Prima pagină » National » De ce a putut ieși Elena Udrea din țară. Poliția de Frontieră vine cu explicații
De ce a putut ieși Elena Udrea din țară. Poliția de Frontieră vine cu explicații

De ce a putut ieși Elena Udrea din țară. Poliția de Frontieră vine cu explicații

07 apr. 2022, 21:33,
în National

Poliția de Frontieră explică de ce Elena Udrea a putut ieși din țară: Nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat joi că Elena Udrea a putut ieși din țară pentru că nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie. Precizările polițiștilor de frontieră vin după ce Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, iar poliția a comunicat că a părăsit România prin Vama Giurgiu cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței.

Elena Udrea nu avea interdicție de a părăsi țara nici alte măsuri preventive. Potrivit legii însă, interdicția de a părăsi țara poate fi luată doar în timpul urmăririi penale sau de către instanța de judecată în timpul procesului. Instanța putea dispune control judiciar, iar în interiorul acestuia măsura suplimentară de nu părăsi localitatea sau țara. Problema este că în stadiul procesual în care se afla Elena Udrea, respectiv judecarea contestației în anulare, aceste măsuri nu mai puteau fi dispuse dat fiind că Elena Udrea exercita o cale extraordinară de atac, au declarat pentru G4Media.ro experți în drept penal.

Comunicatul integral

„Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.

Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”.

Autoritățile au cerut interdicție pentru a părăsi țara, însă instanţele au refuzat

Joi, Elena Udrea a fost dată în urmărire de Poliţia Română, după ce nu a fost găsită la domiciliul său din Corbeanca. Poliţiştii trebuiau să o ridice de acasă pentru a o duce la penitenciar, ea având de executat şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Anul trecut, procurorii DNA au încercat să nu se mai repete episodul din 2018, când Udrea a fugit din România pentru a nu fi dusă la închisoare, însă judecătorii de la două instanţe au refuzat să-i interzică plecarea din ţară.

Astfel, pe 5 martie 2021, procurorii au cerut Curţii de Apel Bucureşti ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a pleca din ţară, având în vedere că ea fusese condamnată cu două zile în urmă la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *