Prima pagină » International » David Saranga, ambasadorul Israelului: „Sperăm că aproape 70% din populație să fie vaccinată”

David Saranga, ambasadorul Israelului: „Sperăm că aproape 70% din populație să fie vaccinată”

15 ian. 2021, 20:47,
Bianca Rebegea în International

Vineri, 15 ianuarie, la Antena 3, ambasadorul David Saranga a declarat că trăiește cu speranța că Israelul va deveni prima țară imună la COVID-19. Potrivit datelor oficiale, țara se află pe primul loc din punct de vedere al ratei de vaccinare.

„După o lună de când a început campania de vaccinare, Israelul a vaccinat cam un sfert din populație. Vorbim despre 2 milioane de cetățeni care sunt deja vaccinați. Acum o săptămână am început cu a doua doză de vaccin, așa că sperăm că până la mijlocul sau sfârșitul lunii martie toată populație să fie vaccinată.”, a spus David Saranga.

Acesta a mai spus că speră ca Israelul să fie prima țară din lume imună aproape complet la COVID-19.

„Așa sperăm și asta este intenția noastră și cred că faptul că sistemul de sănătate din Israel este digitalizat și că în Israel sunt patru case de asigurări și prin lege este obligatoriu pentru fiecare cetățean să fie asigurat asta ajută foarte mult ca toată populația să fie vaccinată”, a mai completat Saranga.

Fiind întrebat dacă populația este entuziasmată în ceea ce privește vaccinarea sau rata mare de vaccinare se datorează obligativității vaccinării, ambasadorul David Saranga a oferit următorul răspuns:

„Nu, nu este obligatoriu. Nu poate să fie obligatoriu. Israelul este o țară democratică și fiecare persoană are dreptul să decidă dacă vrea să fie vaccinată sau nu, dar cred că lumea a înțeles care este singurul mod prin care putem să ieșim din această pandemie. Și lumea a citit, Guvernul a explicat și în fiecare seară putem să vedem o campanie în care profesioniștii explică despre vaccin și din acest motiv cererea e foarte mare și din ce vedem până acum sperăm că aproape 70% din populație să fie vaccinată”.

Alexandru Rafila, despre țara care scapă de pandemie: „Va rezolva problema până în mai”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, este de părere că Israelul ar putea rezolva problema pandemiei până în luna mai a acestui an.

„Cred că Israel va rezolva problema până în mai, pe teritoriul național”, a spus Alexandru Rafila la emisiunea lui Marius Tucă de la Aleph News.

„Cu cât vaccinarea merge mai repede, cu atât problemele dispar sau sunt mai mici. Dacă ai populație vaccinată și transmiterea este mai mică. Atunci și transmiterea mutațiilor este mai mică”, a explicat Alexandru Rafila.

Israelul a avut acorduri cu Moderna și AstraZeneca înainte de certificarea oficială. Sistemul de sănătate din Israel este considerat unul dintre cele mai eficiente din lume.

Ministrul sănătății, Edelstein, a declarat că Israelul a fost o „pasăre timpurie” în negocierile cu firmele farmaceutice. „Conducem cursa mondială datorită pregătirilor noastre timpurii”, a spus el pentru New York Times. Israelul a fost, de asemenea, inclus într-un acord UE pentru vaccinurile AstraZeneca, un parteneriat promovat de Germania din sensul de responsabilitate istorică față de țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *