Somnul este o parte importantă a viețîi noastre. Nu ne gândim la asta, dar în medie petrecem aproximativ 24 de ani din viața noastră în această stare. Acest lucru este suficient de clar pentru a ne gândi la particularitățile somnului. Puteți formulă o mulțime de întrebări despre el, la care nu pot fi găsite răspunsuri rapide.
Problema este că dormitul este prea mult subiect discutat. Oamenii cred de obicei că știu totul despre somn. Dar dacă te uiți la această problemă din exterior, se poate dovedi că toate informațiile noastre despre acest subiect se bazează pe zvonuri și pe idei insuflate în copilărie. Să încercăm să ne structurăm cunoștințele și să ne dăm seama cum vă puteți planifică și folosi somnul pentru a vă îmbunătăți viața.
Câte ore ar trebui să dormi pe zi?
Chiar și această întrebare simplă nu are un răspuns clar. Unii vorbesc despre o rată medie de ora 8, alțîi cred că trebuie doar să „dormi suficient” sau să dormi cât mai mult posibil. Oamenii de știință au reușit să obțînă științific numere specifice. S-a dovedit că dormitul mult este la fel de dăunător că cel puțîn.
Problemele asociate cu lipsa somnului sunt cunoscute de toată lumea: oboseală, pierderea concentrării. Fiecare dintre noi a lucrat sau s-a odihnit prea mult și dimineața s-a simțit copleșit. În cadrul unui studiu la scară largă, au participat aproximativ un milion și jumătate de persoane. S-a dovedit că cei care dorm mai puțîn de 6 ore pe zi au 12% mai multe șanse să moară din cauza problemelor de sănătate decât cei care dorm cele 8 ore tradiționale. Dar pentru cei care dorm mai mult de 9 ore, riscurile sunt chiar mai mari -30%. O dorință constantă de a dormi mai mult de 9 ore poate fi un avertisment cert și poate indică posibile probleme cu sistemul cardiovascular.
Unul dintre cei mai cunoscuți cercetători de somn, Daniel Kripke, estimează că durata optimă a somnului este de 6,5 până la 7,5 ore. Astfel de oameni trăiesc mai mult, sunt mai productivi și, în general, mai fericiți.
Lipsa somnului
De fapt, orele suplimentare nu măresc productivitatea, ci doar o degradează. Se întâmplă că o persoană care a dormit doar 4 ore să arate proaspăt. Chiar este suficient pentru cineva? Într-adevăr, o persoană lipsită de un somn adecvat poate obține practic aceleași rezultate în orice exercițiu non-repetitiv că și colegul său odihnit. Sună puțîn ciudat, dar problema se află în altă parte. Oricine își pierde atenția din când în când. Dacă corpul nu are suficient somn, atunci creierului îi este greu să se orienteze. Vă puteți odihni puțîn și faceți treaba perfectă, dar nu vă puteți forța să vă concentrați din nou după ce vă pierdeți atenția. Cel mai rău este că oamenii lipsiți de somn nu observă scăderea productivitățîi.
Durata somnului variază în funcție de vârstă
În America, există Fundația Națională de Somn, care tratează serios subiectul viețîi de noapte. Organizația a format un grup de experți de renume mondial în domeniul somnului, care include, de asemenea, neurologi renumiți, pediatri și gerontologi. Timp de doi ani întregi, toate materialele privind efectul somnului asupra stării de bine a persoanelor de diferite vârste au fost studiate. Drept urmare, au apărut, deși universale, dar totuși rezultatele relației dintre durata somnului normal și vârsta. Iată cât spun specialiștii că trebuie să va odihniți pentru a menține productivitatea:
- Nou-născuți sub 3 luni – 14-17 ore.
- Sugarii 4-11 luni – 12-15 ore.
- Copii cu vârsta de 1-2 ani – 11-14 ore.
- Preșcolarii, 3-5 ani – 10-13 ore.
- Școlari, 6-13 ani – 9-11 ore.
- Adolescenți, 14-17 ani – 8-10 ore.
- Băieți și fete, 18-25 ani – 7-9 ore.
- Adulți, 26-64 ani – 7-9 ore
- Seniori peste 65 – 7-8 ore.
Există o mică variație în număr, luând în considerare caracteristicile individuale ale fiecărei persoane. La urmă urmei, oamenii diferă nu numai prin vârstă, ci și prin modul lor de viață, activitate, starea generală de sănătate. Dar, în general, limitele somnului sunt destul de clare. Dacă dormim mai mult sau mai puțîn decât normă calculată, atunci putem vorbi despre tulburări din organism, asociate probabil cu un fel de boală. Și pentru a începe să dormi suficient, trebuie mai întâi să respecți cadrul stabilit pentru durata somnului.
Cum să vă îmbunătățiți somnul
Cui dintre noi nu îi place să tragă un pui de somn, de exemplu, după o cină copioasă? Cu toate astea, această nu este deloc o dovadă a lenei. De exemplu, unul dintre autorii populari ai New York Times, Michael Hyatt, și-a permis să tragă un pui de somn în fiecare zi timp de mai mulți ani și chiar și-a împărtășit ideile în postările sale. Bloggerul a menționat că somnul ușor de câteva minute poate restabili vigoarea creierului. Fiecare dintre noi poate marca un moment al zilei în care productivitatea să scade. Un pui de somn într-un astfel de moment vă va permite să vă întoarceți nivelul de activitate și pur și simplu să reduceți oboseală. Dar nu te poți lăsă să dormi mai mult de jumătate de oră. Merită să vă luați acest obicei, chiar dacă lucrați într-un birou mare. Lasă-i pe colegii tăi să creadă că ești doar relaxant.