Chiar și după terminarea școlii, există multe persoane care obișnuiesc să asocieze adesea vara cu ideea de vacanță. Evident, odată ce ajungi la vârsta adultă, poți călători oricând dorești, însă va exista întotdeauna ceva atrăgător în legătură cu călătoriile pe timp de vară.
De ce acte ai nevoie pentru a călători în țările care nu fac parte din Uniunea Europeană
Pentru a nu întâmpina probleme atunci când vizitezi un stat non-UE, reprezentanții InfoCons au creat un mic ghid care să te ajute să nu ai probleme atunci când călătorești într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană.
În primul rând trebuie să verifici valabilitatea pașaportului tău. Multe țări non-UE solicită ca pașaportul să fie valabil pentru cel puțin șase luni de la data intrării în țară. Asigură-te că pașaportul tău este în regulă și că nu expiră în timpul călătoriei.
„Vizele de intrare: Multe țări non-UE solicită vize pentru cetățenii străini înainte de intrarea pe teritoriul lor. Verifică cerințele de viză pentru țara în care intenționezi să călătorești și aplică pentru viza corespunzătoare din timp. Procesul de obținere a unei vize poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, deci este esențial să te ocupi de acest aspect cu suficient timp înainte de călătorie.
Asigurare medicală de călătorie: Este recomandabil să ai o asigurare medicală de călătorie în caz de accidente sau îmbolnăviri în timpul șederii în străinătate. Verifică acoperirea asigurării tale și asigură-te că include servicii medicale și de evacuare în caz de urgență.”, scriu reprezentanții InfoCons pe pagina de Facebook.
De asemenea, verifică permisele și licențele: Este important să știi că dacă intenționezi să închiriezi o mașină sau să conduci în țara respectivă, trebuie să verifici cerințele locale pentru permisele de conducere internaționale sau alte documente necesare pentru a conduce legal.
Românii vor fi informați prin SMS atunci când le va expira buletinul, pașaportul sau permisul de conducere
În curând, autorităţile vor fi obligate să anunțe prin SMS sau mail, atunci când anumite documente importante, precum paşaportul, buletinul sau permisul auto expiră.
Un sistem prin care cetățenii sunt anunțați cu privire la data de expirare a documentelor funcționează deja în state ca Republica Moldova şi Marea Britanie.
Românii cărora le vor expira pașapoartele vor primi un SMS prin care vor fi informați că documentul trebuie să fie refăcut, cu una până la trei luni înainte, informează Ministerul Afacerilor Externe.