Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce amorțesc mainile și picioarele? Ce se poate ascunde în spatele acestor furnicături?
De ce amorțesc mainile și picioarele? Ce se poate ascunde în spatele acestor furnicături?

De ce amorțesc mainile și picioarele? Ce se poate ascunde în spatele acestor furnicături?

19 feb. 2021, 16:56,
în Sanatate

Această senzație de furnici care se zvârcolesc într-o parte a corpului este frecventă și de obicei nu este gravă. Dar ar trebui să consultați un medic dacă persistă, deoarece poate fi un semn de avertizare a unei afecțiuni neurologice sau venoase. De ce amorțesc mainile și picioarele? Ce poate ascunde în spatele acestor furnicături?

Furnicăturile sau amorteala mainilor și picioarelor – pe care medicii le numesc parestezie – pot avea o mare varietate de cauze. Cel mai adesea, acestea corespund reapariției sensibilității după ce un nerv a fost comprimat, când ați îngenunchiat mult timp sau ați stat cu picioarele încrucișate. Doar agitați membrele amorțite pentru a reaprinde circulația și a reduce furnicăturile!

Când se dovedesc a fi încăpățânate, o frecare cu o picătură de ulei esențial de mușcată diluată în puțin ulei vegetal (migdale, argan sau macadamia) ajută la atenuarea lor.

Dacă acest simptom devine recurent, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră, mai ales atunci când simptomul este asociat cu alte afecțiuni, cum ar fi un picior care nu răspunde sau vedere redusă.

De ce amorțesc mainile și picioarele? Ce poate ascunde în spatele acestor furnicături?

Sindromul de tunel carpian

Furnicături la nivelul degetelor – în special la degetul mare, arătător și mijlociu – pot indica compresia nervului median la încheietura mâinii. Acest nerv, care controlează sensibilitatea mâinii, poate fi într-adevăr rănit în urma micro-traumelor din viața de zi cu zi: pian, grădinărit, tastatură computerului.

Dificultatea de a apuca obiecte și durerea în palmă, care poate radia pe umăr, apar, de asemenea, treptat. Femeile sunt afectate în special, mai ales în timpul sarcinii și după 50 de ani.

Un deficit de minerale

Lipsa magneziului poate genera atacuri de spasmofilie, cu furnicături caracteristice la degete, picioare și buze. Acest mineral, care se scurge în urină în perioadele de stres, este într-adevăr esențial pentru controlul tensiunii nervoase și a capacității celulelor musculare de a se relaxa.

Sindromul picioarelor neliniștite, adesea asociat cu deficit de fier, produce, de asemenea, senzații de furnicături, uneori însoțite de tremurături și șocuri electrice. Acestea se instalează mai ales în picioare noaptea și chiar pot interfera cu somnul.

Atenție: o deficiență a vitaminei B12, legată de un consum insuficient de carne sau produse lactate, poate ajunge să dăuneze celulelor creierului și să provoace furnicături.

Scleroză multiplă

Această boală autoimună, care apare de obicei între 20 și 40 de ani, poate începe să apară ca furnicături în brațe sau picioare. Alții simt mai mult arsuri sau electrocutări din cauza deteriorării tecilor de protecție ale fibrelor nervoase.

În stadiile incipiente ale bolii, aceste simptome apar brusc în timpul unui focar inflamator, apoi dispar în 85% din cazuri până la următorul focar.

Cu cât este detectată scleroza multiplă mai devreme, cu atât tratamentul poate fi mai timpuriu și dizabilitatea va fi mai puțin severă.

O migrenă cu aură

20% din atacurile de migrenă sunt însoțite de tulburări neurologice tranzitorii care preced cefaleea. Aceste semne de avertizare – aurele – sunt adesea vizuale (percepția petelor luminoase sau a vederii încețoșate).

Dar pot fi și de natură sensibilă, cu furnicături sau senzații de furnicături care apar în principal în brațe, în jurul și în interiorul gurii. Aceste aure pot dura de la câteva minute la o oră.

Tulburări circulatorii

Imobilitatea prelungită, mai ales când stai în picioare, poate induce furnicături la nivelul picioarelor care indică o circulație venoasă slabă. Nu le neglijați: dacă nu sunt îngrijite, acestea pot evolua spre insuficiență venoasă cronică (picioare grele, ulcere venoase, edem, flebită). La primele semne de disconfort, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă prescrie ciorapi de compresie, care duce fluxul de sânge înapoi în inimă. Și mergeți desfășurând talpa piciorului pe sol pentru a spori revenirea venoasă.

Furnicăturile la față, brațe sau picioare pot fi, de asemenea, un semn de avertizare a unui accident vascular cerebral, o lipsă bruscă de flux de sânge la o parte a creierului. Dacă dificultățile de vorbire, durerile de cap severe sau paralizia parțială le însoțesc, sunați imediat la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 noiembrie 2024
29 noiembrie 2024