Prima pagină » Economic Local » Datorită acestui producător din Iași, premierul României a modificat o lege. Fermierii răsuflă ușurați după ce nu mai sunt nevoiți să plătească sume exorbitante la stat
Datorită acestui producător din Iași, premierul României a modificat o lege. Fermierii răsuflă ușurați după ce nu mai sunt nevoiți să plătească sume exorbitante la stat

Datorită acestui producător din Iași, premierul României a modificat o lege. Fermierii răsuflă ușurați după ce nu mai sunt nevoiți să plătească sume exorbitante la stat

31 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Marius Antica, producător din Iași, l-a convins pe Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor și actual premier, să modifice o lege în favoarea fermierilor din toată țara. Producătorul de vin din mure din Iași care a reușit ceea ce nu a putut să facă niciun alt fermier a primit răsplata după un an de zile în care s-a luptat să convingă autoritățile că și micii producători trebuie ajutați

Marius Antica răsuflă ușurat după ce legea privind plata accizei pentru vinul din mure a fost modificată, iar fermierii nu vor mai fi nevoiți să plătească sumele pe care în anii precedenți nu reușeau să le achite, fiind prea mari pentru posibilitățile lor financiare. Astfel, timp de doi ani, producătorii de vin din mure nu vor mai plăti accizele la stat. Marius Antica susține că a reușit, după multe discuții prin care a încercat să convingă autoritățile, că și micii producători pot aduce venituri la bugetul de stat prin comercializarea legală a produselor.

„Cu ajutorul domnului secretar de stat Mironel Panțuroiu și cu ajutorul domnului Cîțu am reușit să eliminăm accizele la vinul de mure. E drept că deocamdată pentru doi ani, pentru perioada 2021-2022. Dar este un început și eu sunt bucuros că timp de un an de zile nu am făcut drumuri degeaba, nu am dat telefoane și nu am cheltuit timp și bani în zadar. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind vorba de Legea 296/2020. Acum sper să obțin cât mai repede antrepozitul fiscal pentru a putea comercializa vinurile”, susține Marius Antica, producător de vin din mure din comuna Butea, Iași.

Fermierii din toată țara nu mai plătesc accizele după ce un producător din Iași l-a convins pe Florin Cîțu să schimbe două legi

Marius Antica, un mic producător din Iași, a reușit să îl convingă pe Florin Cîțu să modifice două legi pentru micii producători din toată țara. Ieșeanul a reușit să îl convingă pe fostul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, să modifice și sumele pe care trebuie să le plătească producătorii, acestea fiind reduse semnificativ. Astfel, în loc de 96.000 de lei, garanția pentru antrepozitul fiscal este acum de 19.000 de lei. De asemenea, capitalul social a fost redus de la 76.000 de lei la 15.000 de lei.

Marius Antica este singurul producător din județ care a obținut atestat de producător tradițional de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în anul 2019. Acestuia i s-a spus că poate să vândă produsele fără să plătească antrepozit fiscal, însă a descoperit că nu este așa când a fost vizitat de inspectorii de la ANAF Iași. De aici a plecat aventura ieșeanului care s-a luptat pentru obținerea modificărilor legislative în favoarea producătorilor.

Marius Antica, producător din Iași: „Voiam să dau foc la tot și să plec iar din țară. Dar nu am renunțat pentru că am zis că trebuie să se schimbe ceva și la noi”

Ieșeanul își amintește că atunci când inspectorii ANAF i-au spus că îi fac dosar penal pentru că nu avea avizul necesar vânzării vinului din mure, dar și faptul că nu are cei 100.000 de lei necesari obținerii lui, a vrut să renunțe la afacerea cu fructe de pădure.

„Vă spun sincer că voiam să dau foc la tot și să plec iar din țară. Dar nu am renunțat pentru că am zis că trebuie să se schimbe ceva și în țara asta. Am luat legile fiscale din alte state europene, din Ungaria, Polonia, Germania, să vedem cum funcționează acolo această legislație, pentru a găsi o portiță și pentru noi, producătorii din România”, povestește producătorul din Iași.

Acesta nu a renunțat deloc la ideea de a putea vinde produsul tradițional fără alte probleme, astfel că a făcut drumuri la București, a dat telefoane zilnic la autoritățile care îl puteau ajuta, dar și când a fost la Iași vreun oficial care să îl asculte și să îl ajute a încercat să se întâlnească cu el și să îl convingă să schimbe legile pentru micii producători.

Antrepozitul fiscal a fost redus, iar accizele au fost eliminate pentru producătorii de vin din mure datorită unui producător din Iași

Marius Antica este unul din ieșenii care s-a reîntors din străinătate și a investit într-o afacere, în localitatea natală Butea. Acesta a muncit 20 de ani în Italia și s-a întors în Iași în anul 2016. A investit banii câștigați în străinătate într-o plantație cu mure și pentru că și-a dat seama că murele pot fi transformate într-o băutură unică, tradițională, s-a gândit să facă vin din mure. A obținut și fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier, în valoare de 40.000 de euro. După ce a obținut o producție bună de mure, a vândut din fructe, însă a rămas o cantitate mare pe care nu a vrut să o arunce.

„Murele sunt perisabile, astfel că trebuie ținute undeva la rece. Am decis ca din mure să fac vin. Pentru rețeta de vin am plătit 500 de euro și am cumpărat-o de la o persoană fizică”, spune Marius Antica.

Acesta a vândut producția obținută până în anul 2020, când a fost controlat de ANAF și a renunțat la comercializarea vinului din mure.

„Sper ca anul viitor, după ce obțin antrepozitul fiscal, să fiu liniștit, să pot comercializa produsele fără nicio grijă”, mai spune Marius Antica.

Acciza pentru băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, în anul 2020, pentru băuturile liniștite, a fost de 429,9 lei/hl de produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024