Prima pagină » Local » De astăzi, încep lucrările de modernizare și consolidare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. A fost decisă data la care elevii vor învăța în containere – FOTO

De astăzi, încep lucrările de modernizare și consolidare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. A fost decisă data la care elevii vor învăța în containere – FOTO

10 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Astăzi, 10 iunie 2024, încep lucrările de modernizare, consolidare și refuncționalizare a imobilelor monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași

Primăria Iași a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea totală a acestora depășește 67 de milioane de lei, iar durata de execuție este estimată la 36 de luni în cazul clădirii liceului și 24 de luni pentru cantină.

Luni, 10 iunie 2024, încep lucrările de modernizare și consolidare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Proiectul are o valoare ce depășește 67 de milioane de lei

Municipalitatea ieșeană a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Firma care a câștigat licitația va începe de astăzi, 10 iunie, lucrările de consolidare și refuncționalizare a imobilelor monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” (Corp C1 Liceu, vechi din 1891, și Corp C2 Cantină). Valoarea lucrărilor, executate de SC Iasicon SA este de 56.531.648,49 lei, fără TVA, respectiv 67.272.661,70 lei, cu TVA, iar duratele de realizare a investițiilor sunt estimate la 36 de luni în cazul clădirii liceului și 24 de luni în cazul cantinei.

Lucrările de la Colegiul Pedagogic vor beneficia de fonduri de la Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Național Școli Sigure și Sănătoase. Contractul vizează realizarea lucrărilor de intervenţii pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea și creşterea performanţei energetice. Totodată, va fi construită o sală de sport nouă și vor fi create spații cu destinația de creșă și grădiniță.

„Continuă lucrările de amenajare a platformei betonate pe care va fi construită clădirea modulară compusă din containere care va găzdui temporar activitatea didactică a Colegiul Pedagogic. Lucrările pentru realizarea platformei, a racordurilor la utilități și a unor construcții adiacente (scări, șarpante etc.) sunt executate, în cel mult o lună, de SC InBit SRL, pentru o sumă de 5.125.309,46 lei. Totodată, Colegiul Pedagogic a încheiat un acord-cadru cu SC Trident GSA SRL, pentru o sumă de 5.020.940,25 lei, asigurată tot din bugetul local, pentru închirierea a 157 de containere, care vor forma o structură compusă din 33 de săli de clasă, două laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, patru grupuri sanitare pentru elevi, un grup sanitar pentru profesori, holuri de circulaţie, scări, accese etc.

După terminarea platformei betonate, SC Trident GSA SRL va trebui să furnizeze și să asambleze containerele în cel mult trei luni. Astfel, întreaga construire a școlii modulare de la Colegiul Pedagogic trebuie să dureze patru luni, astfel încât va putea fi folosită chiar de la 9 septembrie 2024, odată cu începutul viitorului an școlar 2024-2025”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Lucrările pentru montarea modulelor de la Colegiul Pedagogic din Iași au scos la iveală un depozit de muniție

În urma săpăturilor pentru realizarea platformei unde vor fi montate containerele de la școala modulară, pe 13 mai 2023, au fost descoperite câteva proiectile. Muncitorii au anunțat autoritățile, iar în urma excavărilor au fost scoase la suprafață peste 300 de proiectile de diferite mărimi. Pirotehniștii au găsit, în prima zi, 289 de proiectile care au fost deja preluate și duse la un depozit, pentru a fi distruse ulterior. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat decizia să evacueze persoanele din clădirea din apropiere, accesul fiind strict interzis.

Un echipaj de pirotehniști verifică terenul, iar muncitorii lucrează cu grijă pe fiecare porțiune de pământ. Este important de știut că în curtea școlii au fost descoperite proiectile perforante, de calibrul 75 mm, proiectile exploziv, calibru 75 mm, bombe de aruncător, de 60 mm, bombe de 50 mm, grenade ofensive și sute de cartușe pentru pistoale și mitraliere de diferite calibre. Deși sunt în stare de degradare, proiectilele sunt încă foarte periculoase, fiind atât de vechi și instabile, astfel că oricând se pot provoca explozii. Totuși, există șansa ca muniția să fie complet dezafectată, însă pompierii nu-și pot asuma acest risc și respectă procedurile.

De astăzi, încep lucrările de modernizare și consolidare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. Proiectul are o valoare ce depășește 67 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`