Glaucomul este cel mai adesea o creștere anormală a presiunii fluidelor din interiorul ochiului. Acest lucru determină degenerarea fibrelor nervoase responsabile de transmiterea informațiilor de la retină la creier, care pot orbi ochiul afectat. Glaucomul este cel mai adesea o problemă cu golirea umorului apos, unul dintre fluidele din ochi. Presiunea internă crește apoi, brusc și intens în cazul glaucomului acut, foarte treptat în cazul glaucomului cronic.
Daca ti se zbate ochiul, poti avea glaucom? Iata care sunt semnele acestei boli oculare!
Care sunt simptomele glaucomului?
Există 2 tipuri de glaucom. Glaucomul cronic reprezintă 80-90% din cazuri. Foarte progresiv, poate rămâne fără simptome timp de 10-20 de ani. În această perioadă, numai o examinare completă a ochiului îl poate detecta. Glaucomul acut este o formă rară care afectează brusc doar unul dintre ochi. Persoana simte o durere foarte ascuțită în ochi și percepe un halou colorat în jurul surselor de lumină cu o scădere vizuală marcată. Ochiul dureros este roșu și dur. Este o urgență medicală.
Glaucomul acut sau cu unghi inchis
Simptomele apar de obicei într-un moment în care lumina ambientală este scăzută (seara, la un spectacol etc.), când pupilele sunt dilatate (ceea ce poate fi și efectul tratamentului medicamentos). Persoanele în vârstă și cele hipermetrope prezintă un risc mai mare de glaucom acut.
Glaucomul acut necesită o consultație oftalmologică de urgență: fără tratament, vederea ochiului afectat poate fi pierdută iremediabil în câteva ore, datorită creșterii bruște și intense a presiunii din interiorul ochiului (presiunea intraoculară).
Glaucom cronic sau cu unchi deschis
Glaucomul cronic afectează ambii ochi, adesea inegal: un ochi este mai puțin afectat decât celălalt și compensează pierderea vederii, ceea ce întârzie diagnosticul. Rareori, persoana poate prezenta dureri sacaitoare (cum ar fi presiunea în ochi) și dureri de cap.
După câțiva ani, apar simptomele vizuale ale glaucomului cronic, semn al glaucomului deja avansat. Pacientul se confruntă cu o pierdere a vederii la periferia câmpului vizual, în timp ce viziunea sa centrală (care permite citirea, scrierea și recunoașterea fețelor) rămâne normală mult timp. Aceasta se numește vedere tubulară (ca printr-un tub).
Care sunt complicatiile glaucomului
Oricare ar fi cauza, glaucomul progresează întotdeauna spre degenerarea fibrelor nervoase care leagă celulele din retină de creier, datorită presiunii ridicate din ochi. Este imposibil să se repare deteriorarea fibrelor nervoase.