Prima pagină » Actualitate » Data oficială a redeschiderii școlilor, menţionată de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei la BZI LIVE – VIDEO
Data oficială a redeschiderii școlilor, menţionată de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei la BZI LIVE - VIDEO

Data oficială a redeschiderii școlilor, menţionată de prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei la BZI LIVE – VIDEO

08 ian. 2021, 10:53,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Actualul ministrul al Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu susţine un dialog în cadrul unei emisiuni marca BZI LIVE. Fostul preşedinte al consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a discutat despre subiectele de maximum interes şi actualitate în această perioadă.

Au fost abordate problemele actuale din învăţământul preuniversitar şi superior autohton, redeschiderea şcolilor, vaccinarea împotriva virusului Covid-19, învăţământul online, dar şi despre cum pot fi îmbunătăţite şcolile din România.

„Dorim să deschidem cursurile în semestrul II în mod clasic. Ne aşteptam la creşteri cu privire la rata de infectare, însă speram să nu fie creşteri uriaşe. În funcţie de evoluţia epidemiologică, începând cu data de 15 ianuarie în funcţie de disponibilitatea de vaccinare a personalului didactic, vom cunoaşte datele necesare.

Cu toate datele pe masa împreună cu reprezentanţii Sănătăţii vom lua decizia de a deschide într-un fel sau altul pe 8 februarie cursurile fizic. Până la 7 februarie se vor putea ţine cursurile online. Am preferat să ne autolimitam, pentru a se vedea dorinţa Guvernului de a redeschide şcolile. Nu vom exclude niciun scenariu. Vom vedea câte şcoli se vor putea deschide în funcţie de raţă de infectare a fiecărei localităţi. Tot ce vom decide va fi în interesul învăţământului şi a menţine sănătate participanţilor”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu.

Politizare în sistemul educațional

Un alt subiect de interes a fost acela al politizării în sistemul de educație. În tema abordată, ministrul Educației și Cercetării vine cu o soluție, aceea de a organiza sistemul de educație în sensul profesionalizării managementului de învățământ. Oficialul susține de asemenea că oricât de competentă ar fi o persoană pentru poziţia de inspector şcolar general, numirea acestuia nu trebuie să se facă din pix. Anul acesta se vor organiza concursuri serioase atât pentru poziţii de manageri din şcoli şi licee, dar şi pentru conducerea inspectoratelor şcolare. Tocmai de aceea, candidaţii trebuie să aibă competențe temeinice atât manageriale, dar şi profesionale.

„Trebuie să recunoaştem că există această politizare în educaţie mult mai mult decât ar fi tolerabil. Soluţia: organizarea sistemului de educaţie în sensul profesionalizării managementului de învăţământ. Oricât de competentă ar fi o persoană pentru poziţia de inspector şcolar general, numirea acestuia nu trebuie să se facă din pix. Anul acesta vom organiza concursuri serioase atât pentru poziţii de manageri din şcoli şi licee, dar şi pentru conducerea inspectoratelor şcolare. Tocmai de aceea, candidaţii trebuie să aibă competente temeinice atât manageriale, dar şi profesionale.

Am identificat surse pentru a plăti salariile profesorilor. Obiectivul clar, bugetul Educaţiei să fie mai mare ca anul trecut în valoare absolută. Fără resurse financiare eu nu ştiu să rezolv aceste probleme din Educaţie.

Mesajul meu este foarte clar, sistemul de educaţie în ansamblul lui a avut de suferit în perioada asta. Au fost privaţiuni sanitare, economice, educaţionale. Cred că niciun părinte nu considera acceptabil ca propriul copil să piardă un an din viaţă. Avem nevoie de acţiuni remediale pentru a încheia anul şcolar. Avem nevoie să organizăm examenele naţionale. Este nevoie de solidaritate. În speranţa că poporul român are înţelepciunea să înţeleagă că este nevoie de solidaritate”, a mai precizat ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *