Prima pagină » National » Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare
Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare

21 iul. 2020, 13:47,
Cristian ZAVASTIN în National

Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare. Fostul ministru a fost condamnat cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Dosarul a fost înregistrat în 2017 la Tribunalul Dolj, iar fostul ministru și fost consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, este acuzat de luare de mită. Potrivit rechizitoriului, în 2012, Vâlcov, în calitate de primar al Slatinei, i-ar fi cerut unui om de afaceri 10% din sumele încasate de firma sa de la primărie.

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare: Luare de mită

De asemenea, Vâlcov ar fi primit în 2013, în mai multe tranşe de la respectiva firmă, peste 2 milioane de lei, astfel încât omul de afaceri să nu nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

În această manieră, Vâlcov ar fi procedat şi în alte două cazuri.

„Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei”, a precizat DNA la momentul trimiterii în judecată.

DIICOT a renunţat la dosarul privind publicarea pe pagina sa de Facebook

Procurorii au decis să renunţe la ancheta care-l viza pe Darius Vâlcov, fost consilier al Vioricăi Dăncilă, care a postat pe Facebook, în august 2018, protocolul dintre SRI și Parchetul General. În dosar era cercetată fapta de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

DIICOT a renunţat la cercetarea în dosarul în care Darius Vâlcov era cercetat după ce a publicat în august 2018, pe pagina sa de Facebook, protocolul din 2016 încheiat între Parchetul General şi SRI, au precizat surse judiciare. Dosarul a fost deschis la sesizarea SRI.

Darius Vâlcov, fost consilier al Vioricăi Dăncilă atunci când era premier, era cercetat pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. Vâlcov chiar a fost pus sub control judiciar, însă a scăpat de măsură.

Procurorii au renunţat la anchetă la finele lunii februarie, în baza articolului care spune că ei pot lua această decizie dacă nu există un interes public în urmărirea penală.

La scurt timp după apariţia în 2018, pe site-ul PÎCCJ a protocolului public dintre Parchetul General şi SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook şi o variantă secretă a protocolului. Deşi documentul nu mai producea efecte, aşa cum au anunţat SRI şi Parchetul General, el era un document secret. Protocolul ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Lăsat și fără titlul de doctor

Ministrul Educației Monica Anisie a declarat pe 15 iulie că a semnat ordinul prin care i-a fost anulat titlul de doctor fostului ministru Darius Vâlcov.

Experții care au evaluat teza de doctorat „Perfecționarea managementului financiar al intreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, elaborată și sustinută în anul 2008 de Darius Vâlcov, la Academia de Studii Economice din București, au descoperit că lucrarea este plagiată.

Monica Anisie i-a revocat titlul de doctor lui Darius Vâlcov:  23% din teză, o preluare integrală sau parțială

Mai exact, 23% din teza fostului strateg PSD reprezintă o preluare integrală sau parțială din alți autori, fără ca aceștia să fie citați conform normelor academice. Astfel, Comisia de lucru a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, a propus retragerea titlului de doctor, iar ministrul Educației Monica Anisie a semnat ordinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024