Copreşedinte USR PLUS, Dacian Cioloș, este supărat din cauza deciziei Curții Constituționale, aceea de a oferi PSD-ului șansa de decide când vor avea loc alegerile parlamentare.
Comentariul lui Cioloș a apărut pe fondul respingerii, marți, a sesizărilor președintelui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare de către CCR.
„Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiţia, a schilodit instituţiile democratice politizându-le complet şi care şi-a cocoţat beizadelele şi camarila în funcţii publice, mai primeşte un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare. Sunt convins că, dacă ar fi după pesedişti, alegerile ar avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ştampilate cu numele lor”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
Dacian Cioloș, supărat pe decizia CCR: ”Cel mai corupt partid din istoria României mai primeşte un cadou”
Cu toate acestea, copreședintele USR PLUS a declarat că formațiunea sa va câștiga, neavând importanță când vor fi programate alegerile parlamentare.
„Acum, va trebui să facem faţă şi acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea şi echilibrul pot câştiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoţi şi de incompetenţi. Am experimentat destul cu tot felul de populişti care minţeau de dimineaţa până seara. Avem răbdare şi câştigăm indiferent când se vor programa alegerile”, a menţionat Cioloş.
Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an. Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.
CCR a decis că Legea privind alegerile parlamentare este constituţională.
În data de 17 august, şeful statului a sesizat CCR, cerând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.
„Prin dispoziţia criticată, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie”, arăta preşedintele.
Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor
Conform legislaţiei în vigoare, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor, mai spune şeful statului.
„Stabilirea datei alegerilor este legată de durata mandatului Parlamentului, iar Guvernul este autoritatea care asigură respectarea normelor constituţionale prin punerea în executare a dispoziţiilor legale (ce reprezintă, în esenţă, o transpunere a celor constituţionale)”, arată sursa menţionată.
Pe 27 iulie, Senatul a adoptat ca prim for sesizat, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, ca for decizional.