Prima pagină » Actualitate » De astăzi încep să se dea amenzile pentru e-Factură. Ce pedeapsă riscă cei care nu respectă termenul de transmitere a facturilor

De astăzi încep să se dea amenzile pentru e-Factură. Ce pedeapsă riscă cei care nu respectă termenul de transmitere a facturilor

01 iun. 2024, 14:02,
BZI.ro, în Actualitate

Ministerul Finanțelor a anunțat că s-a terminat cu perioada de probă iar de acum urmează sancțiuni pentru cei care nu respectă termenele stabilite de încărcarea facturilor în sistemul național.

Termenul limită este de cinci zile lucrătoare

”Vă reamintim că, de la 1 iunie, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura se sancționează conform Legii 296/2023. Pentru perioada 1 ianuarie-31 mai 2024 inclusiv, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează”, potrivit unei postări pe o rețea de socializare a Ministerului Finanțelor.

Companiile au cerut amânarea chiar și până în 2025. Inițial s-a dorit ca amenzile să fie implementate începând cu 1 aprilie, aspect ce i-a nemulțumit pe antreprenorii români.

Până în prezent au fost încărcate în sistem peste 140 de milioane de facturi

Potrivit Legii 296 din octombrie 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, nerespectarea transmiterii facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *