Prima pagină » Local » Datele uluitoare despre COVID-19, pe care medicii nu le-au spus până acum! Mii de ieșeni diagnosticați cu coronavirus sunt izolați la domiciliu și nu primesc niciun tratament

Datele uluitoare despre COVID-19, pe care medicii nu le-au spus până acum! Mii de ieșeni diagnosticați cu coronavirus sunt izolați la domiciliu și nu primesc niciun tratament

01 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Autoritățile au anunțat, până ieri, doar care este numărul de persoane infectate cu COVID-19 și câte au fost externate. Nimeni nu a vorbit, până acum, despre pacienții cu COVID-19 izolați la domiciliu. Conform ultimelor raportări, Iașul are 1.913 pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, care sunt izolați la domiciliu și nu primesc niciun tratament

În ultimele luni, numărul de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19 a crescut. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 chiar și pacienții asimptomatici erau ținuți în spital cel puțin 14 zile, până la negativarea a două teste PCR consecutive, acum, aceștia pot sta relaxați pe canapea, acasă. Conform ultimelor raportări făcute de Institutul Național de Sănătate Publică, Iașul are 1.913 pacienți cu COVID-19 izolați la domiciliu. Aceștia nu primesc niciun tratament specific de vindecare și sunt supravegheați de către medicul de familie, asta dacă pacientul și-a făcut datoria de a anunța medicul de familie. Dacă nu, stă acasă sau nu. Nimeni nu știe, pentru că acești pacienți nu sunt supravegheați de către autorități.

Peste 5.000 de infectări cu COVID-19 la Iași, de la începutul pandemiei

De la începutul pandemiei de COVID-19, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 5.018 de cazuri cu persoane infectate. Ieri s-au raportat 83 de noi îmbolnăviri. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2952 au fost externate, iar 153 au decedat ca urmare a unor complicații suferite din cauza infectării cu coronavirus. La un calcul simplu, Iașul are 1.913 pacienți diagnosticați cu COVID-19 care stau sau au stat acasă de la începutul pandemiei. Aceștia sunt asimptomatici sau suferă de forme ușoare și nu au primit nicio zi de spitalizare.

„Persoanele asimptomatice stau izolate la domiciliu timp de 14 zile. Avem mulți astfel de pacienți. În cazul lor, nu se prevede un tratament specific și sunt supravegheați de către medicul de familie”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu mai avem locuri disponibile în spitale, nu știm cum să mai facem pentru a găsi soluții pentru a putea interna pacienții nou diagnosticați”

Ieri, cei 83 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 se băteau pe un singur pat disponibil la Spitalul de Pneumoftiziologie, unitate medicală suport COVID-19. Prof. dr. Carmen Dorobăț anunța că nu mai este niciun pat liber pe secțiile de Terapie Intensivă și că nu mai găsesc locuri pentru internare pentru pacienții nou diagnosticați.

„Nu mai avem locuri disponibile în spitale, nu știm cum să mai facem pentru a găsi soluții pentru a putea interna pacienții nou diagnosticați. Este o situație cât se poate de dificilă. Mai avem un singur loc la Spitalul de Pneumoftiziologie. Nu avem suficiente paturi pentru a acoperi numărul mare de pacienți infectați cu COVID-19”, mai spune medicul ieșean.

Ieri, 55 de pacienți au aflat că încă poartă virusul COVID-19, chiar dacă au fost declarați vindecați

În ceea ce privește numărul de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, Iașul a înregistrat ieri 55 de astfel de cazuri. Aproape triplu față de numărul de pacienți nou infectați cu coronavirus. Despre pacienții retestați pozitiv la infecția cu coronavirus, medicii spun că sunt persoane care au fost declarate vindecate și care, din varii motive, au ales să se retesteze. Când și-au făcut testul PCR au aflat că nu au scăpat de infecția cu COVID-19.

„La multe persoane, reapariția virusului poate fi chiar mai agresivă decât prima dată. COVID-19 este ca herpesul, astăzi îl ai, mâine nu-l mai ai, apoi poate să reapară”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Problema cea mai mare ridicată de medici este faptul că pacienții care revin la spital pentru retestare, au sechele grave în urma infectării cu COVID-19. Mulți au avut nevoie de recuperare neurologică și respiratorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *