Prima pagină » Razboi în Ucraina » De ce a scăzut numărul mercenarilor din Libia
De ce a scăzut numărul mercenarilor din Libia

De ce a scăzut numărul mercenarilor din Libia

04 iul. 2022, 23:14,
în Razboi în Ucraina

Un expert ONU a declarat astăzi, 4 iunie, că numărul mercenarilor străini care se află în Libia a scăzut pe fondul războiului declanșat de Ucraina în Rusia.

Chaloka Beyani a declarat luni că „a fost găsită o piaţă în altă parte”. Expertul legal zambiano-britanic adună dovezi privind încălcări ale drepturilor în Libia, în cadrul unui grup de experţi care lucrează pentru Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Și numărul mercenarilor din grupul Wagner a scăzut

Potrivit lui Beyani, numărul mercenarilor grupului rus, Wagner, a scăzut. Firma privată de securitate este considerată armata din umbră a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a negat că ar avea vreo legătură cu aceasta.

Potrivit informaţiilor serviciilor speciale britanice, Moscova a fost cel mai probabil forţată să orienteze în principal personalul de la Wagner către invadarea Ucrainei, în detrimentul operaţiunilor din Africa şi Siria.

Libia este în haos de când Gaddafi a fost răsturnat de la putere

Cu toate acestea, nu toţi combatanţii străini s-au retras din Libia, se menţionează în raportul prezentat de Beyani şi de echipa sa. Mercenarii prelungesc conflictul din ţară şi este posibil să fi încălcat regulile internaţionale de a-i proteja pe civili, susţin experţii ONU.

Libia este în haos din 2011, când dictatorul Muammar al-Gaddafi a fost răsturnat de la putere.

Mai multe miliţii luptă pentru putere şi influenţă şi în ultimii ani şi alte ţări s-au implicat în conflict, inclusiv Rusia şi Turcia. ONU a estimat la sfârşitul lui 2020 că existau în jur de 20.000 de combatanţi străini şi mercenari în Libia.

Un mercenar din Grupul Wagner explică de ce a refuzat să lupte în Ucraina

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete.

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la activitatea de mercenar de război în Ucraina.

Gabidullin a refuzat, în parte pentru că, a spus el, știa că forțele ruse nu au un antrenament puternic, chiar dacă și-au expus arsenalul de noi arme și succesele lor în Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`