Prima pagină » Business în România » Dacia începe seria de disponibilizări voluntare la uzina din România! O parte din producție se mută în Maroc

Dacia începe seria de disponibilizări voluntare la uzina din România! O parte din producție se mută în Maroc

09 sept. 2024, 14:16,
George Cristian în Business în România

Începe marea disponibilizare voluntară la Dacia în România pe măsură ce operatorul francez își mută o parte din producție în Maroc. Angajații se pot înscrie pe lista de disponibilizări voluntare începând cu data de 9 septembrie până cel târziu 23 septembrie. În funcție de vechime, angajații vor primi câteva bonusări.

Este o ”palmă” dată industriei auto din România care, în ultimii ani, a suferit transformări importante. Vorbim de câteva zeci de mii de locuri de muncă pierdute, în timp ce o parte din producție se mută peste granițele țării. De exemplu, fabrica de cablaje de la Ludoș se va închide ceea ce înseamnă câteva sute de locuri de muncă mai puține.

Dacia începe seria de disponibilizări voluntare la uzina din România

Uzina Dacia din România, parte a grupului francez Renault, se află în plin proces de reorganizare pentru a se pregăti de noile proiecte, inclusiv producția SUV-ului compact Bigster și transferul modelului Jogger la fabrica din Maroc.

Potrivit informațiilor locale, începând cu 9 septembrie 2024, uzina a lansat un program de plecări voluntare, vizând în special angajații din sectoarele unde activitatea este redusă sau eliminată, precum și acelea unde au fost implementate automatizări sau roboți care înlocuiesc munca umană. De asemenea, angajaților cu recomandări medicale care necesită schimbarea postului li se sugerează să ia în considerare opțiunea de plecare voluntară.

Cei care aleg să participe la acest program trebuie să se înscrie între 9 și 20 septembrie, depunând o cerere. Compania va comunica decizia până pe 23 septembrie, iar încetarea contractului de muncă va avea loc la 1 octombrie 2024.

Ce compesații financiare oferă Dacia pentru disponibilizări?

Dacia oferă compensații financiare în funcție de vechimea în companie: 22.000 lei pentru până la doi ani de muncă, 55.000 lei pentru 2-4 ani, 98.000 lei pentru 4-8 ani, 120.000 lei pentru 8-12 ani, 150.000 lei pentru 12-16 ani și 185.000 lei pentru cei cu o experiență mai mare de 16 ani.

Pentru angajații care au fost afectați de boli profesionale sau accidente de muncă, compensarea este de 210.000 lei, indiferent de vechime.

Sumele aferente acestui program de disponibilizări vor fi plătite în același timp cu lichidarea salarială aferentă lunii septembrie 2024. Acest tip de recalibrare a personalului nu este o noutate pentru Dacia, compania continuând totodată să angajeze personal pentru pozițiile care susțin noile planuri de dezvoltare.

Creșterea salariului minim, cererea tot mai mare de muncitori calificați, electrificarea industriei auto și criza componentelor din ultimii ani au determinat o restructurare a forței de muncă în industria auto locală. Deși sectorul auto angajează în continuare peste 230.000 de persoane, locurile de muncă au suferit schimbări majore. Conform datelor centralizate de ZF și Bridge to Information, cele mai mari 20 de companii din domeniu au redus personalul cu peste 25.000 de angajați între 2018 și 2023.

Printre companiile cu cele mai mari scăderi de personal se numără Yazaki, SEWS și Draexlmaier, producători de cablaje, alături de Leoni, care a anunțat deja două campanii de reduceri pentru 2024. Producția de cablaje necesită forță de muncă ieftină, motiv pentru care aceste companii au fost printre primele care s-au stabilit în România după 1990. În acest context, faptul că Dacia face disponibilizări voluntare poate reprezenta o mare problemă pentru piața automobile din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *