Prima pagină » Actualitate » Dan Barna, despre negocierile privind formarea guvernului: „Vrem să fim parteneri la guvernare, nu un partid care ajută PNL să guverneze“

Dan Barna, despre negocierile privind formarea guvernului: „Vrem să fim parteneri la guvernare, nu un partid care ajută PNL să guverneze“

08 dec. 2020, 15:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a vorbit despre negocierile privind formarea guvernului. Dan Barna a transmis celor de la PNL că alianța pe care o reprezintă nu trebuie văzută de PNL ca un „ajutor”, ci un „partener” de guvernare.

„Depinde cum merg negocierile. În funcție de cum vom stabili ordinea de activități ne vom stabili și ordinea. E important ca USR să fie partener, ci nu un partid care ajută PNL să guverneze. Am văzut și varianta în care PNL va lua ministerele de forță. Nu vrem să fim un partid ajutător. Avem oameni pregătiți pentru toate ministerele”, a spus Dan Barna.

Rareș Bogdan: „Să accepte ce propunem noi!

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a vorbit despre ministerele pe care trebuie să le coordoneze viitorul premier al României.

„Avem o majoritate confortabilă de 260 de locuri. Sperăm ca cei de la USR-PLUS să accepte cât mai mult din ce propunem noi. Nu am discutat de ministere, dar primul ministru trebuie să aibă Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul de Finanțe. Sunt ministere fără de care nu se poate. Sigur, și Ministerul de Interne. N-am făcut o listă cu ministere pe care PNL nu le cedează. Eu îmi văd locul și nu doresc să fiu președintele PNL. Îmi văd lungul nasului. Am suficientă forță”, a declarat Rareș Bogdan.

Negocieri intense

În acest moment, Executivul are 16 ministere și un post de vicepremier fără portofoliu. Președintele Klaus Iohannis ar prefera ca structura guvernamentală să rămână una redusă, însă o coaliție formată din trei partide ar putea duce la spargerea unor ministere astfel încât să fie acoperite toate solicitările.

O situație particulară se înregistrează în interiorul USR-PLUS, cei de la USR și cei de la PLUS având viziuni diferite despre cum ar trebui să arate structura Executivului și cine ar trebui să ocupe portofoliile.

Cei de la PLUS vorbesc despre reorganizarea Guvernului prin spargerea unor ministere care ar avea nevoie de o implicare mai mare, printre ele Turismul, Energia și Comunicațiile, care ar trebui să fie ministere de sine stătătoare. Totuși, cei din USR  sunt dispuși să meargă și pe actuala structură guvernamentală, atâta timp cât vor obține la negociere ministerele dorite. De asemenea, USR consideră că ar trebui să primească mai multe posturi decât PLUS, în timp ce cei de la PLUS doresc ca împărțirea în sânul alianței să se facă egal – jumătate ei, jumătate cei de la USR.

USR PLUS vrea Justiția pentru Stelian Ion și Finanțe pentru Năsui

Printre ministerele importante pe care și le doresc sunt Ministerul Justiției – pentru Stelian Ion, Finanțe – pentru Claudiu Năsui, Dezvoltare sau Fonduri Europene – minister de care este interesat în cel mai mare grad fostul ministru Cristian Ghinea.

În viitorul guvern, dacă va rămâne actuala structură, PNL ar putea avea 8 ministere, USR PLUS – 5 și UDMR ar putea primi 3 ministere.

Interesant este că cei de la USR-PLUS, care s-au remarcat până acum prin intransigența declarativă și condiții puse pentru a sta la acceeași masă cu alte partide, au renunțat la această filosofie.

Întrebați dacă vor avea condiții legate de anumite persoane propuse de PNL sau UDMR, pe care le-ar putea respinge din varii motive, ei spun acum că nu. „Orban era o problemă”, spun ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *