Prima pagină » Titlurile zilei » Daniel Timofte arată în proiectul cu care vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon” incompetența cu care a condus unitatea medicală! Chirurgul nu are niciun plan concret, ci se bazează pe finalizarea Spitalului Regional de Urgență – FOTO

Daniel Timofte arată în proiectul cu care vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon” incompetența cu care a condus unitatea medicală! Chirurgul nu are niciun plan concret, ci se bazează pe finalizarea Spitalului Regional de Urgență – FOTO

08 sept. 2023, 02:00, 11 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a fost făcut public, miercuri, 6 septembrie 2023, proiectul de management cu care prof. dr. Daniel Timofte își dorește să revină la conducerea unității medicale. În acesta, prof. dr. Daniel Timofte arată, de fapt, cu câtă incompetență a condus unitatea medicală

Pe durata celor aproape 3 ani, cât a fost manager, prof. dr. Daniel Timofte a adus Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în pragul falimentului, existând o perioadă în care în unitatea medicală nu se mai găseau aproape deloc medicamente și materiale sanitare, bolnavii fiind nevoiți să cumpere toate cele necesare îngrijirii lor din propriii bani.

Conform proiectului de management, nici în următorul mandat, prof. dr. Daniel Timofte nu-și propune să ia niciun fel de măsuri concrete, ci speră să se finalizeze Spitalul Regional de Urgență. S-a vehiculat că proiectul ar fi același sau cel puțin extrem de asemănător cu cel cu care prof. dr. Daniel Timofte a câștigat concursul de manager în anul 2021. Reporterii BZI au căutat, pe site-ul spitalului, proiectul din 2021 pentru a-l compara cu cel din 2023, dar a fost șters.

A adus spitalul în pragul falimentului

Prof. dr. Daniel Timofte a fost numit director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în luna ianuarie 2018, iar în decembrie 2020 a fost numit manager interimar, urmând ca în septembrie 2021 să câștige concursul organizat de unitatea medicală pentru ocuparea funcției de manager. Chirurgul a ocupat funcția de manager până în data de 28 iunie 2023, când a fost demis de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deoarece după evaluarea anuală a activităților managerilor unităților sanitare publice a primit calificativul „nesatisfăcător”.

Medicul a avut nevoie să petreacă 5 ani la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași pentru a descoperi că 5 blocuri operatorii dintre cele 7 necesită modernizare. Prof. dr. Daniel Timofte a mai constatat cu ocazia realizării proiectului de management că, în cadrul unității medicale pe care a condus-o timp de aproape 3 ani, „circuitele funcționale (circuitul pacienților, circuitul vizitatorilor, circuitul personalului, circuitul deșeurilor) sunt realizate cu dificultate, ținând cont de particularitățile structurale ale clădirilor în care se desfășoară activitatea medicală”.

A fost nevoie ca prof. dr. Daniel Timofte să vrea să mai obțină încă un mandat de manager pentru a constata că unele pavilioane ale Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu de ISU. Două au fost modernizate, dar acestea nu dispun de autorizație pentru securitate la incendiu de la ISU Iași. Nu putem să nu ne întrebăm cu ce s-a ocupat prof. dr. Daniel Timofte timp de trei ani și de ce nu a înlăturat aceste „puncte slabe” ale spitalului.

Tot la „puncte slabe”, prof. dr. Daniel Timofte a identificat și rata mare a infecțiilor asociate asistenței medicale.

Reporterii BZI au scris în nenumărate rânduri că prof. dr. Daniel Timofte a adus Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în pragul falimentului. Acest lucru este dovedit și de proiectul său de management, unde chirurgul explică că, la data de 30.06.2023, unitatea medicală înregistra un deficit în valoare de -2.049.359 de lei, deși, în anii 2019, 2020 și 2021, unitatea medicală a avut mereu excedent, 20.243.573 de lei  în anul 2019, 793.227 de lei în anul 2020, respectiv 2.018.139 de lei în anul 2021. Se observă astfel că unitatea medicală a început să înregistreze deficit odată ce prof. dr. Daniel Timofte a ajuns la conducere. Astfel, la sfârșitul anului 2022, excedentul a fost de -4.898.187 de lei.

În cazul în care va câștiga un nou mandat, prof. dr. Daniel Timofte vrea să reducă rata infecțiilor asociate asistenței medicale

În cazul în care va câștiga un nou mandat de manager, prof. dr. Daniel Timofte își propune ca:

„în perioada următoare se impune reorganizare structurii de paturi după o analiză detaliată, deoarece există o rată scăzută de utilizare a paturilor pe unele secții ale spitalului, în timp ce pe alte secții. rata de utilizare a paturilor depășește procentul de 100 la sută”.

Chirurgul își propune și ca cinci blocuri operatorii din cadrul unității medicale să fie extinse și modernizate în regim de urgență. Constatând că, pe durata anului 2021, rata infecțiilor asociate asistenței medicale a fost cu 5,05 la sută mai crescută decât în anul precedent, prof. dr. Daniel Timofte plănuiește ca în perioada următoare să întreprindă

„toate demersurile în vederea scăderii semnificative a infecțiilor asociate asistenței medicale (creșterea frecvenței dezinfecției și curățeniei; alocarea de fonduri suplimentare pentru autocontrol în vederea prevenirii și depistării la timp a infecțiilor asociate asistenței medicale; rectificarea BVC/2023 în sensul creșterii sumelor alocate pentru dezinfectanți și materiale de curățenie; funcționarea în mod corespunzător a Comitetului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale; monitorizarea permanentă a implementării precauțiunilor standard – măsuri minime obligatorii pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate”, după cum se arată în proiectul de management.

Vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, dar nu are niciun plan concret! Prof. dr. Daniel Timofte se bazează pe construcția Spitalului Regional de Urgență

Prof. dr. Daniel Timofte precizează în raportul de management că își dorește ca în cazul în care va câștiga un nou mandat de manager să îmbunătățească actul medical:

„Urmare a analizei tuturor problemelor critice identificate, ținând cont de stadiul înființării Spitalului Regional de Urgențe Iași, consider că problema prioritară de rezolvat o constituie organizarea activităților, asigurarea resurselor materiale în vederea creșterii eficienței și îmbunătățirii calității actului medical având ca rezultat creșterea siguranței și gradului de satisfacție a pacientului”.

Având în vedere că licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgențe Iași va fi lansată abia în data de 16 octombrie 2023 și se speră ca unitatea medicală să fie finalizată până în anul 2027 și dată în funcțiune în anul 2028, prof. dr. Daniel Timofte ar fi trebuit să gândească un proiect de management prin intermediul căruia să arate că își dorește să modernizeze și să creeze condiții mai bune în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, nu să se lase în baza faptului că va fi construit Spitalul Regional de Urgență, iar toate secțiile de la „Sf. Spiridon” vor fi mutate în noua unitate medicală. Este foarte posibil ca, în cazul în care va câștiga concursul, prof. dr. Daniel Timofte să-și ducă mandatul până la final, iar Spitalul Regional de Urgență să nu fie încă finalizat.

Prof. dr. Daniel Timofte dă, astfel, din nou dovadă de lipsă de viziune și a calității manageriale din moment ce vrea să redevină manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, bazându-se mai mult pe construirea Spitalului Regional de Urgență, nu pe faptul că ar putea să identifice și să rezolve adevăratele probleme ale unității medicale la conducerea căreia vrea cu orice preț să revină.

Comentarii
  • Pina acum toate stirile referitoare la dezastrul financiar în care se regăsește spitalul și mai ales calitate proastă a actului medical se bazau numai pe informatii venite pe surse și pe raportul de control al MS care a fost ascuns și contestat de D. Timofte.
    Acum avem dovada clara a proastei activități manageriale desfășurate de DanielTimofte in anii 2021- 2023 fapt ce dovedește ca a fost demis pe bună dreptate.
    Cu alte cuvinte tema P.Management si mai ales motivarea problematicilor arată dezastrul pe care la facut acest om în spital cit a fost manager.
    Vorbește de deficitul financiar din ultimii 2 ani, de lipsa investițiilor, de lipsa circuitelor, de lipsa condițiilor de igienă, de slaba performanta clinică 8n conditiile in care A fost managerul acestui spital.
    Un proiect slab, care arată valoarea managerială și lipsa de viziune a autorului, sub conducerea căruia spitalul a ajuns o ruina și sub care nu-și poate reveni.
    Cred că sunt suficiente motive pe care comisia de concurs le poate avea in vedere la momentul notarii proiectului de management astfel.incit nota obținută sa nu-i permită acestui incompetent sa ocupe această funcție.

  • Vai de el- managerul

    A recunoaște public ca ai greșit sau că ești limitat este un act de mare curaj care spune multe despre caracterul și personalitatea unui om.
    În cazul de fata dr. TIMOFTE, fostul și viitorul manager nu are nimic . Este repetent la disciplinele caracter, personalitate, profesionalism, integritate, bun simț, colegialitate și mai ales RUȘINE.

  • Îi pare râu mai mult dupâ cașcavalul pierdut pe care îl jongla –decît de organizarea și funcționarea spitalului–

  • Toți aveți ceva cu Timofte, dar o sa vedeți ca va o sa fie din nou manager! bravo lui

  • Dacă partidul și SRI îl vor atunci va fi manager.
    Dacă era bun din pct de vedere profesional renunța demult la funcția de manager pt că meseria nu i-o poate lua nimeni și ce este mai frumos decât să-ți faci meseria…. Când ești prost profesional te cațări politic , așa e și cu „dom profesor”… un păduche politic.

  • Ce a al lui e pus deoparte

  • Da ce v-a facut Timofte de mancati ciuperci intruna de el ? Aaaa Sa fie de la mizeria ce voia sa o construiasca sefu’ vostru in fata la Policlinica Mare ????? daaaa sigur ca DA

  • Mancati ciuperci ! Spuneti i sefului vostru sa -si ia gandul de la mizeria ce voia sa o construiasca in fata policlinicii Mari !!!!!

  • Știe și Timofte destul de mine ce planuri are mai mare fițuicii, dar nu-i pasa
    Ar fi ceva ca un mare chirurg sa se pună cu unul cu 4 clase

  • Călin Pavaloae

    A „obosit…” sa mai trateze bolnavi de trage de ciolanul asta? Ori e mai mare si mai gustos

  • Ca sa parafrazez pe cineva as spune;daca bun simt nu e, nimic nu e.Si Pele a fost un mare fotbalist dar niciodata un bun antrenor sau manager.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *