Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » De ce alimentele fermentate sunt bune pentru tine
De ce alimentele fermentate sunt bune pentru tine

De ce alimentele fermentate sunt bune pentru tine

25 nov. 2020, 09:31,
în Sanatate

Astăzi redescoperim numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui mod ancestral de conservare a alimentelor. Alimentele lacto-fermentate permit în special creșterea florei intestinale. Iata care sunt beneficiile alimentelor fermentate!

Microbii, bacteriile, drojdiile constituie flora intestinală sau mai exact „microbiota intestinală”, care desemnează acest set de microorganisme și are un impact semnificativ asupra sănătății noastre fizice și chiar psihologice. Favorizează o digestie bună, permite sinteza anumitor vitamine (B și K), asigură buna funcționare a barierei intestinale și dezvoltarea sistemului imunitar.

Studii recente evocă influența sa în multe patologii: diverse tulburări neurologice, de la stres la depresie, autism, boala Alzheimer, obezitate. Modularea microbiotei pentru prevenirea sau chiar tratarea acestor patologii reprezintă o cale promițătoare de cercetare. De aici și interesul de a o hrăni bine pentru a o face cât mai eficienta posibil! Și de ce nu cu alimente fermentate?

Ce este un aliment fermentat?

Varza murată, iaurtul sau murăturile sunt alimente fermentate. Acestea sunt alimente „vii” care au avantajul de a îmbunătăți aroma și nutrienții grație acestei metode de conservare. Aceste alimente vor suferi o transformare sub acțiunea unui ferment, prezent în mod natural sau inoculat de oameni (cheag, chefir) care provoacă „degradare pozitivă”, cunoscută și sub denumirea de „maturare”.

Alimentele devin din ce în ce mai acide (modificarea pH-ului), ceea ce previne putrefacția (degradarea negativă) și dezvoltarea bacteriilor, drojdiilor și ciupercilor nedorite. Când pH-ul este suficient de acid (aproximativ 4), preparatul devine stabil și poate fi păstrat pentru o lungă perioadă de timp. În același timp, alimentele produc substanțe benefice, precum probiotice.

Beneficiile alimentelor fermentate

Folosită de milenii, fermentația este utilizată în primul rând pentru conservarea alimentelor. A permis oamenilor să supraviețuiască în perioadele de foamete și în timpul epidemiilor. Pe lângă latura sa ecologică incontestabilă, deoarece nu necesită energie, este într-adevăr cea mai economică modalitate de a conserva alimentele și de a lupta împotriva risipei de alimente.

Fermentarea este mai presus de toate o modalitate excelentă de a îmbunătăți calitatea alimentelor originale și de a le spori beneficiile pentru sănătate.

  • Îmbunătățește digestibilitatea alimentelor și asimilarea acestora. Acesta este un fel de predigestie, care are loc datorită enzimelor produse în timpul fermentării. De exemplu, fibrele din legumele fermentate sunt mai puțin iritante pentru intestine.
  • Reduce sau elimină complet lactoza din lapte în laptele fermentat, cum ar fi iaurturile sau brânzeturile, care sunt mai bine tolerate.
  • Permite o mai bună asimilare a nutrienților (vitamine, minerale), precum mangan, calciu, potasiu fără a acidifica organismul.
  • Distruge anumite substanțe nocive, cum ar fi acidul fitic din cerealele integrale (care previne absorbția anumitor săruri minerale precum fierul, magneziul). Nitrații, pesticidele și micotoxinele sunt parțial eliminate sau descompuse.
  • Permite proliferarea bacteriilor protectoare „bune”, cum ar fi probioticele.
  • De asemenea, crește conținutul de vitamine (varza murată este mult mai bogată în vitamina C decât varza crudă), crește potențialul antioxidant și conținutul de polifenoli din alimente.
  • Schimbă aroma, mirosul, textura și aspectul. Aceasta este faimoasa „rafinare” care îmbunătățește brânza, vinul.

Mai multe tipuri de fermentare alimentară

Există mai multe tipuri de fermentație: fermentația lactică, denumită și lacto-fermentație (varză acră și alte legume, iaurturi, kefiruri etc.), fermentație alcoolică, acetică (oțet), alcalină (sos de soia).

Cea mai cunoscută este lacto-fermentarea, pe care o puteți face cu ușurință acasă, în special pentru legume, deoarece nu necesită adăugarea niciunui ferment. Doar apă, sare și legume!

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai bună pâine pentru diete. Mănânci și nu te îngrași0
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Gigi Becali o să turbeze! Nepoata, coruptă de milionarul dinamovist. A înnoptat la el
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025