Prima pagină » Sanatate » Dacă te confrunți cu anemie pernicioasă, află care sunt cauzele bolii autoimune și cum poți acționa

Dacă te confrunți cu anemie pernicioasă, află care sunt cauzele bolii autoimune și cum poți acționa

11 dec. 2024, 10:21,
în Sanatate

Termenul de anemie pernicioasă, una dintre cauzele deficienței de vitamina B12, desemnează o afecțiune autoimună care împiedică organismul să absoarbă vitamina B12. Lăsată netratată, poate provoca probleme medicale grave, inclusiv daune ireversibile asupra sistemului nervos.

Fără vitamina B12 adecvată, există mai puține celule roșii care transportă oxigenul în întregul corp. Acest tip de anemie afectează, de obicei, persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani.

Anemie pernicioasă, simptome și cauze

Poți avea anemie pernicioasă timp de câțiva ani înainte de a observa schimbări în corpul tău. Medicii tratează afecțiunea autoimună prin prescrierea de suplimente de vitamina B12. Termenul „pernicios” înseamnă „dăunător”, iar această boală cauzează daune mai multor sisteme ale corpului. Printre acestea se numără probleme ale sistemului digestiv care cauzează greață, balonare și pierdere în greutate, precum și leziuni ale sistemului nervos ce rezultă în slăbiciune musculară, amorțeală sau furnicături în mâini și picioare, pierdere de memorie și demență. Acestora li se adaugă problemele cardiace care pot provoca palpitații, slăbiciune și oboseală.

În general, cu cât trece mai mult timp fără un aport adecvat de vitamina B12, cu atât simptomele devin mai grave. La început, oamenii pot avea simptome ușoare pe care le pot considera a fi cauzate de alte afecțiuni comune. Exemplele includ diaree sau constipație, amețeli la ridicarea în picioare sau în timpul efortului, pierderea apetitului, dificultăți de respirație, arsură la stomac, limba umflată și roșie. Nivelurile scăzute de vitamina B12 pe termen lung, cauzate de anemia pernicioasă, pot afecta sistemul nervos. Semnele problemelor potențiale ale sistemului nervos includ confuzie, pierdere a memoriei pe termen scurt, depresie, probleme de concentrare, iritabilitate, halucinații și degenerarea nervului optic care afectează vederea.

Anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună care apare atunci când sistemul imunitar produce anticorpi ce atacă celulele din mucoasa stomacului și celulele nervoase. Răspunsul afectează capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
Anticorpii blochează, de asemenea, o proteină esențială, numită factor intrinsec. În mod normal, aceasta transportă vitamina pe care o obținem din alimente către celulele speciale din intestinul subțire, iar de acolo în fluxul sanguin. Alte proteine transportă apoi vitamina B12 către măduva osoasă, unde este folosită pentru a produce noi celule roșii din sânge. Acest proces nu poate avea loc atunci când sistemul imunitar blochează factorul intrinsec.

Diagnostic și tratament

Un specialist în domeniul medical va efectua un examen fizic amănunțit și va pune întrebări despre istoricul tău pentru a ști dacă ai alte afecțiuni care ar putea crește riscul de deficiență de vitamina B12. Este posibil să te întrebe dacă ai dificultăți în a te concentra și poate căuta semne de probleme ale sistemului nervos. Alte teste pe care le poate face includ nivelul de vitamina B12, hemograma completă, care determină tipul și gradul de anemie pe care îl ai. Numărul de reticulocite arată dacă măduva osoasă poate produce noi celule roșii din sânge, iar nivelurile ridicate de acid metilmalonic și homocisteină confirmă deficiența de vitamina B12. De asemenea, poate rula teste pentru prezența anticorpilor care atacă celulele parietale din stomac și blochează acțiunea factorului intrinsec, precum și endoscopie superioară.

Deoarece absorbția vitaminei B12 este blocată, medicul poate prescrie injecții intramusculare, iar mai târziu, după ce nivelurile revin la normal, poate oferi doze mari de B12 oral. Astfel, va monitoriza tratamentul tău și este posibil să prescrie antibiotice, dacă ai bacterii în intestin care împiedică organismul să absoarbă vitamina B12. Nu poți preveni apariția anemiei pernicioase, dar poți reduce riscul, fiind conștient de afecțiunile medicale, tratamentele și activitățile care pot afecta capacitatea organismului tău de a absorbi vitamina B12. Multe persoane încep să se simtă mai bine la câteva zile după începerea tratamentului pentru anemie pernicioasă, însă este posibil să ai nevoie de câteva săptămâni înainte să observi schimbări semnificative.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ziua păcălelilor. Cea mai tare farsă din timpurile moderne. Cum se distrează românii
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`