Prima pagină » Informații utile » De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

14 aug. 2024, 12:37,
în Informații utile

„De acord” sau „deacord”? Această situație reprezintă o dificultate pentru multe persoane în scriere, însă numai o variantă este corectă. Află cum și de ce se scrie așa.

Limba română poate produce multă confuzie prin complexitatea ei. Greșelile sunt mai frecvent întâlnite în scriere decât în vorbire. De asta e bine să ne informăm corespunzător atunci când avem dubii legate de anumite forme, cum ar fi „de acord” sau „deacord”.

De acord sau deacord?

Forma corectă este „de acord”, scris dezlegat. Niciodată această expresie nu trebuie scrisă legat, reprezentând o eroare de scriere pe care o fac mulți. Motivul pentru care se scrie astfel este că această expresie este compusă din două cuvinte separate: „acord” – substantiv și „de” – prepoziție.

În DEX, substantivul apare așa: acord, acorduri = Înțelegere, învoială, convenție etc. între două sau mai multe părți în vederea încheierii, modificării sau desființării unui act juridic/ Concordanță (în persoană, număr, gen sau caz) a formei cuvintelor între care există raporturi sintactice.

Această greșeală de scriere se poate pune pe baza faptului că, atunci când vorbim, pare că rostim un singur cuvânt. Însă, dacă vei spune propoziția mai lent, vei observa că de fapt sunt două cuvinte distincte.

Iată câteva exemple de utilizare în fraze:

Ești de acord cu termenii și condițiile? Da, am citit și sunt de acord.

Ne-am pus de acord asupra prețului.

Pentru a-ți exprima acordul, mai poți folosi și „de aceeași părere” (atunci când vrei să exprimi că ai aceeași opinie cu o altă persoană), „conform” (utilizat mai ales în contexte legale sau oficiale), consimțit (o variantă mai formală).

Exemple:

Sunt de aceeași părere cu tine în ceea ce privește această problemă.

Sunt conform cu decizia tribunalului.

Părțile au consimțit asupra termenilor contractului.

Greșeli frecvente întâlnite în scriere

Multă lume se ghidează, în scriere, după modul în care un cuvânt este rostit, însă de multe ori se întâmplă ca lumea să facă erori. Nu toate cuvintele se scriu la fel cum se pronunță.

Un exemplu în acest sens este pronumele „aceeași” care este confundat adesea cu „aceiași”. Prima este formă de feminin singular, iar a doua este forma de masculin plural. Astfel este „aceeași fată” și „aceiași băieți”. Greșelile din scriere apar din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproximativ la fel.

O altă eroare de scriere este reprezentată de substantivul „membru”, la forma de plural, privind termenii „membri” și „membrii”. Prima formă se folosește atunci când substantivul nu este articulat, iar a doua este varianta articulată.

În acest sens se ridică întrebări și cu privire la numărul de „i” din pronumele posesive „noștri” și „voștri”. De multe ori vedem „i”-ul dublat la final, însă acest lucru este greșit. Întotdeauna aceste cuvinte se vor scrie cu un singur „i”.

Două verbe care ridică probleme sunt „a așeza” și „ înșela”. Contrar multor păreri, formele corecte sunt de „așază” și „înșală”.  Acesta nu este cazul și cuvântului „greșeală” care conține diftongul „ea”. Astfel este greșit utilizat ca „greșală”.

În privința formelor „de acord” sau „deacord”, am stabilit că prima este cea corectă, iar a doua variantă nu trebuie utilizată.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bolojan: Pensionarii militari au fost mințiți. Ce se întâmplă cu pensiile lor
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Ce să presari la rădăcina merilor în mai pentru fructe mari şi zemoase. Livada ta va exploda în toamnă
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`