Date noi despre pandemia de coronavirus din China arată faptul că autorităţile locale din ţară comunistă au ascuns primele cazuri de îmbolnăvire. Conform datelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost alertata de pandemie de reprezentanţii săi din China.
Date noi despre pandemia de coronavirus din China
Date noi care incriminează din ce în ce mai mult autorităţile chineze arată faptul că OMS nu a fost avertizată, aşa cum era de aşteptat, asupra cazurilor de COVID-19 de către autorităţile locale. Alertă a venit tot de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii din China. Analiza ar putea avea un impact în privinţa percepţiei asupra cooperări Beijingului în contextul răspândirii coronavirus.
Donald Trump a acuzat în repetate rânduri faptul că OMS-ul nu ar fi furnizat în timp real informaţiile necesare pentru că oprirea răspândirii virusului din Wuhan să aibă efect. Donald Trump, preşedintele SUA, a explicat faptul că OMS ar fi favorizat China în contextul acesta. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins categoric acuzaţiile.
Raportul publicat pe 9 aprilie arata un grafic al comunicaţiilor
OMS a reacţionat la acuzele preşedintelui din SUA iar pe data de 9 aprilie 2020 a publicat un raport în care se prezentă un grafic al comunicaţiilor. Acesta arată faptul că autorităţile medicale competente din Wuhan au raportat într-un timp eficient cazuri de pneumonie. Prima comunicare asupra prezenţei unui potenţial virus mondial au fost făcute în ultima zi din anul 2019.
Un alt grafic arata lipsa de reacţie a autorităţilor chineze
Un alt grafic publicat în aceste momente arată faptul că reprezentanta celor din Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost cea care a anunţat despre coronavirus. Reprezentanţa OMS din China a informat oficiul regional de contact pe 31 decembrie 2019 despre un caz de „pneumonie virală” după observarea unei declaraţii de presă a Comisiei medicale din Wuhan pe această temă.
Potrivit Agenţiei France-Presse, serviciul de informaţii epidemice al OMS a observat o altă ştire în aceeaşi zi, despre cazuri de pneumonie din Wuhan, transmisă de reţeaua internaţională de monitorizare ProMed, cu sediul în SUA. În acest context, OMS le-a cerut autorităţile chineze pe 1 şi 2 ianuarie informaţii despre aceste cazuri. Informaţiile au fost transmise pe 3 ianuarie.
Pe fondul criticilor, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite suspendă relaţiile cu OMS.
Conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins, până în prezent, la nivel mondial, s-au înregistrat 11,1 milioane de cazuri de coronavirus şi 526.156 de decese.