Prima pagină » Actualitate » Danemarca, prima țară din Uniunea Europenă care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19
Danemarca, prima țară din Uniunea Europenă care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19

Danemarca, prima țară din Uniunea Europenă care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19

01 feb. 2022, 10:16,
în Actualitate

De la 1 februarie 2022, Danemarca a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Cu toate că țara trece printr-o creștere a cazurilor de infectări, autoritățile au luat această decizie după ce au observat faptul că Omicron și subvarianta acestei tulpine, nu crează cazuri grave.

În Danemarca există o creștere a infectărilor COVID-19, iar cercetătorii au constatat faptul că subvarianta Omicron intitulată BA.2. a devenit transmisibilă comunitar.

Danemarca este prima țară care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19

Așadar, conform informațiilor existente, Danemarca este prima țară din Uniunea Europeană care a eliminat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Vorbim despre faptul că autoritățile au anunțat că vor ridica în totalitate toate restricțiile care au fost impuse anterior și că se va renunța la măști de protecție, certificate verzi dar și limitarea orelor pentru industria ospitalității.

Singurele restricții care vor exista fac referire la certificatul verde care va trebui arătat la sosirea în țară. Afectați de aceste măsuri sunt călătorii care sosesc din țări care nu sunt parte a Schengen.

Autoritățile au luat aceste măsuri datorită ratei mare de vaccinare din țară. Vorbim despre faptul că 60% dintre rezidenții din Danemarca au făcut a treia doză, media din UE fiind de sub 45%

„Întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei vaccinaţi, credem că este rezonabil să ridicăm restricţiile”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen.

Într-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionaţi au răspuns că au încredere în politica guvernului privind gestionarea pandemiei.

Subvarianta Omicron este dominanță în Danemarca

Pe de altă parte, specialiștii din Danemarca au observat faptul că în țară a apărut o subvariantă de Omicron. Intitulată BA.2 (varianta originală a Omicron este numită BA.1), este responsabilă pentru majoritatea cazurilor de infectări din țară. Totuși, autoritățile au precizat faptul că în pofida faptului că este mai virală decât Omircon, cazurile generate de aceasta sunt la fel de puțin grave decât tulpina ”mamă”.

În altă ordine de idei, BA.2. este încă ținută sub observație pentru că, așa cum era de așteptat, au apărut mai multe cazuri în toată regiunea. Oricum, specialiștii au afirmat faptul că din cauza apariției acestei subvariante va genera o prelungire a valului 5 al pandemiei de COVID-19 pe teritoriul danez:

„Există unele indicii că este mai contagioasă, în special pentru cei nevaccinați, dar că poate infecta și persoanele care au fost vaccinate într-o măsură mai mare. Acest lucru ar putea însemna că vârful epidemiei din Danemarca se va extinde mai mult în luna februarie decât se prognozase anterior.”, a spus directorul tehnic al SSI, Tyra Grove Krause.

Specialiștii au mai decis faptul că boala COVID-19 ar trebui să fie scoasă din categoria bolilor pandemice și să intre în categoria bolilor endemice.

„Doresc că includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022. Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze ‘booster’ şi natura mai puţin severă a variantei Omicron”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke.

Așadar, Danemarca nu este singura țară din Europa care renunță la restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, Marea Britanie făcând același anunț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *