Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Când apare un nod limfatic, este grav?
Când apare un nod limfatic, este grav?

Când apare un nod limfatic, este grav?

13 aug. 2020, 19:50,
în Sanatate

De ce apar nodulii limfatici? Una sau mai multe umflaturi mici au apărut pe anumite zone ale corpului tău. Ele pot fi complet inofensive sau un semn al unei boli îngrijorătoare. Înainte de a ne imagina cel mai rău scenariu, trebuie sa cunoastem cateva lucruri.

Ce este un nod limfatic?

Este organul de apărare al organismului împotriva intruziei unui microb, virus sau celulă tumorală. Ganglionul acționează ca un fel de filtru rudimentar, un sistem de curățare a corpului conectat la sistemul limfatic. Ganglionii limfatici conțin agenți nedoriti, dar și toți jucătorii din răspunsul imun (celule specializate, anticorpi), adică limfocite, celule albe din sânge, macrofage și tot felul de celule care sunt implicate în reacții inflamatorii și imune.

Locurile preferate ale ganglionilor limfatici

Ganglionii periferici drenează limfa. Nodulul cervical (la gât) vor drena limfa de pe pielea feței, a scalpului, a sferei ORL etc.

Ganglionii limfatici din axile filtrează limfa de pe peretele toracic, sâni, membre superioare.

Ganglionii limfatici găsiți situati inghinal, pe de altă parte, drenează zona anală, organele genitale externe și membrele inferioare.

Putem distinge și noduli profunzi (localizati în abdomen și torace). Acestea nu sunt în mod evident palpabile și sunt vizibile doar prin imagistică.

Limfadenopatie: umflarea ganglionilor limfatici, care este un semnal de avertizare

Ganglionii sunt prezenți în mod normal în corpul nostru, fără a provoca nicio îngrijorare. Dar când cresc în dimensiune și devin palpabili (vorbim de limfadenopatie), fiți atenți la acest aspect, deoarece acest lucru poate corespunde cu dezvoltarea unei infecții sau a unei tumori în zona de drenaj, potrivit doctissimo.fr. Se acorda atentie deosebita ganglionilor limfatici care măsoară mai mult de jumătate de centimetru la palpare. Unii pot atinge mai mulți centimetri în diametru.

Limfadenopatia dureroasă este aproape întotdeauna un semn de infecție în zonă.

Dimpotrivă, un ganglion practic nedureros este posibil să indice dezvoltarea unei tumori în zonă.

De ce apar nodulii limfatici?

Puteți avea un ganglion limfatic fără ca acesta să fie grav. Un abces dentar poate genera un ganglion la nivelul gâtului sau sub axilă. Medicul poate clarifica diagnosticul. Într-un număr bun de cazuri, el va putea trata cauza limfonodului periferic prin tratament antibiotic sau evacuarea unui posibil abces.

Dacă observă un ganglion dur, nedureros și suspectează o tumora, medicul generalist va trimite pacientul la specialistul potrivit pentru a efectua o puncție, o biopsie și va stabili tratamentul adecvat (chimioterapie sau chirurgie), după caz.

Uneori, ganglionii limfatici sunt peste tot. Aceasta nu mai indică o problemă locală, ci o boală generală. Poate fi o limfadenopatie reactivă (mononucleoză infecțioasă, HIV, rubeolă, etc.) sau o patologie a ganglionilor limfatici (boli ale ganglionului limfatic, cum ar fi boala Hodgkin, cancerul sistemului limfatic, limfomele non-Hodgkin), leucemie limfoidă cronică, leucemie limfoblastică acută in copilărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`