumatici favorabili.

Imunosupresia. Luând imunosupresoare, cortizon, medicamente pentru SIDA.

Simptomele candidozei

De ce apare candidoza? În formele de piele

Candidoza cutanată se manifestă, mai presus de toate, prin intertrigos (roșeață) a pliurilor mari (pliuri inghinale, abdominale, submamare, axilare și interferice) și pliuri mici (buze, anus).

Simptomele sunt identice: început de roșeață în partea de jos a pliului, apoi extensie pe ambele părți pe suprafețele adiacente ale pielii. Pielea are aspect roșu, lăcuit și vopsit, crăpată în partea inferioară a pliului, care este uneori acoperită cu o parte albicioasă, contururile sunt neregulate, limitate de o margine în „guler descuamant” și prezența unor mici pustule la periferie.

Pe mâini, daunele rezultă adesea din contactul repetat cu apa, traume mecanice sau chimice, aplicarea dermocorticoizilor.

În forme de unghii

Cel mai adesea, atacul începe cu o perionie (înroșirea și umflarea pielii din jurul unghiei), uneori cu eliminarea de puroi la presiune.

Unghia este afectată într-o a doua etapă și adesea are o nuanță verzuie galbenă, maro sau neagră, în special în zonele laterale.

Deteriorarea rezultă adesea din contactul repetat cu apa, traume mecanice sau chimice, aplicarea dermocorticoizilor, reprimarea cuticulelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025