Prima pagină » Sanatate » De ce apare alergia la ambrozie. Ce trebuie să știi despre această plantă

De ce apare alergia la ambrozie. Ce trebuie să știi despre această plantă

15 iul. 2024, 09:23,
în Sanatate

Alergia la ambrozie cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, este determinată de polenul unei buruieni numite Ambrosia, care se elimină în aer. Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului.

Alergia la ambrozie este frecventă în România și majoritatea persoanelor alergice prezintă rinoconjunctivită, afecțiune ce în timp evoluează spre astm. Prevalența alergiilor la ambrozie în rândul populației este comparabilă cu cea a diabetului zaharat.

Tratamente posibile pentru alergia la ambrozie

Un tratament pentru alergia la ambrozie este stabilit după ce doctorul alergolog a identificat cauzele, însă, tratamentele pentru rinita alergică care pot fi recomandate de medicul alergolog includ medicamente precum antihistaminele și decongestionatele. Acestea sunt sub formă de pastile, spray sau picături. Sunt cele mai folosite în tratarea alergiilor.

Antihistaminele ajută la ameliorarea mâncărimilor, strănuturilor și a nasului înfundat, însă nu au un efect mare asupra congestiei. Acestea blochează histamina, substanta inflamatorie care este eliberată de sistemul imunitar în timpul reacției alergice.
Decongestionatele se combină cu antihistaminele, fiind disponibile sub formă de tablete și spray-uri nazale.
Picăturile pentru ochi sunt o altă alternativă pentru tratarea alergiei la ambrozie. Anumite substanțe ca de exemplu polenul de ambrozie, praful din casă sau blana animalelor pot provoca reacții alergice care duc la mâncărime, roșeață și umflarea suprafeței ochiului.

Picăturile oculare diminuează temporar intensitatea simptomelor care afectează ochii și ajută la lubrifierea acestora.
De asemenea, există mai multe tipuri de spray nazal pentru a ameliora alergia la ambrozie care apare în anumite momente ale anului. Spray-ul nazal reduce umflarea și iritarea nasului, ameliorând astfel strănutul, mâncărimele, precum și senzația de „nas înfundat” sau rinoreea, determinate de reacțiile alergice.

Imunoterapia este o formă de tratament împotriva alergiei create de buruiana ambrozia. Aceasta se poate administra sub forma sublinguală, adică pastile ori picături, sau subcutanat, prin desensibilizare.
În România, se întâlnește cel mai frecvent ca staloral 604 pentru ambrozie. Tratamentul se recomandă persoanelor care suferă de o formă severă de alergie la ambrozie, precum și celor care prezintă simptome mai mult de trei luni de zile.

Metode pentru prevenirea alergiei

Poți preveni alergia la ambrozie prin două metode: întărind sistemul imunitar și luând măsuri împotriva alergiei la ambrozie.
Până acum s-a demonstrat că sistemul imunitar este influențat de factori precum mișcarea, vârsta, stresul, odihna și dieta.
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, este recomandat să se facă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi, vorbim astfel de plimbări sau exerciții ușoare.

În ceea ce privește alimentația, nu există „alimente minune” care oferă protecție completă, însă o dietă echilibrată, bogată în vitamine, oligoelemente, fibre și probiotice, hidric adecvată menține o funcție imunitară bună.
Stresul afectează sistemul imunitar și poate ducea la scăderea funcției imunitare normale.
Cu toate acestea, cea mai simplă metodă de prevenție împtriva alergiei la ambrozie este evitarea polenului.
Dacă te știi alergic la polenul de ambrozie, este romandat să închizi ușile și ferestrele în sezonul cu mai mult polen. Nu uitați că dimineața există concentrația maximă de polen în aer așa că evită aerisirile la prima oră.
De asemenea, este indicat să folosești și plase anti polen pentru a reduce concentrația de polen din interiorul camerelor. Evită să usuci rufele în aer liber și folosește aerul condiționat în casă sau masină, dar nu uita să schimbi și să cureți regulat filtrele acestora.

Pentru a preveni alergia la ambrozie poți combate planta prin tratarea chimică cu erbicide, pentru a elimina de tot planta, aceasta fiind sensibilă la un asemenea tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024