Prima pagină » Local » Dan Timofte, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a fost demis. Acesta a fost înlocuit de ec. Corneliu Mihai

Dan Timofte, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a fost demis. Acesta a fost înlocuit de ec. Corneliu Mihai

29 iun. 2023, 16:38,
BZI.ro, în Local

Dr. Dan Timofte, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a fost demis! BZI a avut dreptate! Dan Timofte a adus spitalul în pragul colapsului, iar în urma neregulilor prezentate de redactorii BZI, acesta a fost demis.

Ministerul Sănătății l-a numit pe economistul Corneliu Mihai, fost manager al Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” și membru în Consiliul de Administrație, în funcția de manager interimar.

Demiterea lui Dan Timofte a fost singura soluție pentru a mai salva unitatea medicală, iar astăzi s-a întâmplat acest lucru.

„ART. 1 Începând cu data prezentului ordin, se revocă domnul Timofte Daniel-Vasile din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași, ca urmare a obținerii calificativului „nesatisfăcător”, la evaluarea activității managerului pentru anul 2022.

ART 2. Începând cu aceeași dată, încetează contractul de management nr. 194/07.09.2021, încheiat între domnul Timofte Daniel-Vasile, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași și Ministerul Sănătății.

ART. 3 Cu aceeași dată, prevederile Ordinului ministrului Sănătății nr. 1799/07.09.2021, privind numirea domnului Timofte Daniel-Vasile, în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași în urma susținerii și promovării concursului își încetează aplicabilitatea.

ART. 4. Direcția Personal și Structuri Sanitare din Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași și domnul Timofte Daniel-Vasile, vor lua măsurile care se impun pentru comunicarea și respectiv ducerea la îndeplinire a dispozițiilor prezentului ordin”, potrivit ordinului transmis de Ministerul Sănătății.

Reamintim faptul că BZI a scos la iveală toate ilegalitățile comise de către Dr. Dan Timofte, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Redăm mai jos o serie de articole prin care se poate observa cum Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a ajuns să fie arătat cu degetul din cauza medicului Dan Timofte.

 

Daniel Timofte a dat dovadă de un management defectuos

Raportul final nr. BAPI 974/24.10.2022, referitor la auditul public desfăşurat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi de către o comisie din partea Ministerului Sănătății dovedește că Daniel Timofte, manager interimar al unității medicale, începând cu 16.12.2020, care în septembrie 2021 a câștigat concursul pentru ocuparea postului de manager general, a dat dovadă de un management defectuos.

Odată cu venirea sa la conducerea spitalului, s-a constat o neasigurare continuă a stocurilor de medicamente, materiale sanitare și reactivi, ajungându-se în situația în care medicii s-au văzut nevoiți să achiziționeze medicamente din banii proprii pentru a-i putea salva pe bolnavi.

Dacă la finalul anului 2020, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi înregistra excedent financiar și plăți restante de doar 323 de lei, sub 30 de zile de la termenul scadent de plată, după ce la conducerea unității medicale a venit Daniel Timofte, situația s-a schimbat la 180 de grade.

Începând cu anul 2021, aproape la fiecare trimestru de raportare, instituția a înregistrat plăți restante. Astfel, se ajunge în situația în care în luna august 2022 s-au înregistrat plăți restante în valoare de 5.898.235 de lei, din care 5.748.461 de lei sub 30 de zile de la termenul scadent de plată, respectiv 149.774 de lei peste 120 de zile de la termenul scadent de plată – deja arierate.În perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, o comisie din partea Ministerului Sănătății, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, a realizat un audit la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Perioada supusă auditării a fost 01.01.2020 – 31.12.2021. Auditul a avut drept scop analiza activității de achiziții publice, a activității de resurse umane, a funcțiilor specifice unității, evaluarea sistemului de control intern managerial, precum și analiza altor domenii. Comisia a întocmit inițial un proiect de raport nr. BAPI 974/19.09.2022. Până la realizarea raportului final, Daniel Timofte a avut ocazia să pună la dispoziția Comisiei de Audit documente explicative. Cu toate acestea, raportul final este mai dur decât proiectul de raport și demonstrează fără echivoc că Daniel Timofte a adus spitalul în pragul colapsului, singura soluție viabilă fiind demiterea sa și a membrilor Consiliului de Administrație.

Managementul lui Daniel Timofte, un risc iminent pentru sănătatea pacienților

Toate neregulile legate de modul în care se desfăşoară achiziţiile publice la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi sunt reiterate în raportul final, cu nr. BAPI 974/24.10.2022, întocmit de către Comisia de Audit. Astfel, se arată clar că există sincope în asigurare de medicamente, materiale sanitare şi reactivi, toate aceste lipsuri punând în pericol sănătatea pacienţilor.

