Prima pagină » National » Date îngrijorătoare din partea Băncii Mondiale despre economia din România: Se va contracta cu 5.7% în 2020
Date îngrijorătoare din partea Băncii Mondiale despre economia din România: Se va contracta cu 5.7% în 2020

Date îngrijorătoare din partea Băncii Mondiale despre economia din România: Se va contracta cu 5.7% în 2020

07 oct. 2020, 12:08,
George Cristian în National

Economia românească este puternic afectată de pandemia de COVID-19. După o perioadă în care majoritatea afacerilor au fost închise în perioada de urgenţă, economia a suferit un puternic şoc. Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală a oferit noi date economice pentru ţara noastră.

ECA a publicat miercuri date despre economia din România. Oficialii arată faptul că economie se va contracta cu 5.7% în 2020, dar în 2021 ar putea înregistra o relansare de 4.9%.

Evoluţia economiei va depinde de evoluţia crizei sanitare

ECA sublineaza faptul că evoluţia economiei mondiale şi din România este strâns legată de evoluţia crizei sanitare dar şi de impactul stimulentelor economice şi a consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul Uniunii Euopene.

În altă ordine de idei, Banca Mondială se aşteaptă ca deficitul fiscal ar putea ajunte la 9.1% în 2020, cu aproape 6% mai mare decât nivelul de 3.6% planificat înainte de criză

„O reducere substanţială a deficitului în 2021 este puţin probabilă deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de revenire economică”, precizează Banca Mondială. Instituţia mizează anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.

România trebuie să ţină sub control criza COVID-19

Banca Mondială sublineaza faptul că cea mai mare provocare pe care o confrunta România în această perioadă este tinerea sub control a crizei de COVID-19, dar şi limitarea consecinţelor economice şi sanitare generată de aceasta.

„O criză prelungită cu măsuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de creştere şi ar amâna relansarea incipientă a activităţii, crescând în acelaşi tip şomajul şi sărăcia”, apreciază Banca Mondială.

Majorarea pensiilor nu poate avea loc, susţine Banca Mondială

„În plus, dacă majorarea pensiilor cu 40%, adoptată recent de Parlament, nu va fi inversată, aceasta ar afecta în mod serios stabilitatea macroeconomică şi, pe termen scurt, ar conduce la o retrogradare a ratingului suveran al României”, avertizează Banca Mondială.

Un alt risc îl reprezintă gradul redus de absorbţie al fondurilor europene, ceea ce în opinia Băncii Mondiale pune sub semnul întrebării capacitatea României de a profita de fondul de relansare al UE, care este unul dintre principalele motoare ale relansării economice.

„În astfel de vremuri pline de provocări, statele din Europa şi Asia Centrală trebuie să privească dincolo de momentul crizei şi să se pregătească pentru o redresare rezilientă în perioada post-pandemie„, a declarat Anna Bjerde, vice-preşedinte al Băncii Mondiale pentru Regiunea Europei şi Asiei Centrale. „Cu alte cuvinte, trebuie consolidată guvernanta, trebuie îmbunătăţit climatul investiţional, iar inovaţia şi dezvoltarea digitală trebuie încurajate. De o importanţă critică sunt investiţiile semnificative şi susţinute în educaţie de calitate şi servicii de sănătate”, a adăugat Anna Bjerde.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, declara, în una august a acestui an, că România va evita recesiunea tehnică şi va avea o contracţie a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agenţiile de rating, Comisia Europeană (CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţii bancare, datorită răspunsului prompt şi eficient al politicilor economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`