Prima pagină » Local » De ce apar durerile articulare atunci când se schimbă vremea? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Este sistemul de răspuns al organismului față de acest factor de risc, care înseamnă climă, vreme” – VIDEO

De ce apar durerile articulare atunci când se schimbă vremea? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Este sistemul de răspuns al organismului față de acest factor de risc, care înseamnă climă, vreme” – VIDEO

26 oct. 2022, 16:28,
în Local

Multe persoane se întreabă de ce apar durerile articulare, atunci când se schimbă vremea. Ei bine, se pare că este sistemul de răspuns al organismului față de acest factor de risc, care înseamnă vreme, climă, potrivit medicului specialist reumatolog, prof. dr. Rodica Chiriac.

Sub denumirea de reumatism sunt cuprinse toate simptomele determinate de îmbătrânirea cartilajului articular. În momentul în care acesta își pierde calitățile inițiale, ne referim la alterarea sau îmbătrânirea sa. Cauzele care generează alterarea sunt îmbătrânirea organismului, suprasolicitarea locală, expunerea la frig și o greutate corporală mare. Supraponderabilitatea pune presiune pe articulațiile membrelor inferioare și ale coloanei lombare.

Reumatismul se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor, la început la mişcare, dar după un timp pot apărea şi la repaus, uneori umflarea articulațiilor și zgomote articulare la mișcare sau blocarea mișcărilor.

De ce apar durerile articulare atunci când se schimbă vremea? Prof. dr. Rodica Chiriac: „La aceste schimbări barice, sistemul osteoarticular este sensibil”

Prof. dr. Rodica Chirica, medic specialist reumatolog, este de părere că apariția durerilor articulare la schimbările de vreme nu este nimic altceva decât sistemul de răspuns al organismului față de acest factor de risc, care înseamnă climă, vreme. Această meteosensibilitate este confirmată de toți specialiștii.

„Există această meteorosensibilitate, confirmată de toți specialiștii, când sistemul osteoarticular, la acest schimbări barice, este sensibil. Le percepe, uneori, și cu două-trei zile înainte și sunt oameni, care și persiflând, dar și spunând o realitate tristă, ne anunță, cu câteva zile înainte schimbarea vremii, venirea frigului, a ploii și așa mai departe. Deci sunt lucruri constatate. Ăsta este sistemul nostru de răspuns al organismului față de acest factor de risc, care înseamnă climă, vreme și așa mai departe.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, la BZI LIVE.

Medicul a evidențiat faptul că boala reumatismală poate apărea la orice vârstă. Au existat cazuri în care copii, de doar câteva luni, nu puteau merge din cauza durerilor articulare și a tumefacțiilor.

„Boala reumatismală, care, în general, afectează sistemul osteoarticular, poate debuta la orice vârstă. Și la cei mici, și la cei mai mărișori, și la adulți și, bineînțeles, mai ales la cei vârstnici. Am avut copii și de la câteva luni, care nu puteau merge din cauza durerilor articulare și a tumefacțiilor. Am avut ocazia nefericită să văd astfel de copilași chinuiți sub un an. Există o genetică, care ne însoțește permanent și pas cu pas de când ne naștem și, în doilea rând, sunt factori de risc cu caracter reumatogen, generator de boală reumastimală și, în consecință, avem această boală, care ne poate însoți de la fragedă pruncie, până la adânci bătrâneți.”, a mai spus medicul.

Cum poate fi prevenită boala reumatismală?

Din fericire, reumatismul poate fi prevenit cu ajutorul unei vieți active. Cartilajul, care se găsește în aproape toate articulațiile, facilitează mișcarea și se hrănește cu mișcare. Dacă persoana este sedentară, cartilajul este mai puțin hrănit și, astfel, nu sintetizează compușii care îi mențin viabilitatea.

De asemenea, această boală poate fi prevenită, chiar dacă în familie au existat sau există persoane care suferă de reumatism. Cel mai important lucru, care poate fi făcut în acest caz, este tratarea în mod corect a infecției, fiindcă orice infecție înseamnă solicitarea sistemului imunitar.

„Trebuie să cunoaștem cât mai mult despre boala reumatismală, pentru că există și ceea se cheamă prevenție. În primul rând o viață activă, pentru că trebuie să știm că cartilajul, care se găsește în aproape toate articulațiile, pentru că facilitează mișcarea, se hrănește numai în mișcare. Dacă persoana este sedentară, cartilajul este mai puțin hrănit și, în consecință, nu își desfășoară metabolismul corespunzător, nu sintetizează produșii care mențin viabilitatea cartilajului. Deci, primul factor este mișcarea. Al doilea factor, genetica. Știind că părinții noștri au suferit de o atare boală, avem și mijloace de prevenție și cel mai important pentru o boală imună, cu carater reumatismal, prevenția înseamnă să tratăm foarte prompt și corect infecția. Pentru că orice infecție înseamnă solicitarea sistemului imun. Deci răspunsul nostru la oricare infecție este imun. Și dacă eu rămân în infecția mea și o mai duc câteva zile, fie că e nazală, oculară, digestivă, înseamnă că eu pun activitatea sistemului imun în exces și atunci el reacționează.”, a adăugat prof. dr. Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024