„Apariția sincopelor în asigurarea cu medicamente, materiale sanitare, reactivi sau alte bunuri afectează derularea optimă a actului medical. Posibilitatea creării unei incertitudini privind asigurarea derulării unui act medical optim. Neîndeplinirea în condiții optime a actului medical determină un posibil risc pentru sănătatea pacienţilor. Administrarea necorespunzătoare a activităţii de achiziții publice desfăşurate cu o gamă mare de riscuri și neimplicarea suficientă a factorilor responsabili enunțați mai sus pot constitui un posibil risc pentru sănătatea pacienţilor sau chiar a salariaţilor”, se arată în raportul final.

Farmacistul șef al spitalului a confirmat Comisiei de Audit lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare.

„În consecință s-a constatat că, în prezent, la nivelul spitalului nu este asigurată organizarea stocurilor (medicamente, materiale sanitare, reactivi etc.) în așa fel încât să existe un stoc permanent de urgență. De asemenea, nu se identifică o conștientizare a caracterului de obligativitate a asigurării acestor stocuri permanente de urgență într-o unitate sanitară cu categorie de urgență. Se poate concluziona că nu s-a acordat importanța cuvenită de către factorii responsabili enunțați mai sus în ceea ce privește asigurarea stocurilor de medicamente sau cel puțin a unui stoc permanent de urgență, a caracterului de obligativitate a asigurării acestor stocuri într-o unitate sanitară cu categorie de urgență (evitând, astfel, o insuficiență/inexistență a stocurilor necesare)”, se mai arată în raportul final.

Managerul spitalului era obligat să se asigure că unitatea beneficiază de stocurile necesare de medicamente și materiale sanitare, cu atât mai mult cu cât art. 184 (1) din Legea nr. 95/2006 prevede:

„Contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare, care poate pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau a salariaţilor”.

De altfel, în raportul final se arată că „organizarea și administrarea necorespunzătoare a activităţii de achiziții publice desfăşurate cu o gamă mare de riscuri și neimplicarea suficientă a factorilor responsabili enunțați mai sus pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienţilor sau chiar a salariaţilor”.

În încercarea de demonstra că în spital există medicamente, Daniel Timofte „s-a prezentat la reuniunea de conciliere cu stocurile din departamentul ATI, la data de 16.06.2022, ora 18:25, fără a fi prezentate și stocurile celorlalte secții, neaducâdu-se dovezi cum că se asigură stocul pentru secții, când în același timp ar exista stocuri zero în cadrul acestora”, se mai precizează în raportul final întocmit de către reprezentanții Ministerului Sănătății.

Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” anchetată de procurorii DNA!

Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” a fost anchetată de procurorii DNA și de către o delegație a Curții de Conturi a României. Aceasta după ce numeroasele probleme constate de către reprezentanții Ministerului Sănătății în cadrul unității medicale, în timpul auditului din perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, au fost aduse la cunoștința celor două instituții prin adresa nr. BAPI 974/27.10.2022.

În urma articolelor publicate de cotidianul BZI în care au fost scoase la lumina nenumăratele nereguli din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a realizat un audit public intern în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, în cadrul unității medicale. Din cauza numeroaselor nereguli constate, care au fost cuprinse și în raportul final nr. BAPI 974/24.10.2022, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției Naționale Anticorupție Serviciul Teritorial Iași și Curții de Conturi a României să facă o anchetă, respectiv un control în cadrul spitalului și să ia măsurile care se impun

„În urma desfășurării misiunii de audit public intern la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, a fost întocmit Raportul de audit public intern nr. BAPI 974/24.10.2022, avizat de către ministrul Sănătății cu nr. AR18941/24.10.2022, anexat, în care au fost cuprinse o multitudine de probleme (de organizare și funcționare, de achiziții publice, financiar-contabile etc.), identificate în perioada auditată 01.01.2020 – 31.12.2021, extizându-se verificările și în anul 2022. Ca urmare a problemelor identificate, vă solicităm analiza acestora și luarea măsurilor ce se impun”, a precizat ec. Lucica Lincan, Șef Birou Audit Public Intern Ministerul Sănătății.

