Prima pagină » National » Daniel Balaş spune adevărul despre donații. Unde ajung de fapt banii dați la biserică

Daniel Balaş spune adevărul despre donații. Unde ajung de fapt banii dați la biserică

11 dec. 2023, 13:58,
în National

Fostul preot Daniel Balaş a spus care este adevărul cu privire la donații și ce se întâmplă de fapt cu banii dați la biserică. Bărbatul se arată revoltat deoarece persoanele nevoiașe, din puținul lor, sponsorizează traiul de lux al mai-marilor Bisericii. Daniel Balaș mai susține că este supărat pe faptul că preoții din parohii sunt resemnați și ajung să nu mai aibă viață personală.

Fostul preot Daniel Balaş lansează un nou atac la adresa capilor Bisericii Ortodoxe, după ce un preot i-a cerut ajutorul pentru resfinţirea bisericii. Revolta lui Balaş se îndreaptă atât împotriva mai-marilor din BOR, „care vin la ospeţe şi mănâncă pe banii băbuţelor care nu se îndură să dea nepoţilor, dar dau părintelui ca să le spele Dumnezeu de păcate”, dar şi împotriva preoţilor care stau cu capul plecat în faţa abuzurilor.

Daniel Balaş spune adevărul despre donații la biserică

Daniel Balaş povesteşte că a primit recent un telefon de la un preot disperat că nu are suficienţi bani pentru resfinţirea bisericii, asta în condiţiile în care strânsese deja câteva zeci de milioane de la enoriaşi şi de la Primărie.

Preotul i-a explicat că a reuşit să renoveze lăcaşul de cult cu bani strânşi din donaţii, dar că nu are suficiente fonduri pentru resfinţire şi pentru masa pe care trebuie să o pregătească pentru episcop.

„Am şi eu resfinţire la biserică şi nu mai fac faţă. Am început lucrările la faţada bisericii acum un an jumate, am tras pe lumea din sat, m-am rugat de ei în fiecare duminică să doneze. M-am dus şi eu cu dascălul prin sat să doneze fiecare cât poate, într-un final am reuşit şi am terminat biserica. Ne-a dat şi Primăria… Iar acum am resfinţirea.

Zic: Dar de ce resfinţire? Prima nu mai merge, a expirat?

Nu, mă, nu ştii cum sunt episcopii? Orice lucrare faci, trebuie să vină să o resfinţească. Venirea episcopului mă costă peste 100 milioane. Şi masa, şi alea, vine cu cohorta după el. Am strâns de la biserică 60 de milioane, mai am nevoie de 40 de milioane. Te rog mult, eşti singurul care mă crezi şi m-ai putea ajuta.

Eu dorm ca boschetarii prin toţi boscheţii Angliei, trag de mine în fiecare noapte şi acum stau să cumpăr icre negri la boşorogii ăştia bărboşi. Zic, da, m-ai găsit, stai că acum încep cheta.

Zic: tu nu vezi că habar n-ai nici de ieşit din satul ăla, sunteţi ca nişte lighioane, trageţi pentru bărboşii ăştia mari. De ce nu le lăsaţi, mă, banii la amărâtele alea văduve? Alea au muncit la CAP de le-au sărit capacele. Vai de capul lor. Păi dacă îi pui pe boşorogii ăştia cu mitre pe cap să muncească 2, 3, 5 zile pe câmp măcar să mimeze ce-au făcut babele României, ăştia ar crăpa a doua zi, li s-ar duce burta în călcâie”, a povestit Daniel Balaș pe contul de socializare.

Daniel Balaş deplânge soarta preoților

Totodată, Daniel Balaș se declară revoltat pe resemnarea preoţilor care stau cu capul plecat în faţa mai-marilor din BOR. Pe de altă parte, deplânge soarta acestora întrucât ei nu beneficiază de niciun ban din donaţiile de la enoriaşi. Aceşti bani sunt redirecţionaţi către taxele pe care trebuie să le plătească la Episcopie, în timp ce preoţii trăiesc de la o lună la alta.

„Şi nu-i înţeleg când vin la ospeţele alea şi stau pe banii voştri acolo la masă şi sunt precum nişte piţipoance. Dar problema este că nu stau pe banii voştri, stau pe banii oamenilor necăjiţi, ai băbuţelor care nu se îndură să dea nepoţilor, dar dă părintelui din sat că aşa le spală Dumnezeu de păcate. Dar înainte să-i spele Dumnezeu de păcate, îi spală ăştia pe creier.

Stau pe banii primăriilor la mese, şi primăriile de unde au bani? Tot de la ăştia care plătesc taxe, impozite. Să nu credeţi că popii au foarte mulţi bani. Popii se împart pe două categorii: ăia care au foarte mulţi bani, care îl sună pe sponsor de dimineaţă până seara: «Aveţi o scamă aici, v-am visat, eraţi pe un nor alb şi mi-a zis Hristos că trebuie să mai donaţi puţin pentru sfânta biserică». Ăia nu mai au viaţă personală, ăia sunt sclavii sponsorilor.

Şi cealaltă categorie de popi, care nu sunt atât de tupeişti, ăia care trag pe săracele băbuţe pe parohie, aşteaptă milă. Dar fac foarte multe slujbe, trăiesc şi ei de la o lună la alta. Pentru că au foarte multe taxe care vin de la Episcopie, să nu credeţi că ei scapă aşa uşor. Nu daţi pentru părinte nimic, ăla dă mai departe. Ăla când are o resfinţire e jale. Îl toacă ăştia de sus de bat toaca cu el”, a mai spus fostul preot pe reţelele sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *