Copreședintele USR PLUS, Dan Barna, a avut o reacție la scurt timp după ce prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că l-a demis din funcția de ministru al Justiție pe Stelian Ion.
Acesta și-a motivat decizia prin faptul că ministrul se opunea reformelor.
„Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.
Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.
Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna pe o rețea de socializare.
Florin Cîțu: „Am luat o decizie necesară”
Florin Cițu a susținut miercuri, 1 septembrie 2021, declarații de presă. În contextul politic actual, acesta l-a demis pe minsitrul Justiției, Stelian Ion. Interimar va fi Lucian Bode.
”Am luat o decizie necesară. Am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion.
Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României”.
Ștelian Ion este un ministru care, din nefericire, nu a reușit să impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Exemplul este desființarea secției speciale, care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată.
A bloca activitatea Guvernului, doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile, înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare”, a afirmat miercuri seară Florin Cîțu.
Kelemen Hunor, despre șantajul USR PLUS: „Bani contra SIIJ”
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a accentuat faptul că proiectul „Anghel Saligny” nu este dedicat unui singur partid ci pentru dezvoltarea comunităților locale și că din păcate, pentru USR PLUS nu este o prioritate.
De asemenea acesta a mai menționat că de curând a existat un șantaj din partea USR PLUS cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție: „Bani contra SIIJ”.
„(«Anghel Saligny» – n.red.) a fost o iniţiativă susţinută de PNL şi de premierul Florin Cîţu. Am discutat încă de la începutul anului. Acum o lună, acest proiect a fost în primă lectură la şedinţa de guvern, după care a intrat pe circuitul de avizare. Noi credem că este necesar acest program, este un program diferit de PNDL, este un program care se referă doar la trei-patru obiective, şi anume drumuri judeţene şi drumuri locale, infrastructura de canalizare şi de apă potabilă şi reţeaua de gaze.
Nu putem accepta ca în secolul XXI să existe în continuare 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de km de drumuri locale care nu sunt modernizare, asfaltate şi nu se poate accepta ca în 2021 şi în continuare cam 57% din populaţia României – vorbesc de UAT-uri – 57% din UAT-uri nu au canalizare şi 27% nu au apă potabilă. De asemenea, nu este de acceptat că nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze”, a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Kelemen Hunor: Pentru USR nu este o prioritate să dezvolți România
Ținând cont de acest lucru, cei care au susținut proiectul au considerat că un program de șase ani în valoare de cincizeci de miliarde de lei este foarte important.
„Şi USR-ul zice că pentru ei nu este o prioritate, pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România, să dezvolţi comunităţile locale şi să ridici aceste comunităţi din stadiul în care se află în acest moment. Sigur, ei la un moment dat ne-au şantajat pe toţi şi au zis: «Bani contra SIIJ». Adică, dacă noi vom accepta fără niciun amendament proiectul ministrului Stelian Ion, atunci ei vor fi de acord cu «Saligny», ceea ce nu am acceptat nici noi, nici premierul Florin Cîţu. Şi am spus că este un proiect nu pentru PNL, nu pentru UDMR, nu pentru PSD, şi nu pentru USR, este un program naţional pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, de aceea nu e momentul să intrăm în alte discuţii”, a afirmat Kelemen Hunor.