Scopul managerului Dan Timofte a fost distrugerea Spitalului Sf. Spiridon din Iași

Vă aducem aminte că singurul scop al managerului Dan Timofte a fost distrugerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei. Din păcate, s-a ajuns în situația în care pacienților le este teamă să se mai prezinte la spital, știind că vor fi lăsați în voia sorții, medicii neavând nici de unele, nici medicamente, nici materiale sanitare.

Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au putut opera în toată perioada pandemiei și o scurtă perioadă după aceea, deoarece s-au putut baza pe stocurile de materiale sanitare și medicamente din perioada fostei conduceri. Odată ce Dan Timofte a ajuns la conducerea spitalului, în ciuda nenumăratelor referate de necesitate, farmacia a început să se golească.

Deși Dan Timofte se disculpa, motivând că problemele financiare și neregulile constatate în cadrul Serviciului de Achiziții al spitalului au fost generate de pandemie și de creșterea inflației, este clar că acestea sunt doar niște scuze ieftine, din moment ce alte spitale din Iași nu se confruntă cu astfel de probleme. Pe perioada pandemiei, saloane întregi din spital erau goale, deoarece bolnavii erau îndemnați să stea acasă și să vină doar dacă sunt pe moarte.

Dan Timofte, scuze penibile în legătură cu dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”

Dan Timofte a venit cu o serie de scuze penibile în legătură cu dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”. După părerea sa, spitalul a rămas fără medicamente și materiale sanitare, deoarece numărul de angajați din Serviciul de Achiziții Publice este mult prea mic pentru a face față solicitărilor. Deși toate celelalte spitale au la fel de puțini angajați care să se ocupe de achiziții sau chiar mai puțini, managerii au făcut tot posibilul ca situația să fie ținută sub control.

Spitalul „Sf. Spiridon” este singura unitate medicală din Iași în care medicii sunt nevoiți să-i îngrijească pe pacienți cu mâinile goale.

Criză fără precedent la „Sfântul Spiridon”! Pacienții îngheață de frig în saloane, în timp ce medicii reclamă lipsa de consumabile medicale!

Medicii, personalul medical și pacienții îndură cu greu frigul în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece conducerea unității medicale nu a solicitat companiei Termo-Service furnizarea de căldură în saloane. Din această cauză, o mare parte a personalului medical suferă de viroze. Medicii şi asistenţii sunt nevoiţi să stea cu gecile pe ei în timpul programului. Situaţia este cu atât mai gravă pentru pacienţi, care stau în paturi şi resimt mult mai puternic frigul. Pentru a face economie, conducerea spitalului a preferat să le dea pacienților mai multe pături cu care să se învelească. Din cauza temperaturilor scăzute, medicilor de la UPU le este extrem de greu să ia sânge bolnavilor, deoarece aceștia abia se opresc din tremurat.

Daniel Timofte, însoțit de avocatul său, Eugen Popescu, s-a prezentat miercuri, 12 octombrie 2022, la Ministerul Sănătății, unde a adus argumentele pentru constatările expuse în proiectul de raport nr. BAPI 974/19.09.2022, întocmit de către comisia de audit, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman.

Surse din cadrul spitalului susțineau că Daniel Timofte s-a prezentat total nepregătit în fața comisiei. În încercare sa de a justifica situația dezastroasă în care a adus Serviciul de Achiziții Publice, Daniel Timofte a prezentat o serie de documente incriminatorii care dovedesc faptul că o parte din achizițiile publice realizate în perioada supusă auditului au fost făcute în mod ilegal.

Comentarii
  • Cam târziu dar era și timpul, pălăria era cam mare pt el. Bostonienii sa meargă la ei acasă sa conducă, ca și au arătat non valoarea în acest oraș universitar

  • Cel mai slab, incompetent, și corupt maneger al spitalului dîn ultima 100 de ani. Oare organele competente nu ar trebui sa se sesizeze și sa i verifice activitatea lui ca manager din ultimii 2 ani?, s au,,,,,,, nu pot pt ca e mason,,,, scuze

  • Respect pt botosaneni ! Ei au dat oameni mari si destoinici

    @glina ginna
    Madamme, aveti probleme cu mansarda?
    Eu sunt nascut in Iasi nu ca dumneata nascuta in jud Iasi, e o diferenta fina 🙂
    Nevasta mea e nascuta in Botosani (oras, nu la tara), are doctorat,iar cand vine de la serviciu, spala,gateste,duce gunoiul si nu se plange niciodata si toti banii ii da in casa, nu ca altele care ascund bani de barbat!
    Dumneata, draga Glina, aveti macar bacul?
    Comenteaza pe articol, nu comenta aiurea, ca aici nu suntem la fabrica
    Cu stima si respect

  • Într-adevăr voi Bostonienii a ți dat Iasului și tarii câți va oameni de valoare, dar în schimb a ți ticsit orașul și tara de marlani needucați și curve nespalate

  • Un salariat.

    Un subiect delicat,doar mai marii de la lume înțeleg acest joc,,Dana Nechifor l-a terminat prin prostiile făcute de ea,Timofte Dana acolo la ea ,la acest personaj numit Dana Nechifor v-a găsi răspunsurile acestei demiteri,,.
    Dana Nechifor l -a terminat.PUNCT.

  • Dana Nechifor este cea care l-a distrus și pe manager și spitalul.Prin prostiile făcute de ea,prin minciunile ei,prin falsurile ei prin indolenta amestecata cu prostie,Managerul a fost terminat de Dana Nechifor.Timp de 2 ani de zile foarte mulți salariați i-au dat de înțeles că nu e in regulă cu aceasta individă,dar managerul a ignorat pe toată lumea.
    Timp de 2 ani a vuit țara de prostiile de la achiziții marca Dana Nechifor dar managerul a ignorat.
    Timofte a fost distrus de prostiile făcute de Dana Nechifor,doar de ea.
    PUNCT.

  • iesean adevarat nu din judet

    bai bostonian ordinar de ce te iei de lume nu mai bine o iei si pe nevasta ta si mergeti in boston daca aveti oameni destoinici acolo si luati si toti consatenii ei de valoarea unui seria 3 din 2002 tunat care imput zi de zi si noapte de noapte copoul ce parere ai?

  • Să vezi ce te comentează elfii ieșiți din spuma Bahluiului

  • Pentru Respect pt botosaneni ! Ei au dat oameni mari si destoinici

    Să vezi ce te comentează elfii ieșiți din spuma Bahluiului

  • Se vede în comentarii câtă mârlănie există.Unii nici nu ştiu să scrie.

  • Dacă mergi pe ruta Săveni – Botoșani – Ștefănești cu mașina ești un om mort.
    Zici că mergi prin Irak sau Siria.
    Nu mai zic de sărăcie și blocuri de mizerie.
    Noroc că ia primit Iașul să vadă și ei lumea adevărată
    Vai de capul lor,de mașini nici nu mai zic: golfuri 4 și opeluri care papă kila de ulei la un drum prin oraș.
    Așa că gura mică bă BâTâ

  • Felicitări PSD .
    Felicitări ex președintelui Maricel Popa.
    A reușit să pună manager la cel mai mare spital din Moldova un om care a fost demis pentru incompetența și management defectuos la Spitalul Sf. Maria .
    Spitalul Sf Maria pe vremea acestui incompetent era un cîmp de luptă,
    S-a uitat asta?
    Alo Sanitas ! Ce spuneti?
    Oricum e bine…
    Unul mai prost ca altul, în frunte cu jupinul Maricel Popa!
    Într-o lună tot Spitalul Spiridon este în stradă…
    Si va fi ,cum va fi…
    Vorba cîntecului…
    Pleacă ai noștri ,
    Vin ai nostri
    Noi trăim cu toți ca ….
    Se merită…
    Credeti-ma!

  • Iașul arata din ce în ce mai bine

  • Iasul e cel mai poluat oras din ROMania, din cauza masinilor euro 1 si 2

    Iasul e cel mai poluat oras. Asta pentru ca oricine are masina, pardon, oricine are o taraboanta euro 1 sau 2. Din acest motiv, UE a declarat Iasul cel mai nociv oras de trait.
    Primaria trebuie urgent sa bage impozit mare(exact ca in Germania) la toate rablele din oras, toti iesenii au goulf
    1,2,sau 3…
    Vrem aer curat in oras, NU vrem noxe

  • Nu conteaza cine e director. Au inlocuit doar un injector de ochii lumii. Curge in contiunuare combustibilul la partide…

  • Eu as interzice de tot ce e sub euro 3 cel putin in Iasi daca nu in RO. Trebuie sa schimbi mentalitatile pt infrastructura nu are cum.

  • Avem speranțe și încredere că echipa Sanitas care vine în spital după 5 iulie va fi una puternica care va pune cu botul pe labe toți golanii care vor ciolan.

  • Sperăm că SANITAS sa apere salariații ,locul de munca și salariul la toți cei care muncesc în acest spital,noi chiar merităm și nu suntem ca acești derbedei care conduc spitalul.Noul lider Sanitas să își iubească colegii și să aibă grijă de ei.Sunt zvonuri că va veni un coleg foarte integru și puternic.

