Prima pagină » Local » „Dansul urşilor din Comăneşti”, jucat la Iași în premieră – EXCLUSIV GALERIE FOTO, LIVE VIDEO

„Dansul urşilor din Comăneşti”, jucat la Iași în premieră – EXCLUSIV GALERIE FOTO, LIVE VIDEO

22 dec. 2021, 15:19,
în Local

Ieșenii au parte de o surpriză de proporții pe data de 22 decembrie 2021 când ” Dansul urşilor din Comăneşti” va fi jucat la Iași. De exemplu, în 2019 au fost mii de ieșeni curioși care au participat la eveniment. Tradiția este una veche, din vremea dacilor, spun cei care participă la eveniment. Se spune despre acest ritual că este moştenit din generaţie în generaţie de la geto-daci şi aduce belşug în anul care vine.

„Tradiţia e lăsată de la bunicii noştri, au preluat-o părinţii şi apoi noi. Eu m-am născut cu obiceiul. Tradiţia pleacă din Valea Trotuşului. Acolo şi la nunţi şi la orice eveniment se joacă ursul. Iar acum, în perioada sărbătorilor, non stop. Ca la fotbal, ca la orice sport, tragi cu ochiul în stânga şi în dreapta şi te înveţi, orice început e greu. Blana de urs am pus-o în spate prima dată la 6 ani şi dacă stau bine şi mă gândesc sunt undeva la 46 de ani de când merg an de an”, a spus Fănică Hanganu, şeful cetei de urşi ce a colindat Iaşul.

An de an, pe 30 decembrie, toate cetele de urşi din zonă se adună la Festivalul de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti de la Comăneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *