Psihologii susțin că a crescut numărul ieșenilor care lucrează în străinătate, dar apelează la terapia cu psihologii din România pe fondul pandemiei. Angajații din Europa, America, Africa, care lucrează în diverse domenii de activitate și se confruntă cu stări de anxietate, atacuri de panică sau depresie, apelează la ajutorul specialiștilor din Iași
Psihologii din Iași susțin că, în ultimul an, din cauza pandemiei COVID-19, a crescut numărul persoanelor care muncesc în străinătate, dar se confruntă cu diverse probleme psihologice și apelează la ajutorul specialiștilor din România. Potrivit Andreei Buhuși, psiholog din Iași, problemele de anxietate și atacurile de panică s-au acutizat, iar angajații din Europa, America sau Africa vor să facă terapie online în limba română.
„Aveam pacienți și înainte de pandemie din această categorie, însă odată cu pandemia a crescut numărul celor care lucrează în străinătate și vor să facă terapie, atât față în față, cât și online. Le este mai ușor să facă terapie în limba maternă. Chiar dacă vorbesc foarte bine limba străină din țara unde lucrează, locuiesc, când e vorba să expună sensibilități din viața personală, vor să o facă în limba maternă. Cei care vin în țară au concediul limitat. Stau o lună, în această perioadă vin în cabinet, dar după aceea ședințele le fac online. Am observat că atunci când veneau în cabinet le era mai ușor să vorbească cu specialiștii români, de aceea o parte dintre ei încep terapia în cabinet. Ceilalți însă o fac numai online pentru că muncesc în diverse țări”, spune Andreea Buhuși.
A crescut numărul ieșenilor care lucrează în Europa, America sau Africa și care fac ședințe de terapie psihologică online
Specialistul susține că cei care muncesc în străinătate nu se mai tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus, dar le este frică să rămână fără locul de muncă, să se închidă firmele unde lucrează sau să nu ajungă la burnout din cauza volumului de muncă mai mare. Mai mult, nu mai pot să ducă la îndeplinire obiectivele propuse în anul precedent.
„Mulți dintre pacienți sunt expați (n.r.- expatriați). Ne-am obișnuit și noi, terapeuții, cu tehnologia, și am încercat să depășim bariera aceasta, ecranul. Nu am văzut diferențe, ca și rezultate, la terapia online sau cea din cabinet. Depinde și de persoană cât este de dispusă să facă până la capăt terapia. Nu se mai tem de îmbolnăvirea cu noul coronavirus, ci de efectele pandemiei COVID-19. Lumea s-a mai calmat cu privire la boală, însă le este frică că efectele vor fi pe termen lung și pot să-și piardă locul de muncă, sunt stresați, sunt anxioși în ceea ce privește siguranța financiară care nu mai există.
Aveau obiective înalte, să-și schimbe casa, mașina, însă nu le mai pot îndeplini și simt o presiune în acest sens. Au și perioade când simt o presiune la locul de muncă pentru că muncesc mai mult ca înainte de pandemie, au atacuri de panică. Am ieșit cu toții din zona de confort și de aceea multe persoane încep să aibă astfel de trăiri”, mai spune Andreea Buhuși.
Andreea Buhuși: „Expații, cei care lucrează de oriunde din lume, angajați la multinaționale, vor să facă terapie psihologică”
Clienții sunt persoane care s-au stabilit în străinătate de mai mulți ani, dar și care au mai puțin timp de când lucrează pentru companiile vestice.
„Am clienți cu diverse funcții de conducere care fac terapie psihologică, de la angajați cu meserii plătite decent, la manageri din diverse companii de top. Expații, cei care lucrează de oriunde din lume, angajați la multinaționale, vor să facă terapie psihologică. Sunt persoane care s-au stabilit în străinătate de 15 ani, cu tot cu familie, sau lucrează de mai puțin timp într-o țară străină. Am observat că oamenii care apelează la astfel de terapii sunt ușor peste medie ca inteligență, știu să recunoască simptomele, știu cu exactitate ce să discute, cum să pună problema”, mai explică Andreea Buhuși, care a adăugat că în cazul acestor persoane nu s-a ajuns la situații grave precum tentative de suicid.
Asta, spre deosebire de angajații din domeniul HoReCa, care au rămas fără locuri de muncă.
Ieșenii care lucrează în străinătate se tem să nu ajungă la burnout
Burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, care apare ca urmare a stresului excesiv. În stadiile incipiente, simptomele burnout-ului includ cefalee, oboseală, sentiment redus de realizare, reziliență scăzută, labilitate dispozițional-afectivă și conflicte interpersonale. Dacă aceste semne și simptome nu sunt recunoscute și tratate, din sindromul de epuizare profesională pacienții trec treptat la retragere socială, depersonalizare, cinism, epuizare, iritabilitate, astenie, senzație de subapreciat și suprasolicitat, iar toate acestea cresc șansele unei persoane de a deveni depresivă. Specialiștii recomandă persoanelor care trec prin aceste momente să apeleze la ajutorul unui psiholog. În funcție de complexitatea cazului, persoanele care fac terapie psihologică achită între 10 și 16 ședințe. A crescut și numărul patronilor din Iași care apelează la ajutorul specialiștilor din domeniu, aceștia fiind în pragul disperării.