Prima pagină » Informații utile » Dante Alighieri, creatorul operei „Divina Comedie”, opera monumentală a Evului Mediu. Ce reprezentau de fapt cele nouă cercuri ale iadului?

Dante Alighieri, creatorul operei „Divina Comedie”, opera monumentală a Evului Mediu. Ce reprezentau de fapt cele nouă cercuri ale iadului?

17 sept. 2024, 14:52, 1 ,
în Informații utile

Dante Alighieri, alături de William Shakespeare, sunt cu siguranță cei mai importanți scriitori ai Evului Mediu. Dante s-a născut acum 700 de ani într-o provincie din Italia, însă operele sale au ajuns pe întregul glob, fiind și astăzi unele dintre cele mai citite lucrări din lume.

Dante Alighieri este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru magnum opusul său, Divina Comedie, însă, deși puțini știu, de-a lungul vieții sale, nu s-a limitat doar la această lucrare. El a scris zeci de alte cărți, epistole, dar și poezii. Astfel, a lăsat posterității una dintre cele mai excentrice și interesante colecții de opere literare, care, și astăzi, rămân mai relevantă ca niciodată.

Viața lui Dante Alighieri

Dante Alighieri, născut în 1265 la Florența, provenea dintr-o familie cu origini nobile, iar întreaga sa existență a fost profund influențată de conflictul dintre susținătorii papalității și partizanii imperiului. Viața sa tumultuoasă l-a condus la exil în 1304, fiind condamnat din cauza opoziției față de papa Bonifaciu al VIII-lea, moment ce marchează o ruptură definitivă cu orașul natal. Florența nu l-a mai primit niciodată înapoi, iar destinul său s-a încheiat la Ravenna, în 14 septembrie 1321.

Convins că a fost victima unor nedreptăți, Dante îi va rezerva un loc special papei Bonifaciu al VIII-lea într-unul dintre cercurile Infernului din capodopera sa, Divina Comedie. Poetul și-a petrecut cea mai mare parte a exilului la Verona, între anii 1307 și 1309 a locuit la Paris, iar apoi s-a stabilit la Ravenna, unde și-a trăit ultimii ani. Pe parcursul vieții, Dante a fost inspirat de iubirea pentru Beatrice Portinari, femeia care i-a marcat sufletul și căreia i-a dedicat multe dintre poeziile sale. Această iubire idealizată a jucat un rol esențial în opera sa, oferindu-i sens și direcție.

Prin decizia de a scrie în dialectul toscan, Dante a contribuit esențial la transformarea limbii italiene într-o limbă literară, devenind astfel o figură centrală în literatura europeană. Divina Comedie nu este doar o operă literară excepțională, ci și o sinteză a opiniilor filozofice, politice și teologice ale poetului. Ea poate fi interpretată literar, alegoric, moral și mistic, iar dincolo de aceste multiple niveluri de înțeles, rămâne o dramatizare profundă a teologiei creștine medievale.

Divina Comedie

Divina Comedie, scrisă într-o formă alegorică de o forță și precizie dramatică deosebită, a fost începută cel mai probabil în 1306 și finalizată cu puțin timp înainte de moartea poetului. Inițial, Dante a denumit opera „Comedia”, iar adjectivul „divina” a fost adăugat ulterior de Boccaccio în lucrarea sa Trattatello in laude di Dante, apărând pentru prima oară în ediția din 1555. Structurată în trei părți distincte – Infernul, Purgatoriul și Paradisul – opera descrie o călătorie imaginară prin cele trei tărâmuri ale lumii de după moarte. În aceste lumi, poetul se întâlnește cu personaje mitologice, istorice sau contemporane lui, fiecare dintre acestea întruchipând o virtute sau un viciu. Poziționarea fiecărei ființe în aceste tărâmuri este simbolică, reflectând fie o recompensă, fie o pedeapsă. Adesea, Dante proiectează și propriile sale judecăți asupra personajelor, așezându-și oponenții în infern.

Pe parcursul călătoriei prin Infern și Purgatoriu, Dante este ghidat de poetul Virgiliu, un simbol al înțelepciunii clasice, iar în Paradis este condus de Beatrice, care reprezintă voința divină și iubirea purificată. Întâlnirea cu Beatrice în Paradis reprezintă culminarea spirituală a călătoriei sale, iar prin intermediul ei, Dante ajunge să înțeleagă forța cosmică a iubirii, exprimată în versul „iubirea mișcă soarele și celelalte stele”. Fiecare secțiune a poemului este compusă din 33 de cânturi, cu excepția primei secțiuni, care include un cânt suplimentar, ce servește drept introducere. Întreaga operă este scrisă în „terza rima”, o formă specifică de rimă a trei versuri.

Dante Alighieri a murit în septembrie 1321, în timp ce se întorcea dintr-o misiune diplomatică la Veneția. A fost înmormântat în biserica San Pier Maggiore, actuala biserică San Francesco din Ravenna, deși florentinii îi rezervaseră un loc de odihnă în biserica Santa Croce.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Veste uriașă primită de Ilie Bolojan. Nicușor Dan a promulgat o lege importantă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu! Ce s-a întâmplat și care a fost cauza decesului! Ultimele imagini cu el
Playtech.ro
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile imediat fostului ministru
observatornews.ro
Concursurile anunţate de Bolojan, coşmarul bugetarilor. Se plâng că lucrează după ora 19 sau în weekend
Playsport.ro
Ce avere mai are Elena Udrea și ce bunuri i-au fost puse sub sechestru. Dosarul „Gala Bute”, explicat pe…
Evz.ro
Voucherele care dispar în România. Nu mai sunt bani
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Dragostea secretă trăită de Elena Udrea și desfășurată într-un apartament din Drumul Taberei. Ce spune fostul partener
Playtech.ro
Schimbarea radicală prin care a trecut Udrea în detenție! A recunoscut fără probleme că a renunţat la...
Dailybusiness.ro
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
RomaniaTV
Gina Pistol a umilit o femeie de serviciu în toaleta de pe Aeroportul Otopeni. S-a răstit și a făcut circ la baie: Ce nu știa doamna este că eu sunt un pic cu capul
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Laurenţiu Reghecampf, o nouă tentativă eşuată de a lua barca de la Anamaria Prodan. SCANDAL uriaş, declaraţii incendiare
redactia.ro
Ce sume vor pierde pensionarii începând din septembrie. Toate pensiile vor fi afectate
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 iulie 2025
17 iulie 2025