Prima pagină » Informații utile » De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

14 aug. 2024, 12:37,
în Informații utile

„De acord” sau „deacord”? Această situație reprezintă o dificultate pentru multe persoane în scriere, însă numai o variantă este corectă. Află cum și de ce se scrie așa.

Limba română poate produce multă confuzie prin complexitatea ei. Greșelile sunt mai frecvent întâlnite în scriere decât în vorbire. De asta e bine să ne informăm corespunzător atunci când avem dubii legate de anumite forme, cum ar fi „de acord” sau „deacord”.

De acord sau deacord?

Forma corectă este „de acord”, scris dezlegat. Niciodată această expresie nu trebuie scrisă legat, reprezentând o eroare de scriere pe care o fac mulți. Motivul pentru care se scrie astfel este că această expresie este compusă din două cuvinte separate: „acord” – substantiv și „de” – prepoziție.

În DEX, substantivul apare așa: acord, acorduri = Înțelegere, învoială, convenție etc. între două sau mai multe părți în vederea încheierii, modificării sau desființării unui act juridic/ Concordanță (în persoană, număr, gen sau caz) a formei cuvintelor între care există raporturi sintactice.

Această greșeală de scriere se poate pune pe baza faptului că, atunci când vorbim, pare că rostim un singur cuvânt. Însă, dacă vei spune propoziția mai lent, vei observa că de fapt sunt două cuvinte distincte.

Iată câteva exemple de utilizare în fraze:

Ești de acord cu termenii și condițiile? Da, am citit și sunt de acord.

Ne-am pus de acord asupra prețului.

Pentru a-ți exprima acordul, mai poți folosi și „de aceeași părere” (atunci când vrei să exprimi că ai aceeași opinie cu o altă persoană), „conform” (utilizat mai ales în contexte legale sau oficiale), consimțit (o variantă mai formală).

Exemple:

Sunt de aceeași părere cu tine în ceea ce privește această problemă.

Sunt conform cu decizia tribunalului.

Părțile au consimțit asupra termenilor contractului.

Greșeli frecvente întâlnite în scriere

Multă lume se ghidează, în scriere, după modul în care un cuvânt este rostit, însă de multe ori se întâmplă ca lumea să facă erori. Nu toate cuvintele se scriu la fel cum se pronunță.

Un exemplu în acest sens este pronumele „aceeași” care este confundat adesea cu „aceiași”. Prima este formă de feminin singular, iar a doua este forma de masculin plural. Astfel este „aceeași fată” și „aceiași băieți”. Greșelile din scriere apar din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproximativ la fel.

O altă eroare de scriere este reprezentată de substantivul „membru”, la forma de plural, privind termenii „membri” și „membrii”. Prima formă se folosește atunci când substantivul nu este articulat, iar a doua este varianta articulată.

În acest sens se ridică întrebări și cu privire la numărul de „i” din pronumele posesive „noștri” și „voștri”. De multe ori vedem „i”-ul dublat la final, însă acest lucru este greșit. Întotdeauna aceste cuvinte se vor scrie cu un singur „i”.

Două verbe care ridică probleme sunt „a așeza” și „ înșela”. Contrar multor păreri, formele corecte sunt de „așază” și „înșală”.  Acesta nu este cazul și cuvântului „greșeală” care conține diftongul „ea”. Astfel este greșit utilizat ca „greșală”.

În privința formelor „de acord” sau „deacord”, am stabilit că prima este cea corectă, iar a doua variantă nu trebuie utilizată.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024