Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce amortesc mainile si picioarele? De ce simtiti furnicaturi?
De ce amortesc mainile si picioarele? De ce simtiti furnicaturi?

De ce amortesc mainile si picioarele? De ce simtiti furnicaturi?

16 apr. 2021, 14:15,
BZI.ro, în Sanatate

Furnicaturile de la maini si picioare sunt un simptom extrem de frecvent și deranjant. O astfel de furnicătură poate fi uneori benignă și temporară. De exemplu, ar putea rezulta din presiunea asupra nervilor atunci când brațul este tinut sub cap în timp ce dormiți. Sau ar putea fi din cauza presiunii asupra nervilor atunci când încrucișezi picioarele prea mult. În ambele cazuri, efectul de ace – care este de obicei nedureros – este ameliorat prin eliminarea presiunii care a cauzat-o.

Dar, în multe cazuri, furnicăturile de la nivelul mâinilor, picioarelor pot fi severe, episodice sau cronice. De asemenea, poate veni cu alte simptome, cum ar fi durerea, mâncărimea, amorțeala etc. În astfel de cazuri, furnicăturile pot fi un semn de afectare a nervilor, care poate rezulta din cauze variate precum leziuni traumatice sau leziuni repetate provocate de stres, infecții bacteriene sau virale, expuneri toxice și boli sistemice, precum diabetul.

De ce amortesc mainile si picioarele? De ce simtiti furnicaturi?

Diabet

Afectarea nervilor cauzată de creșterea glicemiei este cea mai frecventă cauză de furnicaturi si amorteala. Diabetul netratat poate avea și alte simptome. Este posibil să simțiți sete, să faceți pipi des sau respirația poate mirosi fructat. Medicul dumneavoastră vă poate testa pentru a vedea dacă aveți diabet.

Sarcina

Bebelușul în creștere și fluidele suplimentare care vin odată cu sarcina pot apăsa pe nervii din corpul dumneavoastră. Acest lucru provoacă amorțeală și înțepături în brațe, mâini și picioare.

Nerv ciupit

Un disc alunecat în coloana vertebrală poate pune presiune pe nervi, provocând picioare amorțite sau furnicături. Un nerv ciupit la încheietura mâinii poate face ca mâinile și degetele să-și piardă senzația. Medicul dumneavoastră îl poate numi sindromul tunelului carpian.

Boala autoimuna

Bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, fac ca sistemul imunitar să atace părți ale propriului corp. Aceasta include si nervii. Aceste condiții pot apărea rapid sau încet, iar infecțiile recente le pot declanșa. Medicul vă va verifica simptomele și istoricul medical. Acest lucru îi va ajuta să-și dea seama ce se întâmplă și să încerce tratamente pentru a vă ușura simptomele.

Vitamine insuficiente

Lipsa vitaminelor B sau E vă poate afecta nervii și alte părți ale corpului. Este posibil să nu mâncați alimentele potrivite. Medicul vă poate face un test de sânge pentru a verifica nivelul de vitamine. Va sugera alimente de consumat, suplimente sau alte tratamente.

Medicamente

Problemele nervoase sunt adesea un efect secundar al unor medicamente eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele pentru cancer (chimioterapie), HIV sau SIDA, hipertensiunea arterială, tuberculoza și anumite infecții pot provoca slăbiciune sau amorțeală la mâini și picioare. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vedea dacă medicamentul este de vină.

Infecţie

Mai multe infecții virale și bacteriene vă pot deteriora nervii și pot duce la dureri la mâini și picioare. Unele dintre aceste virusuri sunt HIV, boala Lyme, zona zoster, Epstein-Barr, hepatita B și C, West Nile, citomegalovirusul. Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată trata infecția, astfel încât simptomele să dispară.

Insuficiență renală

Rinichii scapă de toxinele din sânge care pot răni nervii. Deci, atunci când rinichii nu funcționează corect, mâinile și picioarele va pot furnica. Cele mai frecvente două cauze ale insuficienței renale sunt diabetul și hipertensiunea arterială.

Tulburare genetică

Boala Charcot-Marie-Tooth și neuropatia ereditară cu răspundere la paralizii sub presiune (HNPP) sunt două tulburări genetice care provoacă amorțeală în mâini și picioare. Boala Charcot-Marie-Tooth vă uzează mușchii. Este posibil să aveți nevoie de kinetoterapie sau de ajutoare speciale pentru a diminua simptomele. HNPP vă afectează nervii și este mai probabil să vă provoace amorțeală și slăbiciune în brațe și picioare. Evitarea anumitor poziții vă poate ajuta.

Tumora

Un grup de celule anormale (tumoare) care crește lângă sau pe nervi poate apăsa asupra lor. Acest lucru se poate întâmpla în cazul tumorilor canceroase sau necanceroase. Tumorile din alte locuri ar putea afecta sistemul imunitar și pot provoca leziuni ale nervilor. Dacă tratamentul micșorează tumora, simptomele pot dispărea.

Probleme tiroidiene

O tiroidă hiperactivă (hipotiroidism) poate provoca dureri, arsuri și amorțeli în mâini și picioare. Acest lucru se întâmplă de obicei dacă hipotiroidismul este sever și nu l-ați tratat. Medicația tiroidiană, exercițiile fizice și o greutate corporală sănătoasă ar putea ajuta la aceste simptome.

Bei prea mult alcool

În timp, consumul de alcool vă poate afecta nervii și țesuturile. Băuturile vă pot face corpul sărac în vitamine precum B12 și folat. Atât daunele, cât și lipsa de vitamine vă pot împiedica nervii să funcționeze așa cum ar trebui. Acest lucru ar putea duce la pierderea senzației în picioare și mâini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *