Prima pagină » Titlurile zilei » Dănuț Bolohan a comis-o! A intrat peste șeful de la Vama Iași, deși nu avea ordin de numire. Nu-i nimic, încasează un salariu de 3.000 de euro/lună, după ce a fost reținut pentru mită – FOTO

Dănuț Bolohan a comis-o! A intrat peste șeful de la Vama Iași, deși nu avea ordin de numire. Nu-i nimic, încasează un salariu de 3.000 de euro/lună, după ce a fost reținut pentru mită – FOTO

11 nov. 2023, 02:00, 21 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Pe data de 26.10.2023, când Dănuț Bolohan a revenit pe funcția de șef al Biroului Vamal Iași, ordinul de numire nu era emis. Abia a doua zi a ajuns și la șefi. Reținut pentru luare de mită, Dănuț Bolohan a comis un abuz când a intrat în biroul ocupat de Mihai Arcana, cel care l-a înlocuit pe perioada cercetării penale. A avut acces la documente și secrete profesionale, deși nu avea niciun drept. În urmă cu 2 zile a fost emis alt ordin pe numele lui. A fost mutat pe postul de șef al biroului Vamal de Frontieră Aeroportul Iași. Va primi o leafă de 3.000 de euro/lună brut

Detalii importante au ieșit la iveală în cazul lui Dănuț Bolohan, fostul șef de la Biroul Vamal de Frontieră Iași (Tehnopolis), reținut pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii au efectuat descinderi la sediul vămii pe data de 23.11.2022, în urma cărora au fost reținute mai multe persoane. Vameșii ar fi protejat mai multe firme care aduceau haine din Turcia.

După ce a fost reținut, judecătorii nu au aprobat arestul preventiv cerut de procurorii DNA și l-au plasat în arest la domiciliu pe o perioadă mai lungă. După mai multe contestații, Bolohan a fost plasat sub control judiciar, dar fără dreptul de a-și exercita profesia. Postul lui era ocupat temporar de vameșul Mihai Arcana. Pe data de 22.10.2023 (vineri), Dănuț Bolohan contestă controlul judiciar, iar instanța acceptă în parte. Astfel, Bolohan putea reveni la serviciu, dar măsura controlului judiciar încă era valabilă. Și de aici începe circul…

A intrat în birou ca la el acasă, deși ordinul de numire nu ajunsese la șefi

Spatele lu Dănuț Bolohan pare asigurat. A fost pus șef la biroul vamala din Aeroport

Spatele lu Dănuț Bolohan pare asigurat. A fost pus șef la Biroul vamal din Aeroport

În săptămâna următoare, pe data de 26.10.2023 (marți), Dănuț Bolohan a revenit la birou și l-a atenționat pe Mihai Arcana că trebuie să-i facă loc. Arcana s-a supus docil, neștiind că Dănuț Bolohan nu avea o calitate în mod oficial. Cronologia este următoarea, conform surselor din instituție. În jurul orei 12.00, Dănuț Bolohan îl anunță pe Mihai Arcana că a revenit pe post. Imediat, a chemat șeful de tură și a cerut toate registrele, plus copiile după declarațiile vamale din luna februarie până în prezent.

Avea acces și la arhiva instituției, în condițiile în care este cercetat pentru infracțiunea de luare de mită și așteaptă să fie trimis în judecată. Pe la ora 16.00, Dănuț Bolohan a devenit agitat, fiind observat foarte implicat în mai multe convorbiri telefonice. Ulterior, părăsește vama, după care a revenit a doua zi la serviciu. Surpriză! Pe data de 27.10.2023 a fost ultima zi când a fost văzut la serviciu. Dănuț Bolohan nu a mai venit fără să ofere vreo explicație colegilor. Vameșul beneficiază de protecție maximă. Pe data de 03.11.2023, Autoritatea Vamală Română (AVR), condusă de președintele Ion Cupă, emite un ordin de numire în cazul lui Dănuț Bolohan. Este mutat la Biroul Vamal de Frontieră Aeroport Iași.

„În perioada 09.11 – 05.12.2023 se modifică raportul de serviciu al domnului Bolohan Dănuț, șef birou – Biroul Vamal de Frontieră Iași – Direcția Regională Vamală Iași, prin mutare temporară pe postul vacant de șef birou vamal – Biroul Vamal de Frontieră Aeroport Iași – Direcția Regională Vamal Iași (ID ANFP 358415). Pe perioada mutării temporare, domnul Bolohan Dănuț beneficiază de un salariu de bază de 15.174 lei/lunar, de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă în cuantum brut lunar de 1.500 lei”, se arată în ordinul cu numărul 3549, emis de președintele AVR.

La începutul lunii noiembrie 2021 a încercat încă o dată să scape de controlul judiciar. Pe data 08.11.2023, Tribunalul Iași respinge plângerea.

Dănuț Bolohan s-a grăbit ca mireasa

Pe ordinul de numire apar notițele din care reiese faptul că documentul a ajuns la șefi pe data de 27.10.2023 (pui ordinul din data de 26.10.2023

Pe ordinul de numire apar notițele din care reiese faptul că documentul a ajuns la șefi pe data de 27.10.2023

Colegii de serviciu de la Direcția Regională Vamală (DRV) Iași știau că Dănuț Bolohan a comis o ilegalitate în momentul în care a venit la serviciu pe data de 26 octombrie. Bolohan s-a bazat pe hotărârea judecătorească, dar ordinul de numire încă nu era emis. A comis un abuz în momentul în care a intrat peste Mihai Arcan. Culmea, pe data de 26.10.2023 a fost emis ordinul de numire pentru Dănuț Bolohan, dar după ce a intrat în biroul Vamal, neavând o calitate oficială. Mai mult, conform documentelor intrate în posesia BZI, conducerea vămii a primit ordinul abia pe data de 27.10.2023, după o zi de la numire.

Surse din instituție au spus pentru BZI că șefii, chiar și Bolohan, și-au dat seama că s-a comis un abuz când Mihai Arcana a fost obligat să părăsească biroul. Acum a rămas pe postul de adjunct. Nu este prima dată când activitatea de la Direcția Regională Vamală Iași este afectată de scandaluri. Contactat telefonic, Mihai Arcana nu a comentat revenirea lui Bolohan din motive lesne de înțeles.

Directorul general: „Nu eram în țară atunci”

Contactat telefonic, Marius Costache, directorul Direcției Regionale Vamale, a precizat că, după ce a revenit pe funcție, Dănuț Bolohan și-a luat concediu până pe data de 8.11.2023. Mai mult, a sugerat că în interiorul instituției se știa despre revenire, chiar dacă ordinul nu era emis.

„Nu-mi aduc aminte. Se știa pe linie internă, cel mai probabil. Sigur se știa că va fi emis ordinul în baza hotărârii judecătorești. S-a comunicat hotărârea pe data de 25 octombrie. Nu eram în țară atunci. Dacă nu venea pe data de 26 octombrie, risca să primească absent. Nu mai știu când a venit ordinul, posibil după-amiază”, a declarat Marius Costache.

Înainte de problemele cu dosarul de mită, Dănuț Bolohan a reușit să-și angajeze ginerele la Biroul Vamal Iași. Apelat telefonic, Dănuț Bolohan nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

Prejudiciul calculat de DNA a ajuns la 12 milioane de euro

În dosarul lui Dănuț Bolohan, DNA a calculat un prejudiciu de 12 milioane de euro. În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada ianuarie 2022 – prezent (23.11.2022 – n.r.), funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

«Taxa» ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD”.

Pe lista inculpaților se mai aflau Cristian Timofte, Cristinel-Leonard Tîrnovanu, Simona Andreica, subalternii lui Bolohan, dar și omul de afaceri care ar fi dat mită.

Comentarii
  • Un spagar nenorocit care a supt mite peste mite de si-a luat case si apartamente…

  • Tura I, II, III, IV

    Bai esti nebun. Bolo sef la aeroport!!!! De asta era turbat ieri ( vineri ) tiganosul de la Sculeni Ignat Cristinel “luam-ar de poola nițel” ca nu mai este fratele lui Liviu Țîlă sef acolo. Bai Cristi, si de asta tre sa injuri si sa urli prin vamă? Bagate-aș in pisda mătii de coclender de Vaslui

  • Baaa nu va luatii de Arcana ii cel mai competent lucrator vamal Este in sistem din 90 are calificare specializare pe afara dar ii foarte competent in solutionarea divergentelor vamale atunci ciind veneai la vamuire ,Stia orice incadrare a marfurilor nu acum ci atunci cind codul vamal era gros de doua ori ciit Biblia .Luatii orice are ca functii dar competenta si calificarea acestui om nu o puteti atinge .Va felicit domnule Arcana ca atii rezistat atiit de mult timp in sistem .Sint un muritor care v-a cunoscut prin ani 1992 cind am intrat in tara si erati lucrator la vama socola .numai bine fiiti tare .numai bine ,Ma-n clin ,

  • Prietenul lu' Puiu Darie

    Da ,,arcanaua,, asta, nu mai pleacă la pensie, că am lucrat cu roșcatul ăsta prin anii ’86, nu-i mai ajunge? E dulce țâța asta!