  • Daca vine ca nou lider Sanitas,persoana despre care se vorbește și care chiar este dorită de salariați va fi cu adevărat ordine și bine pentru toți din spital.Va fi greu pentru conducere daca vor umbla cu prostii.Asta daca nu se măsluiesc voturile și câștigă vreun no name.

  • In toate spitalele este la fel…fara medicamente si medicii nu au cu ce lucra..dar unii sunt luati in vizor…cum e cazul lui dr . Timofte. Credeti ca ec. Corneliu Mihai care vine de la un UAMS o sa salveze spitalul va in selati. Doar daca vreti ca spitalul sa fie condus cu bata si cu certuri … Cred ca de cand partidele isi baga coada in conducerea spitalelor asa o sa fie in continuare….

  • In sfarsit prostovanul asta pleaca la el acasa….in Boston,statele unite ale suuei. Ii uram „succesuri”in continuare cu al lui”Muc cel Mic”…..

  • Dar ceilalti manageri de spitale care sunt plini de datorii de ce nu sunt criticati? Probabil sunt de la partide. Ce sa caute un ec. Dat afara de la sp. BT dela Garda Fin Bt de la sp. Sf.Maria si de bun ce este acum e la un UAMS din Bt si sa inlocuiasca totusi un dr profesor care este in domeniu. Cred ca ef specialist in domeniul lui si nu vrea sa,cotizeze unde trebuie. Nu merita un profesionist sa fie jignit de niste carcotasi. El ramane un dr bun iar cei ce-l jignesc ce castiga…nimic…. rusine…

  • Problema este ca în spital sunt discuții ca pe vremea defunctului manager Timofte, datorită incompetenței acestuia, a lui Nechifor, protejata de el, pe fondul lipsei medicamentelor au murit oameni cu zile? Aloooo!! Se sesizează cineva? Sa se verifice foile de observații, în special cele cu inscripția LF, adică lipsă farmacie, a medicamentelor și cu decesul pacienților!

  • Mergeți .la vot

  • Ar trebui făcut un reportaj și despre modul în care sunt organizate concursurile la Spitalul Spiridon , și modul în care cei care sunt deja angajați și concurează pentru un alt post,iau din prima concursul,iar cei din afara sunt picați.
    Am făcut o sesizare la spital acum mai bine de 30 de zile,in legătură cu modul în care s a organizat și desfasurat un concurs pentru un anumit post și neregulile care au fost,și după lungi insistente au răspuns la sesizare , cu toate că legal sunt obligați să răspundă și să dea număr de înregistrare ,dar sub nici o forma nu au vrut să recunoască, că comisia de evaluare a greșit cu toate că am atașat sesizării și dovezile de care dispuneam.De toată jena!

  • Chiar nu s-a găsit o persoană competentă din Iași, care să fie numită manager interimar al Spitalului județean Sfântul Spiridon,trebuia să fie numit un politruc incompetent din Botoșani, fost manager al Spitalului Sfânta Maria… s-au închinat la icoane cei de la spitalul de copii când au scăpat de el.

  • A trebuit să moară oanenii si cred ca vor mai muri la spital la Spiridon…. pe mama mea a omorât o recent pe 21 iunie…. 2 cadre incopetente au avut nesimtirea să imi spuna că mama are 87 de ani si ce mai vreau sa ma pregătesc…. i am spus de ce ni vorbiti așa…. aparatele cica o țineau in viață si medicația… era grav si nu au chemat bici un doctor cardiolog si nici la terapie intensivă nu a dus o…. au deconectat i de la aparate fără sa ma întrebe si in 2 ore ni au omorât o in triaj la upu priniri urgențe…. crininaki in halate…. NU vă mai duceți la spital ca vă omoară!!!!!

  • Mi a salvat o acasă pe mama domnul de pe ambulanță ni a spus acasa doamnă i ati salvat viata ca să mi o omoare la upu urgențe Spiridon pe motiv caa are 87 de ani ce mai vreau, cand am spus ca vreau necropsia nunai nu ma dat afară… ma distrus…. dar voi merge mai departe nu ma las…. a 2 zi când m am dus sa vorbesc cu un doctor a coborât sa vorbeasca cu mine ca sa mă mai intrebe încă odată daca vreau sa i faca necropsia i am ca da vreau am spus de ieri… sa dat in spate sa plece când am intrebat o dece ni a deconectat o de la aparate ” ca bu stie nu stie na fost ea ‘ si a plecat…. unii doctori chiar nu au ce căuta in sistenul sanitar……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *