Ingrediente:
- cartofi (de preferinta cu coaja rosie)
- ulei
- sare, boia, piper (puteti folosi si alte condimente dar nu combinati prea multe)
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi mari apoi se pun la fiert in apa rece. Cand incepe sa fiarba apa se lasa 7 minute. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-o tava punem putin ulei (aprox. 50-100 ml la 6-7 cartofi) si apoi o bagam la cuptor 30 de secunde pana se incinge uleiul.
Scoatem tava si adaugam cartofii strecurati de apa. Ii condimentam si ii intindem usor in tava cu o spatula. Nu-i amestecati! Bagam tava la cuptor aprox. 15 minute, la 180 grade Celsius, si abia apoi ii intoarcem usor cu o spatula de lemn. Ideea este sa se formeze dedesubt o crusta aurie, abia apoi trebuie intorsi.
Mai lasam inca 15 minute, pana se rumenesc frumos pe tote partile.
Citeste si curiozitati despre cartofi
- Cartofii neutralizeaza acidul gastric, motiv pentru care este romandat persoanelor care sufera de ulcer si gastrita.
- Cartofii sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, mancat cu tot cu coaja, contine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnica recomandata), 620 mg de potasiu (18% din dzr), o,2 mg vitamina B5 (10% din dzr), plus tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fier si zinc.
- Cartofii consumati cu iaurt sunt o combinatie excelenta pentru persoanele care tin dieta, dar si ca masca impotriva imbatranirii.
- Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatete, iar Regina Maria Antoinette obisnuia sa isi decoreze parul cu flori de cartofi.
- Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate in functie de culoare – roscati, rosii, albi, galbeni si purpurii.
- Exista si cartofi albastri, originari din America de Sud. Pielea este mov si devine albastra dupa gatit.
- Cartofii sunt otravitori. Dincolo de proprietatile benefice ale cartofilor, acestia pot sa ne imbolnaveasca serios. Ei contin niste compusi toxici in tulpina si frunze, iar atunci cand se inverzesc, e din cauza acestora. Insa poti sta linistit, otravirea cu cartofi e foarte rara.
- Cartofii poti fi folositi si pentru lustruirea incaltamintei. Taie un cartof crud in jumatate si freaca-l de pantofi. Acestia vor straluci.
- Cartoful nu ingrasa. In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.
- Cartofii sunt hrana viitorului. 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.
preluat de pe hai sa gatim si foodstory