Prima pagină » Local » Daune obținute de două persoane la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender! Statul Român, obligat să le achite despăgubiri de mii de euro! Până acum, trei femei din Iași le-au cerut judecătorilor să le aprobe schimbarea de sex!
Daune obținute de două persoane la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender! Statul Român, obligat să le achite despăgubiri de mii de euro! Până acum, trei femei din Iași le-au cerut judecătorilor să le aprobe schimbarea de sex!

Daune obținute de două persoane la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender! Statul Român, obligat să le achite despăgubiri de mii de euro! Până acum, trei femei din Iași le-au cerut judecătorilor să le aprobe schimbarea de sex!

21 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate. Statul Român a fost obligat de judecătorii europeni să le achite despăgubiri unor astfel de persoane. Până acum, trei femei din Iași le-au cerut magistraților să le aprobe schimbarea de sex

Daune obținute de două persoane la CEDO, pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender! Statul Român a fost obligat să îi achite despăgubiri de mii de euro! Până acum, trei femei din Iași le-au cerut judecătorilor să le aprobe schimbarea de sex!

În urmă cu două zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat Statul Român pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender. Magistrații europeni au constatat că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă viața privată și autonomia personală.

„CEDO a luat această decizie în cauzele X împotriva României și Y împotriva României. Obligă Statul Român să le achite reclamanților câte 1.153 de euro, plus 7.500 de euro, respectiv 8.910 euro pentru prejudiciul moral”, au precizat magistrații de la CEDO.

Două românce au dat în judecată statul la CEDO

În urmă cu câțiva ani, două românce, denumite în continuare „X” și „Y” pentru a le proteja identitatea, au acționat în judecată Statul Român la CEDO. Reclamantele, care sunt transgender, au avut în cererile lor de rectificare a documentelor mențiuni de identitate privind sexul, numele și codul numeric personal respinse de autoritățile administrative și judiciare, pe motiv că, pentru a justifica o astfel de cerere, reclamantul trebuie să fi fost supus unei intervenții chirurgicale pentru realocarea sexului. Astfel, cele două reclamante au susținut că autoritățile române au încălcat articolele 6, 8, 12, 13 și 14 din Convenția pentru drepturile omului.

Una dintre reclamante este avocat în București, iar cealaltă locuiește în Marea Britanie și lucrează ca translator. La data depunerii cererilor, reclamantele erau înscrise la Starea Civilă ca femei. Cu toate acestea, CEDO a folosit masculinul, în funcție de sexul revendicat de reclamante. În concluzie, judecătorii europeni au considerat că autoritățile le-au încălcat drepturile, cerându-le să facă o schimbare de sex înainte de a le modifica actele de identitate.

Trei ieșence le-au cerut judecătorilor să le aprobe schimbarea de sex

Până acum, pe rolul Judecătoriei Iași au existat trei cereri de schimbare a sexului. Toate cele trei solicitări au venit din partea unor femei. Acestea le-au explicat magistraților că, încă de mici, s-au simțit și s-au comportat mereu ca niște bărbați. Dintre cele trei reclamante, una avea meseria de medic, iar o alta lucra într-o unitate de învățământ.

Prima solicitare de acest fel a ajuns pe rolul Judecătoriei Iași, fiind depusă de un medic. Reclamanta, care a cerut să fie bărbat, a depus la dosar mai multe acte medicale prin care demonstra că suferă de o afecțiune care necesita o astfel de intervenție chirurgicală. Așadar, aceasta a depus documente prin care se dovedea că a urmat un tratament hormonal la Spitalul Universitar din Gent (Belgia). În urma analizelor a rezultat că persoana suferea de disforie transsexuală sau transsexualism, ea având programate diverse ședințe de tratament medical. Ulterior, medicul ieșean a devenit bărbat și în acte, având o nouă identitate.

„Întotdeauna m-am simțit bărbat…”

În urmă cu aproximativ 6 ani, o altă femeie din Iași le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei să îi aprobe cererea de schimbare de sex. Aceasta le-a povestit judecătorilor că din copilărie s-a simțit și s-a comportat diferit. Mai exact, aceasta a susținut că dorea să obțină o sentință prin care să îi fie aprobată schimbarea sexului. Reclamanta a mai menționat atunci că se simte bărbat și că va urma un tratament hormonal. De asemenea, ea a afirmat că vrea să-și schimbe numele și sexul, prin intermediul unei operații estetice. Reclamanta a adăugat că rudele ei au susținut-o în demersurile sale, dar că speră ca și societatea să o accepte și să o înțeleagă.

De asemenea, o a treia femeie le-a cerut judecătorilor ieșeni să îi aprobe schimbarea de sex, din același motiv. Toate cele trei solicitări, depuse de femei, au fost aprobate de magistrații din cadrul Judecătoriei Iași. De remarcat este faptul că sentințele emise de Judecătoria Iași au fost consultate în cadrul ultimului proces finalizat de CEDO. Pe de altă parte, potrivit unei asociații din România, în acest moment, în țară ar fi aproximativ 120.000 de persoane care se încadrează în categoria transgender.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024