  • Capul sus Nea Misule 👊 Ți am cerut un sfat și bine mi l ai dat ! Mulțumesc să fii sănătos !!!
    🫡

  • Apropo de incompetenti. Manea unde mai e dupa cema fost condamnat cu suspendare pt beutura la volan?Tot in vama la control de moldovence?

  • Un șpăgar nenorocit. În capul ala de cauciuc nu are decit un neuron și ala antrenat pentru spaguit.

  • Mai păcătosul habar nu ai despre cine vorbești. Arcana este in vama din timpul lui Ceaușescu. A fost turnător al Securității și după aceea turnătorul de serviciu la toate instituțiile. Despre pregătirea profesolionala habar nu ai ce vorbești, este doar la furat. Omul care a luat șpăgi mereu cât a fost sef de vama și director. Și toți care au avut nevoie sa ii ajute la accize au trebuit sa dea șpagă. Vorbiți cu toți cei autorizați de el. Cred ca Arcana își scrie singur comentariile și se ridica in slavi. In realitate este o javra de om.

  • Domnule Arcana. Te rog sa sugi p……..
    Cu stima.

  • Domnule Arcana sa sugi p…. Cu stima pramatie ce ești și turnător .Abia aștept să te văd acolo unde ii vrei pe alții. Așa să îți ajute Dumnezeu.

  • De ce nu afișați comentariile scrise de toți cei care scrie de Arcalean sau le selectați ?să înțeleg că sunteți mana in mână cu el…..

  • Ion ca si el e OM

    Arcana azi este maine nu este. Dar sa promovezi tu un betiv mai mare ca Manea la vama aeroport, asta e prea de tot. Ignat Tîla Liviu cum ajunge in tura tre sa bea ceva. Merge pe ideea ca frate-su e Nasu lu’ Calu Costache Marius!!! Niste tarani de Vaslui!!!

  • Din interior

    Pe linga faptul ca bea, Liviu Ignat face ochi dulci persoanelor carw teanziteaza aeropirtul

  • Mai e Manea in sistem daca a fost condamnat definitiv pt alcool la volan?

  • Mai ai mult de decartat? Da baietelul tau Stefanita ce face? tot cu spaga? A invatat de la taticu? wai cacat cu ochi!!!!!!!!!!!
    Ai un metru si un scuipat, mai ai o besina si iesi la pensie si tot cu dintii de functie te tii. bagatiai ghiulul ala in cur.

  • 😂😂😂

    Mai e unul cu nume de bebeluș venit de la Albitza care cand a auzit ca-i vine sef Costache, a zis ca se transfera inspoi

  • O cupa de sampanie

    De 1 an si ceva vama Sculeninse afunda in mocirla. Asa conducatori si la frontiera Sculeni si la Regionala nu au fost demult. Incompetetnti, betivi, afemeiati, spagari si etc etc. pui tu sef la vama pe traficantii de tigari din vaslui: fratii Ignat, unul mai dobitoc ca celalalt?

  • Chiar asa, nu stie nimeni nimic de Manea? I-au dat si lui o functie de penal cu alcool in cap la volan?

  • Scria Ziarul vremea noua

    Pai cum avea sa-si intregeasca declatatia de avere cu o casa in Iasi Ignat de la Sculau? Tigara cu tigara, tir cu tir si vila a crescut pentru Cristinel cel avut!!! Pacat de tatu vostru, PSD-ist cu state vechi care a vrut sa faca din voi oameni cu carte, dar voi v-ati facut traficanti

  • RESPECT DOMNUL ARCANA VA RESPECT ENORM SUNTETI OM CU DIPLOMA
    Sa va blesteme dmz care va luati de domnul Arcana.Hateri so sug…🥰

  • un admirator ascuns

    Respect Domnu Arcana cu stima si respect roscovanu meu preferat ✌🏽❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *