Prima pagină » Coronavirus » De ce apar cheaguri de sânge la covid? Studiu unic în lume, făcut în România
De ce apar cheaguri de sânge la covid? Studiu unic în lume, făcut în România

De ce apar cheaguri de sânge la covid? Studiu unic în lume, făcut în România

08 feb. 2021, 11:19,
în Coronavirus

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat viaţa. Nu mai avem acelaşi curs zilnic că înainte. Fără vacanţe, fără întâlniri de familie, chiar şi fără tratamentele de primă necesitate în cazul persoanelor bolnave de cancer. Din păcate, mulţi pacienţi cu covid se confrunta şi cu cheaguri de sânge.

De ce sunt periculoase? Pentru că ele pot ajunge în plămâni, la creier sau la inima şi generează complicaţii mortale. Unele persoane sunt mai puţin afectate de acest lucru, în cazul altora e mai dificilă situaţia.

De ce apar cheaguri de sânge după covid?

În urma unui studiu în România, dar şi în lume, doctorii din cadrul Spitalului Colentina au încercat să explice cum poate fi prevenită apariţia de cheaguri de sânge în caz de covid şi care e sursa lor.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 91 de pacienţi infectaţi. Din câte se pare, cheagurile sunt prezente în aproape toate organele, în urma necropsiei mai multor pacienţi (decedaţi din cauza coronavirusului). Conform echipei medicale, apariţia şi dezvoltarea cheagurilor de sânge sunt cauzate de scăderea nivelului de proteină S, aceasta având funcţie anticoagulantă.

„Pacienţii aceştia, toţi cu Covid-19, au avut proteină S scăzută. Cu cât pacienţii au fost mai bolnavi, cu atât activitatea proteinei S era mai scăzută. Avem încă un argument, o posibilă cauză a trombozelor. Acum deja se face tratament anticoagulant la pacienţii mai puţin gravi, doar profilactic. La pacienţii gravi se face tratament anticoagulant ca şi cum ar avea tromboză”, a afirmat Cristian Băicuş, medic primar boli interne la Spitalul Colentina şi unul dintre coordonatorii studiului.

Proteina S – Importanța ei în caz de covid

Ce nu se ştie clar este dacă într-adevăr infecţia cu covid scade sau nu nivelul proteinei S.

“Întrebarea este dacă proteină S scade din cauza infecției și a procesului de tromboză, se poate întâmpla și asta, sau e invers, pentru că au proteină S scăzută, poate congenital, din cauza asta se produc trombozele. Asta vrem să arătăm acum, neavând un nivel bazal la acești pacienți de proteină S, vom încerca să îi convingem să revină la spital, să le dozăm din nou proteină S. Dacă ea acum va fi normală, probabil că ea a fost scăzută din cauza bolii. Dacă e în continuare scăzută, înseamnă că proteina S a fost scăzută congenital la acești pacienți și putem ști care pacienți au risc mai mare de a suferi de tromboză”, a completat prof.dr. Cristian Băicuş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *