De astăzi, 12 august 2024, fermierii ieșeni pot cere sprijin nerambrusabil de la stat, care poate ajunge până la 70 la sută în sectorul vegetal și zootehnic. Anunțul a fost făcut de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care a lansat oficial sesiunea de primire a cererilor de finanțare. Iată ce trebuie să facă fermierii interesați și ce valoare are finanțarea.
Fermierii ieșeni pot cere sprijin nerambursabil de la stat
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Astfel, fermierii pot depune cererile de finanțare, începând de astăzi, 12 august, ora 9:00, până la termenul-limită de 18 octombrie 2024, ora 16:00.
Fondurile disponibile pentru cea de-a șasea sesiune a submăsurii 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” sunt de 30.416.346 de euro, cu posibilitatea de a fi suplimentate în funcție de interesul manifestat de solicitanți, astfel încât toate cererile eligibile să poată beneficia de finanțare.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale specifică faptul că în această sesiune se primesc cereri de finanțare atât pentru sectorul vegetal, pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă din 2023 și culturile de primăvară din 2024, cât și pentru sectorul zootehnic, pentru polițele încheiate în 2024.
Sprijinul nerambursabil oferit prin această submăsură acoperă 70% din valoarea primei de asigurare eligibile, plătită efectiv de către fermier.
Beneficiarii acestei submăsuri trebuie să fie fermieri activi și să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii, și anume: să fie persoană fizică sau juridică română; să acţioneze în nume propriu; persoana fizică/reprezentantul legal al solicitantului – persoană juridică să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de acordare a sprijinului.
Solicitantul trebuie să fie fermier activ în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de submăsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.
De asemenea, fermierul are obligația de a prezenta la cererea de finanțare dovada plății a cel puțin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferente contractului de asigurare care face obiectul cererii de finanțare.
Pentru mai multe detalii, fermierii pot accesa Ghidul solicitantului și anexele aferente submăsurii 17.1, necesare întocmirii documentației de depunere, care sunt disponibile pe pagina de internet www.afir.ro, la secțiunea Finanțare, accesând linkul Măsuri de sprijin – submăsura 17.1 – Ghidul solicitantului.
De astăzi, 12 august 2024, fermierii ieșeni pot cere sprijin nerambrusabil de la stat, care poate ajunge până la 70 la sută în sectorul vegetal și zootehnic.