Premierul Florin Cîțu a stârnit mai multe reacţii în spaţiul public după ce draftul rectificării bugetare a fost publicat. De altfel, Dan Barna și Dacian Cioloș, sunt total nemulţumiţi de faptul că premierul ar fi alocat doar 300 de milioane de lei pentru Ministerul Transporturilor și vor să discute cu șeful Executivului.
În schimb, ministrul Tranporturilor, Cătălin Drulă ar fi cerut de 10 ori mai mulţi bani pentru proiectele de infrastructură viitoare sau aflate în curs.
Dan Barna și Dacian Ciolos, liderii USR-PLUS, l-au băgat în şedinţă pe Florin Cîțu
Dacian Cioloș şi Dan Barna sunt nemulţumiţi de faptul că draftul rectificării bugetare conţine puţine alocări de fonduri pentru Ministerul Transporturilor condus de Cătălin Drulă. Din această perspectivă, surse politice au spus pentru news.ro că liderii USR-PLUS l-au băgat în şedinţă pe Florin Cîțu.
Draftul rectificării bugetare arată faptul că Ministerul Transporturilor primeşte în plus la rectificarea bugetară puţin peste 300 de milioane de lei, în condiţiile în care ministrul ceruse de 10 ori mai mult.
Sursa citată menţionează faptul că cei doi lideri se vor întâlni cu premierul Florin Cîțu joi.
Cătălin Drulă a cerut o rectificare bugetară suplimentară de 2,9 miliarde de lei
Suma reprezintă creşteri faţă de alocarea iniţială din bugetului anului 2021 la patru capitole: Întreţinerea infrastructurii feroviare; Întreţinerea infrastructurii rutiere; Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19; Obligaţii de plată.
Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale.
Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanţelor, alimentat acum de premierul Florin Cîţu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.
Rectificarea bugetară aduce pierderi mari în fondul de pensii
Draftul rectificării bugetare arată faptul că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, minister care gestionează banii de pensii, pierde sume mari de bani. Concret, ministerul va pierde 2,7 miliarde de lei. În schimb, serviciile secrete primesc mai mulţi bani. Această tăiere este cel mai mare minus dintre toate ministerele pe care Executivul le deține. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale gestionează instituţiile ce fac plăţi pentru pensii, alocaţii de stat pentru copii şi ajutoarele sociale, căruia i-a fost diminuat bugetul pe acest an cu suma de 2,781 miliarde de lei, de la 53,805 miliarde de lei la 51,024 miliarde de lei.
În altă ordine de idei, premierul a ameninţat cu remanieri de miniştri dacă cei din urmă nu s-au dovedit eficienți în gestionarea banilor din ministerele pe care le reprezintă.