Prima pagină » Local » Dan Tesloianu, medicul cardiolog din Iaşi acuzat că reutiliza stimulatoare cardiace de la pacienți decedați, a fost reţinut pentru 24 de ore – UPDATE

Dan Tesloianu, medicul cardiolog din Iaşi acuzat că reutiliza stimulatoare cardiace de la pacienți decedați, a fost reţinut pentru 24 de ore – UPDATE

18 feb. 2023, 09:28, 41 ,
în Local

Cardiologul Dan Tesloianu, acuzat de procurori că a reutilizat dispozitive medicale intracardiace reciclate de la persoane decedate, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului General. Aceștia vor solicita astăzi, 18 februarie 2023, Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii au identificat că numărul pacienților care au primit astfel de proceduri a ajuns la 238 potrivit unor surse judiciare, în creștere de la 170 de pacienți, număr anunțat cu o zi în urmă.

UPDATE: Printre persoanele urmărite penal de oamenii legii se află şi dr. Andreea Ursaru. Potrivit unor surse, se pare că sediul asociaţiei era la ea acasă. Aceasta lucra cu medicul Tesloianu pe stimulatoare.

Citește și: Iată ce au descoperit și confiscat polițiștii după descinderile de la Iași 

Descinderi la Iaşi şi alte trei judeţe

Vă aducem aminte că autoritățile au realizat, vineri dimineață, 17 februarie, 24 de percheziții în trei județe, inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi și la Spitalul Militar Regina Maria din municipiul Brașov, într-un dosar cu acuzații de dare de mită, fals și înşelăciune.

Medicii cercetați sunt suspectați că au operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stimulatoare cardiace de la persoane decedate. În vizorul procurorilor au intrat cardiologul Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov.

Dan Tesloianu a mai fost acuzat în trecut de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost clasat de fostul șef al DNA Iași, Emilian Eva, care a ajuns ulterior să fie anchetat pentru vânzarea unor tablouri obținute de la doctorul Tesloianu.

Ce a transmis PÎCCJ

În continuarea comunicatului de presă din data de 17 februarie 2023 , Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

I. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplic. art. 35 Cp,( 238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prev. de art. 48 Cod penal rap la art. 24 alin. 1 lit. b din Legea 50/1991 și luare de mită prev. de art.289 din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C. penal.

Față de inculpat s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore și s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluționare Tribunalului București.

În situația de fapt reținută de procurori, se menționează că suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora.

Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că suspectul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.
O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Cinci persoane, urmărite penal

II. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat la punctul I), având calitatea de medici la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 din Codul penal, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți ai unui spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 din Codul penal . Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profedia de medic.

În situația de fapt reținută de procurori se consemnează că cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii
  • Bravo, in puscarie sa putrezeasca!!!

  • Este foarte bine! Dan Tesloianu NU trebuie sa mai calce pe viata in Spitalul Sf.Spiridon.
    Acest neom URASTE bolnavii,nu vede decat o sursa de bani in ei si face tot posibilul pentru aceasta.

  • la puscarie !!!!

  • Asta cu soția lui au avut venituri de la spitale de vreo 400.000 de lei în 2022. Pe langa asta inca vreo 160.000 de euro dividende de la Cardiomed.

    Nu se mai satura de bani??? E vorba de viața oamenilor aici ….

    Unii oameni sunt atât de lacomi …

  • Nu doar în spital lua mita,ci și la clinica Cardiomed unde mergeam la dumnealui. Nu conta ca veneam cu bilet de trimitere,inventa o investigație și cerea bani în cabinet, mai puțin spunea dumnealui decât dacă am fi platit la recepție.

  • La foarte multi ani , fară suspendare !!!

  • Au inceput sa le iasa pe nas figurile si fizele pe care le aveau!!!Mai sapati ca mai aveti multi asemeni lor de gasit!!!

  • Dupa 24 de ore este liber!Justiția p.ulii din România de cacat!

  • Totul incepe din facultate unde dinozaurii spagari care predeau, favorizeaza doar pe cei care dau mita. Comportament jignitor fata de studenti, informatii gresite si nedreptati fata de cei ce nu platesc. De acolo incepe „sanatatea morala”. Monstrii creati, aproape copii fidele ale monstrilor din sistem carora nu li se intampla nimic. Investigatiile de acolo ar trebui sa inceapa. De la cauza, de unde incepe sistemul prost. Evident ca sunt multi ca ei.

  • Incredibil! Cum poti tu, ca un om care ai in responsabilitatea ta viata altui om, sa faci asa ceva. E criminal

  • Oare nu este o mafie si la ITM? Majoritatea firmelor din Iasi sunt directionate, pentru servicii SSM(protectia muncii), catre anumite firme indragite de cei de la ITM. De ce sunt sub evidenta ITM serviciile externe de prevenire si protectie? Sunt firme ca oricare ce ofera servicii. Nu ajuta cu nimic faptul ca trebuie neaparat o asa numita abilitare, care oricul se poate obtine daca esti cuminte. Este o schema gandita pentru a se obtie banuiti.

  • Cei bătrâni și deștepți, înțelegând că un om bolnav e o ființă vulnerabilă, nu numai din perspectivă biologică, ci și socială și economică, au inventat jurământul lui Hipocrate. Punând medicul să jure că nu va folosi știința sa, și nici influența pe care o are o are o are asupra bolnavului, dar și în societate, pentru folosul său propriu. Pe de altă parte avem natura coruptibilă a firii umane, care devine cu atât mai acută, cu cu cât puterea pe care o deține e mai mare. La nivelul la care se afla, era un soi de Dumnezeu al bolnavilor de inimă. O fi profitat de chestia asta ? Nu știu, rămâne de văzut.

  • Se va mai naște vreodată un Pesamosca ? Sau un Dănăilă ? Nu cred, trăim sub puterea banului. Dacă semenii noștri nu s-au născut corupți, ei au șanse mari să devină, odată ce au dat de gustul puterii, de orice fel ar fi.

  • Guzganul Rozaliu

    Dacă ajung să fie judecați la Iași , judecătorii ieșeni sunt foarte blânzi cu medicii șpăgari. Îi ceartă un pic, îi mângâie pe cap si îi trimite iar la prăduit .

  • Iar acuzațiile se înmulțesc. Dispozitivele medicale, deși decontate de CASS, erau montate contra cost. Plus diagnostice fictive. Plus inducerea medicamentoasă a unor simptome, ca să-i determine să-și monteze asemenea ustensile, bineînțeles, contra cost. Cum p. mă-sii să iei un dispozitiv de la un mort și să-l refolosești ? Cum să-i induci simptome, ca să ai motiv mai apoi să-l… ”tratezi” ?!?! Ăștia-s nebuni. Iar românia… fără speranță.

  • I-au găsit ”în perioada 2017- august 2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște”. Câte o fi implantat ? Și câte avea de gând să mai implanteze ? Păi, iertați, dar Rîmaru era mic copil, pe lângă ăsta.

  • Pușcărie pe viata
    Este un criminal nenorocit, aceste fapte trebuie prelucrate la facultățile de medicina

  • Un asemenea monstru cât și complicii lui trebuiesc condamnați la moarte s au în cel mai fericit caz pușcărie pe viata

  • Hai Emilian Eva, arata ne cât de tare ești și scăpa l pe prietenul tău criminal de pușcărie, arata ți colții dacă ești tare, asa cum ți ai arătat și atunci când l ai scăpat de pușcărie pe vremea când te susținea chiorul și ai băgat la pușcărie oameni nevinovati

  • Urmeaza interlopul cu apucaturi de medic, Bogdanel Pancu. Are deja doua dosare penale in cercetare.

  • Crima cu premeditate

  • Inginer pe santier

    Bai oameni buni, oare nu se stie ca 9 din 10 doctori/medici asteapta spagi/bani, cadouri de orice fel…? Nu vedem cu totii ca nu te baga nimeni in seama daca nu dai sau daca nu intervii prin altcineva? Ce fel de medici sunt astia? In orice tara din UE, cu exceptia celor estice, nu exista asa ceva, medicii se feresc sa primeasca si o cutie cu bomboane sau un buchet de flori! Vedeti ce stil se viata au medicii romani… ce excursii/vacante fac familiile lor, ce case au si mai ales ce conturi pline au! E foarte simplu de verificat si de identificat medicii spagari, dar procurorii nostri sunt cam puturosi, ca si ei au vacante de facut, viata de trait… la fel ca medicii! Ca daca s-ar pune pe treaba ar face spectacol in lumea medicala din Romania! Dar asa, ramane sa ne mai miram, rareori, cand mai este retinut cate un medic, dupa care eliberat, ca na… este doctor domnule, nu poate sta in arest! Si asta in ciuda salariilor pe care le au, cateva mii de euro in fiecare luna… doar de la stat, iar unii mai detin si clinici proprii! RUSINE sa va fie!

  • Ar trebui sa primeasca inchisoare pe viata si toata averea confiscata. Trebuie identificati toti cei care au primit stimulatoare de la morti, Citi au murit si citi mai traiesc ca vai de ei. Cum sa pui stimulator de la morti unor oameni la care sa le induci boala?

  • Sa-i de-a Dumnezeu sanatate si putere ca foarte multi oameni traiesc datorita lui.

  • Pun pariu ca la injustitia noastra si pilele lui o sa primeasca cel mult 2-3 ani cu suspendare…Isi va trage un avocat uns cu toate alifiele care v a trage de timp pana faptele se vor prescrie in timp.Nu v a face nici macar o zi de puscarie .Daca nu i se retrage dreptul de a profesa e clar ca e facut scapat si liber de a profesa la un spital privat in alt capat de tara dupa ce se uita tot.

  • Madam nevasta astuia e o vita ce rage prin curte pe la pneumo. Asta impreuna cu dobitocul de Crisan… fac echipa de management. Stacescule care ti ai pus ruda in spital… o punem si pe asta la dovezi! Veti cade toti! Nenorocitilor!

  • Dacă ce se zice în articolul ăsta, din linkul postat, e adevărat, atunci ăsta e un fel de Mengele. Iar medicina ieșeană ar fi bine să se ascundă într-o peșteră și să nu mai iasă de acolo, vreodată. 238 de intervenții ”care nu erau necesare”. Că au vândut diplome la italieni, am înțeles. Că-s șpăgari, am înțeles. Băi, 238 de operații ?! Sunteți nebuni ?! https://www.libertatea.ro/stiri/acuzati-doctor-iasi-dan-tesloianu-dispozitice-cardiace-4451814

  • BIVOLARU MEDA

    Mi se pare ca trebuie sa ai atât sânge rece pentru a face asa ceva ,încât nu știu dacă nu ai nevoie de o evaluare psihologica sau ești psihopat.Eu am luat un câine care a fost aruncat pe strada și a venit la poarta mea și a fost bolnav și l-am tratat ,dar săla faci asa ceva unui om?

  • Doctor Ciomu

    Să-i dea Dumnezeu sănătate domnului doctor să poată executa toată pedeapsa. Acest jeg nu ar trebui să intre iîn spital nici în calitate de pacient. Două scursuri umane, doctorul Mengele de la Iasi si doctorul Oetker din Brașov merg în vizită la doctor Vicol.

  • Cam greu de crezut aşa ceva.Seamănă mai mult a răfuială.

  • Este rafuiala.Petris e in spate.Credeti abia Acum s a aflat ce facea?99 la suta din cardiologi procedraza la fel.Pe sanatosj ii imbolnavesc iar pe cei bolnavi ii Lasa sa moara

  • ”Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”. Să recapitulăm. Diplome false la italieni au vandut ? Vândut. Astărăstoaiei priponit cu suspendare, mânărise o platformă electronică. Nebunului de Păduraru, la descindere în birou, i-au găsit un teanc de prezervative și pastile de putut, că amenința studentele că dacă nu se culcă cu el, le pică la examen; mai avea și nește înregistrări de ducă-s-ar pe pustii. Lui Dorobăț i-au găsit teancul de carnete de student și lista contributors care trebuiau promovați, cu suta de euro de căciulă. Nebunul ăsta e acuzat că a pus 238 de stimulatoare cardiace implantabile extrase de la morți, că a dat medicamente care provocau simptomele, apoi că a făcut operații nejustificate. Încă odată întreb: Iașul e bine… cu căpucul ?! Nu s-ar zice.Nu-i e bine vacii noastre, da` deloc !

  • Da evuta încă are putere. Zona lui de lucru e protejata și de către CSM. Știe el ceva și adevărat, trebuia sa justifice banii din imobiliare, milioane de euro, nu tablourile. I au rămas dator după dosarul cu varanul

  • Stimulatoare cardiace NU se pun contra cost pentru cei care plătesc asigurări medicale. Mama mea a beneficiat de un stimulator în 2021 și nu a trebuit sa plătim nimic. Din păcate a mai trăit doar un an. Offf. Sănătate tuturor!!

  • Mizerii puse bine in scena de Nechifor, Timofte și Eva.

  • Corupția patologica

    Puterea și bogăția îți ia mințile…
    Nu se-ntampla numai la doctori.
    Vedem și la politicieni,judecători,procurori,polițiști,ajunși la vârful unor ierarhii,ducând o viață super decedenta ,că la un moment cad în patima corupției.
    Incep sa le placa banii și vor din ce in ce mai multi…Incep sa se creadă Dumnezei pe pământ…Ei au pâinea și cuțitul în mână și fac ce vor.
    Cetățeanul,în speță bolnavul, nu mai are pic de respect din partea lor.Ei să-și rezolve problemele personale-imbogatirea familiei.
    Dar oare pentru câte vieți adună unii averi?
    S-or fi crezând nemuritori?

  • Gogu pintenogu

    Karma a facut rau cui nu trebuia si acum o s…ge la beciul domnesc ,ani multi ii doresc acestui nabab care nu o sa ia nika cu el .Sa castigi 100000de coco pe an si sa-ti bati joc de oameni simpli si bolnavi ,inseamna ca esti un jeg de om.

  • Si doamnele de la receptie la Cardiomed trebuie anchetate, ele iti luau biletul de trimitere si iti spuneau ca trebuie sa achiti 250 lei echografia .. nu iti dadeau bon, si se uitau urat can plateai cu cardul. Nu am primit niciodata ecchografia, FABRICA DE BANI! FELICITARI DOMNILOR PROCURORI1

    0

  • Tesloianu. acest porc cu intentii criminale a ajuns acum in situatia pacientilor lui. Dumnezeu nu bate cu ciomagul. Are mare nevoie de dispozitivele cardiace acum, pentru el insusi si complicii lui, sa si le bage in cele mai asunse locuri ale corpului.. Faina treaba….

  • Tesloianu acest porc cu intentii criminale a ajuns acum in situatia pacientilor lui. Dumnezeu nu bate cu ciomagul. Are mare nevoie de dispozitivele cardiace acum, pentru el insusi si complicii lui, sa si le bage in cele mai asunse locuri ale corpului.. Faina treaba….

  • Trebuie condamnat cu suspendare… în ștreang ! Un animal nesătul, avea salariu de 5000 eur de la stat, mai lua și de la privat mai avea tupeu să ia de la fiecare bolnav consultat…. animalul acesta trebuie condamnat la moarte , nu să stea pe banii noștri 5 ani in pușcărie, când va ieși va rămâne cu toți banii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *