Prima pagină » Economic Local » De astăzi, începe campania de depunere a cererilor la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură. Ieșenii pot primi subvenții pentru terenuri sau ferme cu animale
De astăzi, începe campania de depunere a cererilor la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură. Ieșenii pot primi subvenții pentru terenuri sau ferme cu animale

De astăzi, începe campania de depunere a cererilor la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură. Ieșenii pot primi subvenții pentru terenuri sau ferme cu animale

04 apr. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași pot obține subvențiile și în acest an, dacă depun cererile în campania desfășurată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Termenul, fără penalizări, este 4 aprilie – 7 iunie 2024. În anul precedent, au fost depuse 17.000 de cereri pentru 280.000 de hectare cu terenuri agricole

Fermierii din Iași pot depune, în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic. Și în acest an, agricultorii vor putea înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform „Instrucțiunilor de utilizare IPA-Online” (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa, mai întâi, responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Ieșenii trebuie să completeze o singură cerere de plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

Începe campania de depunere a cererilor la APIA

După data-limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice, în scris, APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării. Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/animalele neconforme.

Agricultorii și alți beneficiari trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Depunerea cererilor a fost amânată anul acesta. Astfel, dacă înainte se desfășura începând cu martie, în 2024 a fost amânată cu o lună.

Reguli pentru fermierii care depun cererile la APIA

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. Agricultorii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii.

Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. Potrivit specialiștilor APIA, este foarte important este ca, înainte de semnarea cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă. APIA plătește fermierilor subvențiile pentru anul 2023. Ieșenii depun cererile la APIA în campania 2024 pentru anul de cerere 2024, iar banii îi primesc din această toamnă, eșalonat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *