Prima pagină » Cultural » Dan Necşulea a murit. Regizorul a revoluționat TVR-ul
Dan Necşulea a murit. Regizorul a revoluționat TVR-ul

Dan Necşulea a murit. Regizorul a revoluționat TVR-ul

04 sept. 2024, 10:01,
Cezar Bulgaru în Cultural

Regizorul Dan Necşulea a murit luni, 2 septembrie, la vârsta de 82 de ani. A fost unul dintre cei mai apreciați regizori în domeniul teatrului, filmului și televiziunii.

Producțiile sale, inclusiv filmele, serialele și documentarele, au fost difuzate la TVR și au avut un succes deosebit.

Dan Necşulea a murit

Manuela Cernat, scriitoare, scenaristă, critic de film și profesor, a declarat că Necșulea a fost unul dintre cei mai talentați și respectați realizatori de televiziune din România, atât înainte, cât și după Revoluție.

Ea a menționat, de asemenea, că acesta a fondat Studioul de Film al TVR, sub care regizori de renume, precum Mircea Veroiu, Dan Pița și Nicolae Mărgineanu, au realizat producții remarcabile. Scenarista consideră că Dan Necșulea a fost inegalabil în generația sa de creatori și manageri de televiziune.

Necșulea a fost președintele Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România. În arhiva TVR, numeroase filme și piese de teatru poartă semnătura sa.

Televiziunea Română a anunțat cu regret pierderea respectatului cineast Dan Necșulea (1942-2024), regizor, scenarist și producător, și îi aduce un omagiu prin difuzarea unor programe dedicate personalității sale remarcabile în teatrul și filmul de televiziune.

TVR va difuza filmele și spectacolele regizate de el

Cei care l-au admirat pe regizor pot urmări pe 4 septembrie, la TVR Cultural, spectacolul „Stâlpii societăţii” de Henrik Ibsen, adaptat și ecranizat în 1988 de Dan Necşulea. În distribuție se regăsesc unele dintre cele mai importante nume ale scenei românești, precum Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu, Constantin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Marian Hudac, Alfred Demetriu, Zoe Muscan, Agata Nicolau – Iliescu și Violeta Berbiuc.

Filmul „Tandreţea lăcustelor” (2002) va fi difuzat pe TVR 2, duminică, 7 septembrie, la ora 22:00. Scenariul este scris de Eugen Pretorian, iar în distribuție apar actorii Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Șerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim și Bogdan Mușatescu.

Unde va fi înmormântat Dan Necșulea

Dan Necşulea a fost un regizor, scenarist și producător important în cadrul Televiziunii Române (TVR). El a avut o influență semnificativă asupra industriei de televiziune din România, atât înainte, cât și după Revoluție. Necşulea a fost cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea televiziunii românești, fiind unul dintre cei mai talentați și apreciați realizatori de programe TV. Printre realizările sale se numără numeroase filme, seriale și documentare, care au fost difuzate de-a lungul anilor la TVR. De asemenea, el a fost președintele Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România și a fondat Studioul de Film al TVR, sub egida căruia au fost realizate producții memorabile de cineaști de renume.

Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 4 septembrie, la ora 11.00, la Biserica Icoanei. Înmormântarea va avea loc ulterior la cimitirul Ghencea 2-civil.

Din nefericire Dan Necşulea a murit lăsând în urmă sa multă durere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *